Norite graviruotų batų? Šiuolaikiniai lazeriai suteikia ir tokią galimybę  (1)

Graviravimas ant įvairių daiktų – nebe nauja technologija, tačiau iki šių dienų ji itin sparčiai keitėsi, tobulėjo ir anot graviravimo specialisto Donato Bubulio, šiandien išgraviruoti galima praktiškai bet ką: nuo odinės avalynės iki įspūdingų reklaminių iškabų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Graviravimo technologija plačiai naudojama pramonėje, tačiau mums visiems geriausiai žinoma iš dovanų, suvenyrų graviravimo. Graviruojant sukuriamos asmeniškos ir įsimintinos dovanos, kurių neįsigysite jokiame prekybos centre. Lazeriu atliekami keli skirtingi procesai – pjaustoma, graviruojama, žymima ir markiruojama.

Šiandien plačiai žinomos dvi graviravimo technologijos: rastriniu ir vektoriniu būdais. Rastriniu metodu graviruojama panašiai kaip rašaliniu spausdintuvu, tik spausdintuvo vaidmenį atlieka lazeris. Vektorinio graviravimo technologija išdeginamos linijos. Plačiau su šiuolaikiniu graviravimu, t.y. graviravimu lazeriu mums padėjo susipažinti Donatas iš Gravideja.lt

Kaip lazeris veikia?

Graviravimas lazeriu – tai procesas, kai daikto paviršius veikiamas labai siauro spindulio. Spindulys skverbiasi į paviršių ir padeda atvaizduoti raides, ornamentus, grafinius elementus ir t. t. Graviruojant spindulio veikiamame paviršiuje kinta medžiagos struktūra. Graviruojama labai tiksliai, naudojantis programomis, todėl ant graviruojamo daikto perkeliamas identiškas vaizdas – toks, kokį matėte ir kompiuterio ekrane. Specialia programa galima nustatyti net graviravimo gylį, kuris nepakinta viso proceso metu. Sėkminga patirtis technologiją leido pritaikyti daugelyje pramonės šakų. Graviravimo technologija dažniausiai pasitelkiama gaminant bei graviruojant didelius tiražus, tačiau graviruojami ir vienetinai suvenyrai.

Kokias medžiagas galima graviruoti?

Natūralios žaliavos. Natūralių žaliavų, tinkamiausių graviravimui, sąrašo viršūnėje yra mediena. Geriausių rezultatų pasiekiama graviruojant kietmedį, tačiau puikiai tinka ir spygliuočių medienos dirbiniai.

Plastikas. Šiandien išgraviruoti galima daugelį plastikinių daiktų. Tiesa, kai kurie plastikiniai daiktai ties graviruojamu užrašu ar paveikslėliu gali šiek tiek pasilydyti, todėl graviruotas vaizdas būna kiek susiliejęs.

Metalas. Tik atsiradus lazeriniam graviravimui, graviruoti metalus buvo labai sudėtinga. Tačiau šiandien ištobulinta technologija vienodai gerai leidžia graviruoti tiek ant medienos, tiek ant metalo. Tinkamiausias graviravimui – anoduotas aliuminis bei nerūdijantis plienas.

Oda. Graviruoti lazeriu galima ir ant odos – tiek ant natūralios, tiek ir ant dirbtinės. Tačiau tai viena  nedėkingiausių graviravimui medžiagų.

Stiklas, keramika ir akmuo. Stiklo, keramikos ir akmens graviravimo technologija – dar pakankamai nauja. Graviruoti galima taures, butelius, vazas, veidrodžius, krištolą ir t. t. Graviravimui rekomenduojama rinktis kuo storesnio stiklo gaminius.  Stiklas turėtų būti skaidrus, nes graviruoti užrašai, paveikslėliai ir kt. lieka matiniai. Įprastai graviruojama ant dekoratyvinio akmens – granito, onikso ar marmuro.

Taurieji metalai. Bene anksčiausiai graviravimo technologija imta naudoti dekoruojant papuošalus, pavyzdžiui, vestuvinius žiedus. Ant juvelyrinių dirbinių graviruojami inicialai, data ar trumpos frazės. Šią paslaugą dažnai teikia ir juvelyrai.

Pagrindiniai graviravimo privalumai:

  • Graviruoti galima praktiškai ant bet kokio paviršiaus;
  • Panaudojama dinaminė autofokusavimo sistema: procesas yra visiškai automatizuotas;
  • Graviruoti atvaizdai – vientisi, ypač tikslūs;
  • Piešinys neišblunka, nekeičia spalvos – dešimtmečiais kai kurie daiktai atrodo tarsi ką tik išgraviruoti;
  • Graviruojant daiktai neapgadinami, nepažeidžiami. Neveikiami chemiškai ar mechaniškai.

Paklausus Donato, ar buvo koks nors užsakymas jo darbo praktikoje, kurio būtų neįmanoma įgyvendinti, išgraviruoti, sulaukėme atsakymo, kad yra buvę labai sudėtingų darbų, tačiau visi buvo atlikti, kiek leido techninės galimybės. Graviravimas lazeriu yra itin pažangi technologija, kuriai ribų ir neįgyvendinamų iššūkių praktiškai nėra.

Parengė Rūta A., Smartseo.lt pagal Gravideja.lt informaciją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(5)
(1)
(4)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: