Po 80 metų. Mokslininkai nustatė dingusio Antrojo pasaulinio karo lakūno palaikų tapatybę (Foto)  ()

Šiuolaikinių technologijų dėka mokslininkams pavyko surasti ir identifikuoti amerikiečių lakūno palaikus. Jis buvo vienas iš Antrojo pasaulinio karo metais Sicilijoje sudužusio bombonešio įgulos narių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Maždaug prieš 80 metų Antrojo pasaulinio karo metais Sicilijoje, Italijoje, sudužo amerikiečių bombonešis.

Tarp įgulos narių buvo 2-asis leitenantas Gilbertas Haldinas Myersas, kurio likimas po katastrofos liko paslaptis, rašo IFLScience.

Dabar, pasitelkus pažangius teismo ekspertizės metodus, pagaliau pavyko nustatyti Myerso tapatybę.

Lėktuvas, kuriuo skrido jis ir dar penki JAV karinių oro pajėgų įgulos nariai, 1943 m. liepą nukrito maždaug už 0,8 km nuo Šiačkos aerodromo.

Myerso palaikų tyrimui vadovavo Kranfildo universiteto Konfliktų aukų paieškos ir identifikavimo komanda (CRICC) ir JAV gynybos departamento Karo belaisvių ir dingusių be žinios asmenų apskaitos agentūra (DPAA).

CRICC, kurią sudarė 20 teismo medicinos ekspertų, kruopščiai iškasė katastrofos vietą.

Kranfildo teismo ekspertizės instituto vyresnysis archeologijos ir antropologijos dėstytojas Deividas Erricksonas paaiškino: „Vykdydami operacijas, sistemingai kasinėjome žemę, atidžiai nagrinėdami kiekvieną gabalėlį, kuris galėjo būti kaulas ar kitas įkaltis.“

Sudėtingomis sąlygomis Sicilijos kasinėjimų vietoje buvo taikomas drėgnasis sijojimas - procesas, kai iškasta medžiaga sijojama per vandenį, kad būtų galima atskirti ir išanalizuoti žmonių palaikus ir artefaktus.

 

Tarp lėktuvo nuolaužų komanda sėkmingai rado žmonių palaikų. Tuomet jie buvo nusiųsti į DPAA laboratoriją, kuri garsėja kaip didžiausia ir įvairiausia skeletų identifikavimo biblioteka pasaulyje.

Teismo antropologai, naudodamiesi DNR analize ir kitais įrodymais, pavyzdžiui, asmeniniais daiktais, patvirtino, kad rasti palaikai priklausė 2-ajam leitenantui Gilbertui Haldinui Myersui.

Davidas Erricksonas pabrėžė šio atradimo svarbą, teigdamas: „2-ojo leitenanto Myerso palaikų suradimas ne tik palengvina tinkamą pilną palaidojimą su karine pagarba, bet ir leidžia šeimai gauti visus rastus asmeninius daiktus. Svarbiausia, kad tai padeda dingusių be žinios ar žuvusių kovoje asmenų šeimoms.“

Myersas buvo palaidotas lapkričio 10 d. Sankt Peterburge, Floridoje.

Piloto tapatybės nustatymas yra didesnių pastangų dalis, nes daugiau kaip 72 000 Antrojo pasaulinio karo JAV karių tebėra dingę be žinios ir tikimasi, kad apie 39 000 iš jų pavyks sužinoti.

 

Tačiau kelyje pasitaiko iššūkių.

Nikolas Markesas-Grantas (Nicholas Marquez-Grant), Kranfildo teismo ekspertizės instituto teismo antropologas, paaiškino: „Kartais šie kasinėjimai gali nieko neduoti arba likti dviprasmiški“, nurodydamas tokius iššūkius kaip pakitusi topografija ar žemės naudojimas po įvykio.

Nepaisant šių sunkumų, Marquezas-Grantas pridūrė, kad tokie radiniai, kaip Myerso, įrodo, jog konfliktų metu galima rasti dingusius asmenis.

Jis sakė: „Šiuo atveju buvo didelė garbė dalyvauti dingusio kariškio paieškoje ir leisti Gilberto Haldino Myerso šeimai nusiraminti.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Vakarų ekspresas
Vakarų ekspresas
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()