Dažniausiai lietuviams alergiją sukelia pienas ir javai  (0)

Rugsėjo 21 dieną natūralios medicinos centre “Gera sveikata” susirinko kelių šalių medikai ir pacientai, kad pašnekėtų opia šių dienų tema – alergija maistui. Gydytojo alergologo, klinikinio imunologo Aleksejaus Popovičiaus pranešimo pasiklausyti atvyko Estijos, Ukrainos ir Vokietijos medikai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Maždaug metų trukmės patirtį dirbant su alergijų maistui diagnostika pristatė ir Lietuvos medikė Marija Dudnik.

Pusmečio trukmės pasveikimo istorijos

26 – erių Sniežana Abramovienė prieš pusantrų metų susidūrė su labai psichologiškai sunkiu moteriai susirgimu – jos veidas buvo nusėtas pūlingais spuogais. Metus laiko Sniežana bandė įvairius būdus, naikinančius spuogus, tačiau norimo efekto nesulaukė. Moteris prisipažįsta, kad ją buvo apėmusios labai niūrios mintys, ji vengė viešumos, nebuvo linkusi susitikti su žmonėmis. Nors iki bėrimų veide ji dirbo darbą, kuriame tekdavo daug bendrauti ir jai teikė džiaugsmą bendravimas su žmonėmis.

„Jau buvau visai praradusi viltį atgauti gražią odą. Kai pamačiau reklaminį skelbimą apie kraujo testą, kuris leidžia įvertinti žmogaus ir kai kurių maisto produktų reakciją, pagalvojau, kad tai paskutinis mano šansas susigrąžinti normalią išvaizdą ir nuotaiką. Jau po kelių mėnesių aplinkiniai atkreipė dėmesį į gerėjančią mano išvaizdą, o aš nustebau, kai daugelis rūbų man tapo laisvi,“ – patenkinta šypsosi Sniežana.

Ketvirto kurso studentė Sandra Jakštaitė prieš keletą metų pastebėjo, kad jos oda tapo labai sausa. Mergina kasdien naudojo daug kremo, tačiau nemalonus tempimo jausmas nesiliovė. Priešingai, jos oda darėsi vis jautresnė, ją degino, perštėjo, ji pasidengdavo pleiskanomis, nuolat niežėjo. Merginos tėvai nusprendė sužinoti tikslią diagnozę, tad Sandrai teko varstyti medikų kabinetų duris.

Diagnozė buvo įvardinta – atopinis dermatitas. „Kartais man net skaudėdavo miegoti, nes oda liesdavosi prie patalynės ir ji buvo man per šiurkšti. Vartojau daugybę tepalų, tačiau pagerėdavo tik kuriam laikui. Kai tėveliai pasiūlė atlikti kažkokį kraujo testą, pagalvojau, kad turiu sutikti, nes jie stengiasi ir nori man padėti. Pati gi mažai tikėjau, kad man kas pagelbės. Ėmiau lankytis nurodytų man mitybos rekomendacijų ir po kurio laiko odos būklė ėmė gerėti. Dabar esu be galo laiminga, nes manęs nekamuoja niežulys ir skausmas,“ – sako Sandra.

Kam alergiški lietuviai?

Natūralios medicinos centro gydytoja Marija Dudnik sako, kad moteris, nerandančios pagalbos dėl savo susirgimų dažniau nenuleidžia rankų ir ieško pagalbos. Jas jaudina įvairios odos ligos (22 proc. besikreipiančiųjų), virškinamojo trakto problemos atveda kas penktą pacientą, pagalbos siekiant išsivaduoti nuo migrenos ieškojo kas antra į centrą užsukusi moteris. Kas trečias centre apsilankęs pacientas norėjo patarimo, kaip sumažinti svorį.

Maisto netoleravimo testo ImuPro 300 pagalba gydytoja Marija ieškojo atsakymų į pacientų klausimus. Daugybė medikų taip ir nepajėgė padėti tiems, kas pravėrė natūralios medicinos centro duris. „Labai dažnai išvysdavau pavargusių žmonių veidus. Jie pavargdavo kovoti su savo ligomis. Jie norėjo greitos pagalbos, kad kančios kuo greičiau baigtųsi. Ir kad pagerėjus savijautai grįžtų gyvenimo kokybė,“ – sakė gydytoja.

Atlikusi kelis šimtus alergijų maistui diagnostinių tyrimų gydytoja daro apibendrinimus: „Dažniausiai lietuviams alergiją sukelia javai su gliutenu, kiaušiniai ir karvės pienas bei pieno produktai. Kiaušiniams alergiški buvo 57,1 proc. apsilankiusiųjų. Alergija javams buvo nustatyta net 77 proc. mūsų centro pacientų. Būtent javų sudedamoji dalis gliutenas, kai kur vadinamas glitimu, sukelia audringą imuninių ląstelių reakciją. Šios medžiagos nėra grikiuose, sorų kruopose, ryžiuose. Kas antras žmogus jautė alergijos pienui ir pieno produktams sukeltus simptomus.“

Itin mažai lietuvių buvo alergiški raudonai ir baltai mėsai, vos keli procentai iš visų apsilankiusiųjų. Vaisių grupėje dažniausiai alerginę reakcijas sukeldavo ananasai (30 proc.), apelsinas (23 proc.), kiviai (26,7 proc.). Lietuviai pacientai retai turėjo alerginių reakcijų, sukeltų bulvių (vos 5 proc.). Labiausiai alergizuojanti daržovė – cukinija, alergija jai pasireikšdavo kas penktam natūralios medicinos centro „Gera sveikata“ pacientui. 

Naujos rūšies alergija maistui

Aleksejaus Popovičiaus darbo patirtis – 18 metų. Jis yra baigęs karinę medicinos mokyklą, stažavosi Jungtinėse Amerikos valstijose, Didžiojoje Britanijoje. Alergologas yra gydytojų šeimos palikuonis, jo giminėje yra devyni skirtingų sričių medikai. A. Popovičius dėsto medikų kvalifikacijos kėlimo kursuose.

Gydytojas alergologas yra Europos alergologijos ir klinikinės imunologijos akademijos narys. Priklauso ir Rusijos Alergologų ir klinikinių imunologų asociacijai. A. Popovičius domisi įvairiomis imunodeficitinėmis ligomis, limfotropinėmis infekcijomis (citomegalo virusu, 6 tipo herpes virusu), alergijomis maistui, maisto netoleravimu, lėtinio nuovargio sindromu.

Med. dr. Aleksejus Popovičius konferencijos dalyviams sakė, kad klasikinėje alergologijoje alergija maistui buvo apibrėžta prieš keturiasdešimt metų. Imuninė sistema žaibiškai reaguoja į nepatikusį jai produktą, žmogų gali išberti, apimti niežulys, kamuoti dusulys ir kiti simptomai.Šiuo metu gydytojams nesunku tokio tipo alergiją diagnozuoti ir gydyti.

Konferencijos dalyviams medikas pristatė naujos rūšies alergijos maistui atmainą – maisto netoleravimą. Pasak rusų alergologo, maisto netoleravimą organizme sukelia kiti imuninės sistemos mechanizmai nei klasikinės alergijos maistui atveju. Suvalgius produktą reakcija į jį gali pasireikšti tik po kelių dienų. Jeigu toks produktas ir toliau vartojamas, po kurio laiko žmogui išryškėja koks nors simptomas, pavyzdžiui, kamuoja migreninis galvos skausmas ar sunkumas virškinamajame trakte. Naujo tipo alergija maistui buvo atrasta devintame dešimtmetyje ir nuo du tūkstantųjų metų pradėta diagnozuoti klinikinėje praktikoje.

Aleksejus Popovičius susirinkusius supažindino su maisto netoleravimo testu ImuPro 300. Pasak mediko, būtent ši diagnostinė priemonė leido specialistams tvirtai kalbėti apie naują susirgimą – maisto netoleravimą. Šis susirgimas turi slaptą eigą ir žmogų gali kamuoti patys įvairiausi skundai, kuriuos eilinis medikas ne visuomet susieja su maistu. Tai ir migrena, virškinamojo trakto sutrikimai, antsvoris, odos ligos. Rusų medikai yra priskaičiavę, kad egzistuoja apie 24 subjektyvūs simptomai, kuriuos jaučiantis žmogus, tikėtina, turi alerginę reakciją kokiam nors vartojamam maisto produktui. Tai nepaaiškinamas irzlumas, galvos skausmai, nuotaikų kaita, energijos stygius, mieguistumas po valgio, padažnėjęs pulsas pavalgius, raumenų ir sąnarių skausmai, su peršalimu visai nesusijęs nosies užgulimas, vidurių užkietėjimas ir t. t.

„Egzistuoja daugybė faktorių, lemiančių maisto netoleravimo išsivystymą. Aišku, didžia dalimi kalti pokyčiai maisto pramonėje. Šiuo metu yra labai didelis maisto produktų pasirinkimas. Užsukę į parduotuvę galime nusipirkti ko tik širdis geidžia ir visiškai nesvarbu, koks yra metų laikas. Mūsų protėviai valgė visai kitaip, jie dažnai pasninkavo, turėjo mažesnį maisto produktų pasirinkimą. Be to, šiuolaikinėje maisto gamyboje naudojama nemažai cheminių medžiagų, vadinamųjų maisto priedų, kurie tikrai blogai veikia mūsų imuninę sistemą ir medžiagų apykaitą,“ – sakė gydytojas. Medikas paatviravo, kad pats sau atliko šį testą, nes irgi nuolat jausdavo įvairius nemalonius simptomus, kuriuos nuslopinti galima būdavo tik vaistais. Jam teko atsisakyti pieno ir kai kurių grūdų.

Ruso verdiktas: pienui – ne!

„Ne kartą teko matyti tokią gyvenimišką situaciją: alergiškas pienui žmogus jo nevartoja, tačiau jo savijauta nėra gera. Kodėl? Išaiškėja, kad jis valgo parduotuvėje pirktus genetiškai modifikuotus ryžius, kurių sudėtyje yra pieno baltymų,“ – keblų atvejį prisiminė gydytojas A. Popovičius.

Alergologo įsitikinimu, būtent pienas yra dažnas alergijų kaltininkas Rusijoje. Piene yra apie 20 skirtingų baltymų, keli iš jų itin agresyvūs mūsų sveikatos atžvilgiu. „Net Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja iki metų laiko kūdikiui neduoti karvės pieno, geriau vaikelį maitinti motinos pienu. Aš taip pat esu įsitikinęs, kad pienas ir pieno produktai yra kalti dėl daugybės alerginių ir kitokių susirgimų. Gydytojai retai įvertina tai ir nepasvarstę rekomenduoja pieną kaip kalcio ir baltymų šaltinį. Šis produktas yra dažniausia maisto netoleravimo sukeltų simptomų priežastis,“ – kalbėjo rusų gydytojas Popovičius.

Nors ir kai kuriems kitiems maisto produktams medikas turėtų priekaištų. „ImuPro 300 tyrimas leidžia labai individualiai nustatyti kiekvienam pacientui, koks būtent produktas turėtų būti kuriam laikui pašalintas iš kasdienio mitybos raciono, o ką galima būtų valgyti be baimės. Atvirai sakant, su siaubu prisimenu laiką, kai dirbau be šio testo. Pamenu, ateina žmogus, bandau vieną, kitą, trečią gydymo būdą ir niekas nepadeda. Niekaip negalėdavau suprasti kodėl. Kai savo klinikinėje praktikoje pradėjau naudoti naują maisto netoleravimo testą, man tapo aišku, kodėl taip dažnai nebūdavo gydymo efekto. Be to, džiugina, kad rezultatus žmonės pajunta jau po pirmos antros kitokios mitybos savaitės. Tai labai smarkiai juos motyvuoja toliau laikytis mitybos rekomendacijų. O aš galiu džiaugtis puikiais sveikimo rezultatais,“ – sakė gydytojas.

Apie ImuPro300

ImuPro300 testas - ne maisto alergijos testas. Tai labai išsamus testas, įvertinantis individualų maisto produktų ir priedų netoleravimą pagal IgG klasės imunoglobulininių antikūnų šiems produktams kiekį kraujyje.

ImuPro300 testas yra rezultatas mokslinių tyrimų, per kuriuos atrastas ryšys tarp maisto netoleravimo ir lėtinių ligų. Nustatyta, kad maisto netoleravimas yra viena iš svarbiausių ūminių ir lėtinių ligų, susijusių su medžiagų apykaitos sutrikimais, virškinamojo trakto, imuniteto, nervų ir endokrininės sistemų disfunkcijos priežasčių.

Testą ImuPro300 sukūrė Vokietijos korporacija R-Biopharm, naudodama naujausią diagnostinę technologiją, leidžiančią labai tiksliai išmatuoti IgG specifinių antikūnų maisto produktams ir priedams kiekį 1 ml žmogaus kraujo serume. Testo metodas itin objektyvus, duoda fotometrinį rezultatą.

Imunofermentine analize kraujyje nustatomas visų keturių IgG (IgG1, IgG2, IgG3, IgG4) poklasių antikūnų kiekis 273 maisto produktų ir pramoninių maisto priedų alergenams. Pagal testo rezultatus pacientui sudaromas mitybos planas, kuriame nurodytos individualios rekomendacijos. Plane pateikiamas sąrašas maisto produktų ir pramoninių maisto priedų, kuriuos pacientas gali vartoti ir kurių rekomenduojama atsisakyti, taip pat teisingos mitybos principai, maisto produktų charakteristikos, individualios mitybos sistemos schema ir jos laikymosi terminai.

Maisto netoleravimo testas ImuPro300 sėkmingai naudojamas 30 pasaulio šalių: Vokietijoje, Liuksemburge, Olandijoje, Prancūzijoje, Norvegijoje, Ispanijoje, Švedijoje, Didžiojoje Britanijoje, Australijoje, Turkijoje, Kuveite, Kanadoje, JAV, Meksikoje, Rusijoje, Ukrainoje ir kt.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(10)
(0)
(7)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: