Infekcinių ligų prevencijai - tarptautinis dėmesys  (0)

Kovo 8 d. Jungtinės Karalystės ambasadoje pirmą kartą vyks forumas „Infekcijos nepaiso valstybinių sienų“, kuriame politikai, sveikatos apsaugos sistemos specialistai ir medikai diskutuos apie užkrečiamųjų ligų kontrolės galimybes Lietuvoje. Savo praktika dalinsis ekspertai iš Latvijos bei Didžiosios Britanijos, kurios specialistai skaičiuoja šimtametę patirtį sėkmingai kovojant su infekcinėmis ligomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jungtinės Karalystės ambasadoje pirmą kartą vyks forumas „Infekcijos nepaiso valstybinių sienų“ skirtas aptarti vakcinacijos situaciją Lietuvoje ir Europoje.  Renginio tikslas  - atkreipti Lietuvos valdžios ir visuomenės dėmesį į vakcinacijos, padedančios išvengti daugelio užkrečiamųjų ligų, valdymą bei vadybą Lietuvoje, pasidalinti visuomenės švietimo vakcinų vertės didinimo klausimais, apsvarstyti antivakcininių judėjimo iniciatyvas ir jų poveikį.

„XXI amžius pasižymi ypatingu žmonių mobilumu, o kartu su žmonėmis juda ir užkrečiamos ligos, kurias galima ir reikia kontroliuoti. Svarbu, kad būtų sveiki ne tik mūsų šalies piliečiai, bet ir visos Europos Sąjungos gyventojai, kurie gali judėti nepaisydami sienų, todėl esame pasirengę pasidalinti savo patirtimi infekcinių ligų prevencijos srityje,“ - teigia renginio šeimininkas, Didžiosios Britanijos ambasadorius Simon Butt.

Pasak ambasadoriaus, Didžioji Britanija turi seniausias ir giliausias tradicijas kovojant su infekcinėmis ligomis, šalies specialistai, atrado pirmąją vakciną ir toliau lieka mokslinių atradimų lyderiais šioje srityje. Tokia patirtis ir nuoseklus visuomenės švietimas lėmė pozityvią Britanijos gyventojų nuomonę bei teisingą supratimą apie vakcinaciją, kaip efektyviausią užkrečiamųjų ligų prevencijos būdą.

Latvijos infektologijos centro direktorė, buvusi sveikatos apsaugos ministrė Prof. Dr. Baiba Rozentale primena, kad Latvijos sveikatos apsaugos sistema prieš kelis metus pasuko imunoprofilaktikos kryptimi. Latviams pasitarnavo Vokietijos ekonominiai skaičiavimai, kurie rodė, kad efektyviau investuoti į užkrečiamųjų ligų prevenciją, negu vėliau skirti lėšas gydymui bei nedarbingumo lapelių apmokėjimui.

Baltijos imunoprofilaktikos asociacijos, kurios iniciatyva organizuojamas forumas, vadovas prof. Vytautas Usonis teigia, kad kartu su bendra socialine ir ekonomine pažanga, vakcinacija kardinaliai pakeitė infekcinių ligų kontrolę Europos Sąjungos šalyse. „Įdiegus visuotinį skiepijimą, likviduotos arba dešimteriopai sumažintos daugelis pavojingų ligų.“ - sako prof. V.Usonis. – „Europos šalyse vykdomos skiepų nuo įvairių užkrečiamųjų ligų programos, kurių dėka Šiandien dar plačiai paplitusios infekcinės ligos ilgainiui taps retomis.“

Prof. V.Usonio įsitikinimu, būtina didinti visuomenės pasitikėjimą vakcinacija.  Todėl apie skiepų naudą Lietuvos žmonėms reikia kalbėti pateikiant kompetentingą informaciją, sėkmingą kitų šalių patirtį, mokslinių tyrimų rezultatus ir naujausių medicininių technologijų pasiekimus, kad mūsų visuomenė, kaip ir senųjų Europos šalių gyventojai, turėtų teisingą supratimą.

Naujos imunizacijos programos ar net nedideli pokyčiai skiepų kalendoriuje paprastai reikalauja ilgalaikio proceso. Šis procesas gali būti palengvintas veiksmingu keitimusi informacija ES lygmeniu.

Europos valdžios atstovų, visuomenės sveikatos priežiūros institucijų bei mokslininkų bendradarbiavimas nacionaliniu bei tarptautiniu lygiu pagelbės gilinat žinias apie sveikatą, užkrečiamųjų ligų poveikį ekonomikai ir socialinėms sritims bei padės ES šalims veiksmingiau valdyti užkrečiamas ligas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: