Aptiko auksines monetas. Turtą vienuolis paslėpė atsidūręs itin pavojingoje situacijoje (Foto)  ()

Archeologai Vokietijoje aptiko saujelę 500 metų senumo auksinių monetų, paslėptų senovinio vienuolyno griuvėsiuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Augustinų eremitų vienuolyne, žinomame Himmelpforteno vardu, nuo jo įkūrimo 1253 m. iki XVI a. gyveno vienuoliai. Archeologai mano, kad keturias monetas per 1525 m. sukilimą „paskubomis paslėpė“ vienas iš vienuolių, kai valstiečiai šturmavo vienuolyną Vidurio Vokietijoje esančiame Vernigerodės mieste, rašoma Vokietijos laikraščio „Mitteldeutsche Zeitung“ straipsnyje.

„Auksinės monetos buvo labai vertingos, o nedidelį turtą vienuolis tikriausiai paslėpė atsidūręs itin pavojingoje situacijoje, – „Mitteldeutsche Zeitung“ sakė Saksonijos-Anhalto žemės paminklų apsaugos ir archeologijos biuro projektų vadovas ir archeologas Felixas Biermanas. – Ir tai nesibaigė gerai, nes monetų nepavyko atgauti“.

Tarp monetų, klasifikuojamų kaip Šventosios Romos imperijos laikais naudoti guldenai, yra viena, nukaldinta Frankfurte prieš 1493 m., valdant Šventosios Romos imperijos imperatoriui Frydrichui III. Kita moneta nukaldinta Švabache, netoli Niurnbergo, maždaug 1486–1495 m. – ir dvi monetos, nukaldintos Bonoje, Kelno arkivyskupijoje apie 1480 m., rašo „Newsweek“.

 

Be monetų, tyrėjai aptiko daugybę artefaktų, įskaitant žalvarinius knygų apkaustus iš vienuolyno bibliotekos, keramikos dirbinių, gyvūnų kaulų, kavalerijos pentinus ir švino antspaudus, kuriais buvo antspauduojami prekybai skirti audiniai, – visa tai, pasak „Mitteldeutsche Zeitung“, leidžia suprasti, kaip vienuolyne vyko plataus masto prekyba ir klestėjimas.

Himmelpforteno vienuolyną prieš 1253 m. įkūrė kilminga von Hartesrodų šeima, o kadaise jame gyveno augustinų eremitai. Augustinai – tai katalikų krikščionių religinių ordinų nariai, gyvenantys pagal šventojo Augustino gyvenimo taisykles.

 

1516 m. Himmelpforteno vienuolyne lankėsi vokiečių kunigas, teologas ir augustinų vienuolis Martynas Liuteris – vienas iš pagrindinių protestantiškosios reformacijos veikėjų.

Reformacija buvo religinis judėjimas, pasižymėjęs plataus masto politiniu ir socialiniu perversmu, kuris 1500 m. išplito visoje Europoje. Jo metu suskilo Katalikų Bažnyčia ir susiformavo protestantizmas.

Reformacijos metu Himmelpforteno vienuolynas buvo apleistas, vėliau pastatai sunyko. Vėliau jie buvo beveik visiškai nugriauti. Šiais laikais vienuolyne išlikę tik kai kurių pastatų, įskaitant pagrindinės koplyčios ir refektoriaus, kuriame vienuoliai valgydavo, pamatai.

Parengta pagal „Live science“ ir „Newsweek“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()