Gaisro signalizacijai – 160 metų  (0)

Šiemet sukanka 160 metų nuo gaisro signalizacijos išradimo. 1851 metais pradėta naudoti technologija – „gaisro telegrafas“ – smarkiai padidino to laiko miestų saugumą. Tuo metu telegrafas buvo naudojamas gaisrinėse, kurios greitai gaudavo pranešimą apie siautėjančią ugnį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagrindinė gaisro signalizacijos veikimo esmė išliko tokia kaip ir prieš 160 metų. Šie įrenginiai iš karto informuoja gaisrininkus, kad šie galėtų skubėti į įvykio vietą. Tiesa, pirmosios gaisro signalizacijoms reikėjo ir žmogaus priežiūros, o šiandieniniai įrenginiai informaciją apie gaisrą perduoda automatiškai. Be to, naudojant dūmų detektorius gaisro pradžią dabar galima užfiksuoti gerokai anksčiau,“ - sakė „Siemens“ Pastatų technologijų skyriaus pardavimų vadovas Gintautas Tautvaišas.

Pasak G.Tautvaišo, dabar gaisro signalizacijos yra prijungiamos prie pastatų automatizacijos sistemų. Tokiu būdu, kilus gaisrui, pastatuose automatiškai gali būti sustabdomi liftai, aktyvuojamos gaisro gesinimo sistemos. Bendrovė „Siemens“ sukūrė pirmuosius gaisro detektorius prieš 160 metų ir iki šių dienų išlieka pasauline gaisro signalizacijų sprendimų rinkos lydere.

Pirmieji „gaisro telegrafai“ buvo pradėti naudoti Berlyno policijos stotyje. Pradžioje gaisro detektoriai reaguodavo į didėjančią šilumą. 1910 metais „Siemens“ sukūrė pirmąją gaisro gesinimo sistemą. Kitas svarbus išradimas buvo atliktas 1941 metais, kai Ernstas Meilis, šveicarų mokslininkas ir „Cerberus“ įkūrėjas, sukūrė jonizacinius dūmų detektorius, kurie labai greitai reaguodavo į dūmus. Tai buvo pirmieji elektroniniai dūmų detektoriai pasaulyje. Bendrovė „Cerberus“ tapo „Siemens“ dalimi 1990-aisiais metais.

Pirmieji dūmų detektoriai buvo labai svarbus išradimas. Dažnai gaisrų pradžioje atsiranda tik nedidelis dūmų kiekis, todėl jo pastebėjimas leidžia greitai reaguoti ir kartais net keliomis valandomis anksčiau pradėti gesinimą dar neįsiplieskus gaisro liepsnoms. Modernios gaisro signalizacijos taip pat gali būti suprogramuotos atitinkamai reakcijai į kintančias sąlygas patalpose“, - sakė G.Tautvaišas.

Pasak „Siemens“ specialisto, gaisro signalizacijos vis labiau panašėja į informacinių technologijų sprendimus: gaisro detektorių centrai instaliuojami kompiuteriuose, taip pat išauga duomenų kiekis ir spektras, kurį gali fiksuoti įrenginiai. Tai žymiai padidina tokių sistemų patikimumą, o jų integracija su pastatų automatizacijos sistemomis mažina išlaidas saugumui užtikrinti.

Naujausi „Siemens“ gaminami detektoriai „Cerberus Pro“ su „ASA Tehnology“, turi net 5 sensorius skirtingai reaguojančius į gaisrą ir klaidinančius poveikius, taip minimizuojamas klaidingų pranešimų apie gaisrą skaičius. Pagal Ciuricho ugniagesių komandos duomenis, ten kur įdiegti „Siemens“ gaisro detektoriai, realus klaidingų pranešimų apie aliarmus skaičius per metus nesiekia 0,03% nuo bendro detektorių skaičiaus. Palyginimui, jei klaidingų aliarmų skaičius būtų 1%, tai ugniagesiai būtų priversti vykti į įvykio vietą 3 kartus per parą, vietoje faktinių trijų kartų per mėnesį.

Gegužės pabaigoje „Siemens“ pristatė du naujus „Cerberus Pro“ gaisro detektorius. Įrenginiai su „ASA Technology“ išskaido gaunamus signalus į dalis ir realiu laiku juos palygina su jau nustatytomis reikšmėmis. Į įrenginius galima įvesti skirtingus parametrus ir juos pasirinktinai keisti. Tai leidžia pastato administratoriams greitai reaguoti į besikeičiančias sąlygas ar reikalavimus – pavyzdžiui, detektoriaus jautrumą galima keisti gamykloje savaitgaliais, kai gamyklos linijos nenaudojamos.

Daugiau informacijos apie „Cerberus Pro“ detektorius galima rasti tinklalapyje www.siemens.com/cerberus

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)