„Sutartys yra arklio šūdas!“ Rusai skelbia apie Žiemos karą (Video)  (2)

Paprasti rusai pasakoja, kas pradėjo Žiemos karą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žiemos karas prasidėjo prieš 84 metus – 1939 metų lapkričio 30 dieną, kai Sovietų Sąjunga įsiveržė į Suomiją.

Rusas, valdantis populiarų „YouTube“ kanalą, paklausė maskviečių, ką jie mano apie „sovietų ir suomių“ karą ir kas jį pradėjo. Kanalas turi daugiau nei pusę milijono sekėjų.

„Reikėjo daugiau plotų“, – motyvą įvardijo 60 metų santechnikas Vasilijus.

„Sovietų Sąjunga nenorėjo pulti, bet kadangi Suomija veikė norėdama įtikti fašistinei Vokietijai, mes turėjome reaguoti“, – sako 51 metų Dmitrijus.

1932 metais Suomija ir Sovietų Sąjunga pasirašė nepuolimo aktą. 1939 metų lapkričio 26 d. SSRS vyriausybė paskelbė notą Suomijai dėl Mainilos kaimo Rusijoje apšaudymo, kuris sovietų teigimu buvo įvykdytas iš Suomijos teritorijos. SSRS pareikalavo, kad Suomija atsiprašytų dėl incidento ir atitrauktų kariuomenę 20-25 km nuo sienos (t. y. pasitrauktų iš įtvirtinimų). Suomija neigė savo kaltę dėl Mainilos incidento ir atmetė sovietų reikalavimus. Stalinas tai interpretavo kaip pretekstą nutraukti nepuolimo sutarties galiojimą.

„Sovietų Sąjunga visada stebėtinai reguliariai laužydavo savo susitarimus. Tai niekada mūsų nesustabdė, sutartys yra arklio šūdas“, – sako 53 metų Andrejus.

 

„Ar šiandieninė Rusija laikosi tarptautinės teisės“, – paklausė vaizdo tinklaraštininkas.

Andrejus tampa rimtas:

„Tai pavojingas klausimas, aš į jį neatsakysiu.“

Dauguma gatvėje kalbintų maskviečių teigė, kad Sovietų Sąjunga pradėjo karą, bet pateisino jį doktrinomis, pažįstamomis iš Kremliaus propagandos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(38)
(24)
(14)

Komentarai (2)