Prie Vilniaus TV bokšto atidarytas istorinis antenų parkas  (0)

Lietuviškai radijas pirmą kartą prabilo 1926 m. birželio 12 d., o pirmasis radijo siųstuvas buvo sumontuotas Telecentrui priklausančiame pastate Kaune, Žaliakalnyje. Minėdamas 85-ąsias radijo programų siuntimo, drauge ir savo veiklos metines, Telecentras prie Vilniaus TV bokšto atidarė istorinį antenų parką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Parko atidaryme dalyvavęs Telecentro valdybos pirmininkas susisiekimo viceministras Rimvydas Vaštakas pabrėžė sparčią telekomunikacijų technologijų raidą. „Veiklą pradėjęs nuo radijo programų siuntimo Telecentras šiandien siunčia didelės raiškos TV programas ir jau daugiau nei 90-čiai proc. Lietuvos gyventojų užtikrina antžeminės skaitmeninės televizijos prieinamumą, be to, diegia pažangias duomenų perdavimo technologijas ir nuolat plečia paslaugų spektrą“, – kalbėjo Rimvydas Vaštakas, sveikindamas Telecentro kolektyvą jubiliejaus proga.

Telecentro generalinis direktorius Gediminas Stirbys pabrėžė, kad didžiausias bendrovės turtas – tai patirtis ir aukštos kvalifikacijos specialistai. Jis patikino, kad Telecentras yra pasirengęs siųsti netgi trimates TV programas, jeigu tik būtų pateikta užsakymų tokiai paslaugai teikti.

Telecentro nueitą kelią šiuo metu primena trys naujajame parke pastatytos antenos: radijo programų siuntimo antena „Dožd“, radiorelinio ryšio ruporinė parabolinė antena RPA-2P ir TV programų siuntimo antena „Ladoga“. Artimiausiu metu bus tvarkomi antenų parko takai, o ateityje jame atsiras dar daugiau eksponatų.

„Mūsų įsteigtas parkas pasitarnaus telekomunikacijų raida besidominčiam jaunimui ir neabejotinai taps dar vienu traukos objektu taip gausiai Vilniaus TV bokštą lankantiems turistams. Antenos ne tik įdomios technologine prasme, jos iš tiesų įspūdingo dizaino, todėl visiems čia bus malonu pasivaikščioti ir atidžiau jas apžiūrėti“, – sakė Gediminas Stirbys.

Parke prie Vilniaus TV bokšto stovi ir palydovinio ryšio antena „Nera“, kurią 1991 m. mūsų šaliai padovanojo Norvegijos telekomas. Ši antena sovietų agresijos metu buvo naudojama Aukščiausiosios Tarybos rūmuose ryšiui su pasauliu užtikrinti, o šių metų sausį, minint Lietuvos Laisvės gynėjų dienos 20-ąsias metines, pradėta eksponuoti plačiajai visuomenei. Istorinio antenų parko atidaryme dalyvavęs Seimo kancleris Jonas Milerius teigė dar kartą įsitikinę, jog ilgai ieškojus buvo surasta pati tinkamiausia vieta antenos „Nera“ eksponavimui ir padėkojo Telecentrui už prasmingą ekspoziciją.

Telecentras – didžiausią patirtį telekomunikacijų srityje turinti Lietuvos bendrovė, be radijo ir TV programų siuntimo paslaugų, teikianti TV reportažų perdavimo, telefonijos, belaidžių technologijų interneto „Erdvės“, mobiliojo 4G interneto MEZON, ir kitas paslaugas. 2010 m. Telecentras tapo projekto „Pagaminta Lietuvoje“ laureatu nominacijoje „Už inovatyvius sprendimus versle“, taip pat nacionalinio konkurso „Inovacijų prizas 2010“ laureatu inovatyvios įmonės kategorijoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: