TOP 8. Senovės Romos išradimai, kuriais naudojamės ir dabar  ()

Romos imperijai yra daugiau nei 2000 metų, tačiau senovės romėnų pasiekimai plačiai naudojami šiais laikais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Buvęs Ukrainos vidaus reikalų ministro pirmasis pavaduotojas Antonas Heraščenka savo „Telegram“ kanale primena apie Senovės Romos išradimus, kuriais naudojamės ir dabar.

Romos imperijai yra daugiau nei 2000 metų, tačiau senovės romėnų pasiekimai plačiai naudojami šiais laikais.

Betonas

Romėnai mokėjo gaminti patvarias betono formas. Šiuolaikinis betonas pradeda gesti po 50 metų, o romėniškas betonas vis dar tvirtas. Akivaizdu, kad jie išmanė apie betoną, nes daugelis jų pastatų vis dar stovi.

Keliai ir greitkeliai

Romėnai suprato, kad specialiai paruošti keliai jiems padeda išlaikyti stiprią armiją ir imperiją. Per 700 metų jie nutiesė 88 000 kilometrų kelių visoje Europoje. Jie buvo gerai suprojektuoti, pastatyti taip, kad tarnautų ilgai ir leido greitai keliauti po visą imperiją. Kai kuriais keliais ir tiltais vis dar naudojamės.

Vandentiekis

Senovės romėnai sukūrė revoliucinę vandentiekio sistemą. Pradėjo nuo akvedukų, kurie leido tekantį vandenį transportuoti į išsivysčiusias teritorijas, o baigė sudėtingos švino vamzdynų sistemos sukūrimu.

Centrinis šildymas

Sistemą romėnai sukūrė daugiausia didelėms viešosioms pirtims. Po netikromis grindimis nuolat degė laužas, kuris šildė patalpą ir vandenį, tekantį į pirtį.

Karinė medicina

Valdant imperatoriui Trajanui, Romos kariuomenė turėjo gydytojų, kurie tvarkydavo žaizdas ir atlikdavo smulkias operacijas. Netrukus buvo įkurtos lauko ligoninės, kartu su kariais į mūšio lauką buvo išsiųsti gydytojai.

Cezario pjūvis

 

Pagal romėnų teisę Cezaris įsakė, kad visoms jau mirusioms arba gimdymo metu mirštančioms moterims turi būti padarytas pjūvis, kad būtų išgelbėtas vaikas. Tuo metu tokiomis operacijomis nebuvo siekiama išgelbėti motinos gyvybės.

Restoranai

Ne visuose namuose buvo virtuvės, todėl miestiečiai eidavo į restoranus. Įprastą romėnišką vakarienę sudarė užkandis, pagrindinis patiekalas ir desertas. Valgydami romėnai visada gėrė vyną.

Greitas maistas

Pompėjos gyventojai nemėgo gaminti, todėl buvo populiarus maistas išsinešimui iš restoranų – šiuolaikinio McDonald's prototipas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(27)
(0)
(27)

Komentarai ()