Turkijoje archeologai rado unikalų artefaktą. Pasaulyje jų tėra tik 23 (Foto)  (1)

Turkijoje archeologai aptiko senovinių artefaktų, kuriems beveik 800 metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per kasinėjimus Hasankeyfo mieste, vienoje iš seniausių gyvenviečių Batmeno provincijoje, Turkijoje, mokslininkai aptiko 800 metų senumo artefaktus. Tarp šių radinių yra senovinis gydomasis dubuo ir du šaudymo iš lanko žiedai, vadinami zikhhir, pagaminti iš agato ir kaulo. Viduramžiais juos naudojo lankininkai, rašo „Arkeonews“.

Šis atradimas, padarytas per penktąjį kasinėjimų sezoną šioje vietovėje, atskleidžia unikalius Hasankeyfo istorijos aspektus. Pasak docento daktaro Erdalio, pasaulyje yra tik 22 tokie dubenys, o Hasankeyfas dabar gali pasigirti 23-čiu iš jų. Iš bronzos pagamintas, talismanais, antspaudais ir eilėraščiais papuoštas gydomasis dubuo siejamas su viduramžių islamo pasaulio liaudies medicinos praktikomis.

Gydomojo dubenio paskirtis buvo apsaugoti žmogų nuo gamtos pavojų, tokių kaip šunų, gyvačių ir skorpionų įkandimai. Liaudies medicinoje jis tarnavo kaip apsaugos priemonė tiems, kuriuos nukentėjo nuo šių gyvūnų. Erdalas pabrėžė, kaip svarbu suprasti tokius artefaktus pagal islamo kultūroje paplitusią liaudies mediciną.

 

Įdomu tai, kad panašių gydomųjų dubenių, rastų Hasankeyfe, pavyzdžių galima pamatyti tokiuose muziejuose kaip Topkapi rūmų muziejus, Kayseri muziejus ir Stambulo metropoliteno savivaldybės muziejus. Gydomasis dubuo, laikomas tradicinės medicinos kontekste, atspindi islamo kultūrines praktikas, susijusias su burtais, amuletais ir talismanais.

 

 

Be gydomosios taurės, mokslininkai aptiko du zikhhir – šaudymo iš lanko žiedus iš agato ir kaulo. Šie žiedai, kurių anksčiau kasinėjant nebuvo rasto, turi didelę reikšmę, juolab kad vienas jų buvo rastas prie šventovės. Šie žiedo formos instrumentai, nešiojami ant piršto šaudymo iš lanko metu, saugojo pirštus nuo traumų, kurias galėjo sukelti lanko stygos.

Artefaktai buvo perduoti saugoti Hasankeyfo muziejaus direkcijai. Šis nuostabus radinys ne tik praturtina supratimą apie Hasankeyfo istoriją, bet ir suteikia supratimo apie senovės praktiką ir įsitikinimus, parodydamas praktinį šių artefaktų taikymą tradicinėje medicinoje ir šaudyme iš lanko.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(1)
(20)

Komentarai (1)