„Stebuklingoje vietoje“ Italijoje rastas įspūdingas lobis – viena moneta itin reikšminga (Foto)  ()

Vykdydami kasinėjimus senovės romėnų vietovėje, vadinamoje „Šiaurės Pompėja“, archeologai atkasė 3000 monetų ir 50 brangakmenių, praneša „Live Science“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Archeologai Italijoje atkasė daugiau kaip 3000 monetų ir 50 brangakmenių, kurių daugelis buvo išpuošti senovės romėnų dievybių atvaizdais.

Šis didžiulis radinys buvo rastas per vykdomus kasinėjimus Klaternoje (Claternae) – romėnų mieste, esančiame netoli dabartinės Bolonijos.

Anksčiau Klaternoje archeologai aptiko forumą, gatves, gyvenamąjį namą su įvairiaspalvėmis mozaikomis ir romėniškas pirtis. Naujausių kasinėjimų metu šioje „stebuklingoje vietoje“ atkasta tūkstančiai monetų, daugiausia nulietų iš sidabro ir bronzos, teigiama pranešime. Pažymėtina, kad tyrėjai rado vieną itin reikšmingą monetą – kvinarijų. Tai reta sidabrinė moneta, nukaldinta 97 m. pr.m.e. Romos respublikoje. Archeologai ją pastebėjo buvusio teatro koridoriaus liekanose.

Ši moneta ne tik padėjo jiems patvirtinti, kad šis statinys buvo pastatytas maždaug I a. pr.m.e. pabaigoje, bet ir tai, kad Klaterna greičiausiai buvo senovės romėnų „prekybos centras“, o ne tik piligrimystės vieta.

„Tai buvo prekybos centras, palaikantis tiesioginius ryšius su Roma“, – sako Italijos kultūros ministerijos valstybės sekretoriaus pavaduotoja Lucia Borgonzoni.

 

 

Archeologai taip pat atkasė dešimtis spalvotų brangakmenių, ant kurių išgraviruoti įvairių dievybių atvaizdai – ir svarbių statinių, įskaitant jau patį teatrą.

Kasinėjimai vietovėje bus tęsiami. Kol kas tyrėjai iškasė tik dešimtadalį – arba maždaug 18 hektarų – miesto. Ministerija tikisi, kad galiausiai pavyks atkurti teatrą, kad jį būtų galima naudoti ateityje.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()