Elektros sistemos veiklos skaidrumą užtikrina Atitikties programa  (0)

Lietuvos elektros energijos perdavimo sistemos operatorius (PSO) LITGRID šiuo metu veikia vertikalios integracijos įmonių grupėje – visos LITGRID akcijos priklauso patronuojančiai bendrovei AB „Lietuvos energija“, kuri vykdo elektros energijos gamybos ir tiekimo veiklas. Todėl svarbu, kad PSO savo veiklą organizuotų taip, kad AB „Lietuvos energija“ ar jos antrinės įmonės, nepriklausomai nuo galimų interesų elektros energetikos sektoriuje, neįgytų pranašumo kitų elektros energijos rinkos dalyvių ar elektros energijos perdavimo tinklų naudotojų atžvilgiu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Norėdamas tai užtikrinti, LITGRID vykdo Atitikties programą ir kasmet visuomenei bei Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai, pagal įstatymą vykdančiai kainų ir nediskriminacinės rinkos aplinkos reguliatoriaus funkcijas, teikia ataskaitas apie perdavimo tinklų naudotojų nediskriminavimą.

Ataskaitą teikia LITGRID atitikties pareigūnas – bendrovės Teisės ir reguliavimo grupės vyresnysis teisininkas Laimonas Mačiulis, kontroliuojantis programos vykdymo eigą. Jis ir atsako į su programa susijusius klausimus.

Kaip atsirado Atitikties programa? Kam ji reikalinga?

Visoje Europos Sąjungoje taikomas iš antrojo energetikos paketo išplaukiantis reikalavimas turėti Atitikties programą, jeigu PSO veikia vertikaliai integruotoje įmonėje. Taigi kiekviena šią sąlygą atitinkanti Europos Sąjungos šalis šias nuostatas yra įtvirtinusi savo valstybės įstatymuose ir vykdo panašias programas. Lietuvoje tokios programos reikalingumą apibrėžia Energetikos įstatymas. Penkto skirsnio 15 straipsnyje sakoma: „PSO privalo užtikrinti, kad elektros energijos gamintojų, skirstomųjų tinklų operatorių ir vartotojų įrenginių prijungimo prie perdavimo tinklų sąlygos atitiktų teisės aktuose nustatytus reikalavimus ir nebūtų diskriminuojančios“. Juo remdamasi LITGRID ir vykdo Atitikties programą.

PSO įmonė buvo įkurta tik praėjusių metų pabaigoje, o iki tol perdavimo veikla buvo viena iš „Lietuvos energijos“ veiklų. Nepaisant to, Atitikties programa jau tada buvo vykdoma. Pagal ją „Lietuvos energija“ yra pateikusi dvi – 2008 m. ir 2009 m. – ataskaitas. Perdavimo veiklą atskyrus nuo patronuojančios bendrovės ir įkūrus LITGRID, pastaroji įmonė perėmė ir Atitikties programos vykdymo funkciją. Taigi dabartinė Atitikties programa yra patobulinta ir pritaikyta naujai situacijai programa, kuri veikė jau nuo 2007 m.

Kam aktuali Atitikties programa?

Programa aktuali Lietuvos elektros biržos, kuri veikia nuo šių metų pradžios, dalyviams ir patiems vartotojams, kadangi ji užtikrina konkurencinį rinkos skaidrumą, lemiantį tai, kad vartotojams sudaromos palankiausios sąlygos, kokias tik gali pasiūlyti rinka. Atitikties programa aktuali Lietuvos elektros energijos perdavimo tinklų naudotojams, kurie prisijungia prie šalies elektros energetikos sistemos. Tarp jų – ir dabar statomų vėjo elektrinių, kitų naujų generacijos šaltinių savininkai.

Kaip vyksta naujų tinklo naudotojų prijungimo procesas?

LITGRID savo tinklalapyje skelbia nuolat atnaujinamą galimų prijungimo vietų tinkle žemėlapį naujiems elektros energiją generuojantiems šaltiniams, su nurodytomis leistinomis galiomis atskirose elektros perdavimo linijose ar skirtinguose regionuose. Anksčiau naudotojams, norintiems prisijungti prie perdavimo tinklo, kildavo nemažai klausimų – kur jau yra išnaudoti elektros perdavimo linijų pralaidumai, kur dar yra galimybių prisijungti. Šis žemėlapis būsimiems naujų generacijos šaltinių savininkams padeda apsispręsti, kuriose vietose vystyti vėjo jėgainių parkus ar kitų tipų generuojančius šaltinius.

Nusprendus dėl vietos, kurioje tinklų naudotojas – gamintojas arba vartotojas – norėtų prisijungti prie elektros tinklo, jis gali kreiptis dėl išankstinių projektavimo sąlygų išdavimo preliminariam būsimų investicijų dydžiui įvertinti. Vėjo elektrinių statytojai tipines išankstines projektavimo sąlygas prijungimui prie aukštos įtampos 110 kilovoltų elektros perdavimo tinklo gali rasti LITGRID tinklalapyje.

Leidimus statyti įrenginius ir gaminti elektros energiją gamintojui išduoda Energetikos ministerija. Norintis gauti leidimą plėsti elektros energijos gamybos pajėgumus, turi pateikti tinkamos formos prašymą ir reikalingus dokumentus, pagal galiojančių teisės aktų nustatytą tvarką. Gavus leidimą, reikia kreiptis į savivaldybės, kurioje ruošiamas statyti objektas, administracijos direktorių su prašymu išduoti projektavimo sąlygų sąvadą. Pagal jį parengus techninį projektą ir suderinus jį su PSO ir elektros tinklo savininku, sudaroma sutartis dėl prijungimo prie elektros tinklo. Kadangi LITGRID šiuo metu dar neturi elektros tinklo nuosavybės, kuri priklauso „Lietuvos energijai“, sutartis – trišalė. Ją sudaro gamintojas, norintis prisijungti prie tinklo, perdavimo sistemos operatorius LITGRID ir tinklo savininkė „Lietuvos energija“.

Visi apribojimai dėl prisijungimo prie tinklo yra susiję tik su objektyviais kriterijais. Jei naują naudotoją įmanoma prijungti, tai taip įvyksta visada.

Ką konkrečiai daro LITGRID, kad užtikrintų nediskriminavimą ir lygiateisiškumą?

Pirma, LITGRID AB nesudaro palankesnių sąlygų vieniems ar kitiems rinkos dalyviams ir užtikrina visiems vienodą informacijos sklaidą. Informacija, kuri nėra skelbiama viešai kitiems rinkos dalyviams, nesuteikiama ir „Lietuvos energija“ grupės įmonėms.

Antra, LITGRID šiuo aspektu veikia aktyviai. Siekiant apsaugoti komerciškai jautrią LITGRID informaciją, vykdomas kompiuterizuotas informacijos apdorojimas IT sistemose, „Lietuvos energijos“ darbuotojai neturi teisių patekti į bendrovės patalpas, kuriuose dirbama su komerciškai jautria informacija. LITGRID patalpos yra aiškiai atskirtos nuo „Lietuvos energijos“ patalpų, o kitas informacijos saugumą užtikrinsiantis žingsnis – „Lietuvos energijos“ išsikėlimas į kitas patalpas jau šį rudenį.

LITGRID valdyba taip pat yra patvirtinusi komercinių paslapčių sąrašą. Tai svarbiausios informacijos, turinčios didelę reikšmę rinkos dalyviams, sąrašas.
Nepaisant to, kad AB „Lietuvos energija“, vienintelis LITGRID akcininkas pagal LR Akcinių bendrovių įstatymą turi teisę gauti visą informaciją, su juo pasirašytas konfidencialumo įsipareigojimas, kuris nustato, kad „Lietuvos energija“, net ir tuo atveju, jei išskirtinai akcijų valdymo tikslais gautų konfidencialios informacijos, jos nepanaudos niekur kitur.

Kokiu periodiškumu LITGRID teikia Atitikties programos ataskaitas?

Atitikties programos ataskaitos – kasmetinės. Jos teikiamos iki balandžio mėnesio pabaigos už praėjusius metus. Pirmąją ataskaitą apie Atitikties programoje numatytų priemonių vykdymą LITGRID Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai pateikė 2010 m. balandžio pabaigoje. Per ataskaitinį laikotarpį – 2010 m. sausį-balandį – nenustatyta Atitikties programoje įtvirtintų reikalavimų pažeidimų – tinklų naudotojų diskriminavimo atvejų ar pažeidimų, užtikrinant komerciškai jautrios informacijos apsaugą.

Kokie pastebėjimai, nusiskundimai, susiję su diskriminuojančiomis sąlygomis, pasiekia LITGRID?

Esminių ir turinčių pagrindo nusiskundimų dar neturėjome ir darome viską, kad neturėtume ir ateityje.

LITGRID, kartu su Latvijos, Estijos ir Norvegijos PSO dalyvauja bendros Baltijos energetikos rinkos kūrimo projekte, kuriame, atlikus rinkos dalyvių apklausą dėl rinkos skaidrumo, buvo prieita išvados, kad nebuvo tokios informacijos, kurios Lietuvos PSO nepaskelbė ar skirtingiems rinkos dalyviams paskelbė skirtingais laikotarpiais. Nebuvo, pavyzdžiui, ir tokios informacijos, kuri būtų pateikta tiesiogiai „Lietuvos energijos“ grupės įmonėms, o kitiems rinkos dalyviams – tik internetiniame LITGRID puslapyje.

Kas dar, be Atitikties programos, kontroliuoja PSO skaidrumą?

Atitikties programa skirta konkrečiai tam atvejui, kai PSO veikia vertikaliai integruotoje įmonėje, siekiant užkirsti kelią papildomos informacijos patekimui į kitas grupės įmones. Be Atitikties programos vykdymo, teikdama informaciją LITGRID vadovaujasi rekomendacinėmis Europos Sąjungos energijos reguliatorių asociacijos ERGEG gairėmis. Pagal jas LITGRID nustato savo viešai skelbiamos informacijos taisykles, tvarką, praktiką. Visą informaciją apie rinką skelbiame mūsų atnaujintame tinklapyje.

Lietuvoje planuojama turėti visiškai nepriklausomą PSO. Iki kada bus vykdoma Atitikties programa?

Nuo kitų metų kovo 11 dienos įsigalios trečiasis ES energetikos paketas, kuriame numatytos trys alternatyvos dėl veiklų atskyrimo. Lietuvos vyriausybė pasirinko pirmąją alternatyvą – visišką PSO nuosavybės atskyrimą, nepaliekant jokių priklausomybės ryšių su kitomis veiklomis. Taigi nuo tada, kai LITGRID ir „Lietuvos energija“ taps viena su kita nesusijusiomis bendrovėmis, Atitikties programos vykdymas nebeteks prasmės.

Atitikties programa Lietuvoje bus vykdoma tik tol, kol PSO veikia įmonių grupėje, vykdančioje skirtingas elektros energetikos sektoriaus veiklas. Labiausiai tikėtina, kad iki 2011 metų birželio, kadangi iki tada planuojama užbaigti Lietuvos elektros energetikos sektoriaus pertvarkos planą, kiek tai susiję su PSO.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)