Žmogui geležiniu strypu pervertos smegenys, tačiau jis išgyveno. Rekonstrukcija atskleidė jo veidą (Foto, Video)  ()

Mokslininkai atkūrė Phineaso Gage'o veidą, ką tik po incidento įvykusio prieš 175 metus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1848 m. rugsėjo 13 d. Phineas Gage'as vadovavo naujos geležinkelio linijos statybai Amerikos Vermonto valstijoje, kai atsitiktinis sprogimas (tiesiant geležinkelį buvo sprogdinamos uolienos) pakeitė visą jo gyvenimą. Dėl sprogimo Gage'ui galvą perdūrė geležinis strypas, kuris perskrodė smegenis.

Daugelio nuostabai, Gage'as išgyveno, tačiau jo elgesys ir asmenybė labai pasikeitė. Šis atvejis padarė tikrą revoliuciją žmogaus smegenų supratimo srityje.

Geležinis strypas, perdūręs kaukolę ir perėjęs per Gage'o smegenis, nuskriejo kelias dešimtis metrų. Tuo pačiu metu, kaip tuomet sakė įvykio liudininkai, strypas buvo padengtas krauju ir smegenų gabalėliais. Dėl to buvo sunaikinta didžioji dalis kairiosios Gage'o priekinės smegenų skilties, tačiau jis gyveno dar 12 metų po avarijos ir mirė sulaukęs 36 metų 1860 m.

Gage'as mirė nuo epilepsijos, kurią greičiausiai sukėlė siaubingas smegenų sužalojimas. Nors po šio įvykio Gage'o asmenybė ir elgesys pasikeitė visiems laikams, tai tapo priežastimi mokslininkams atidžiau ištirti smegenų veiklą. Dabar mokslininkai mano, kad tai, kad Gage'as išgyveno tokį smūgį, patvirtina mintį, kad skirtingos smegenų dalys atlieka skirtingas funkcijas ir kad viena smegenų dalis gali pakeisti kitą, jei ji negali funkcionuoti.

 

Dabar mokslininkai, vadovaujami garsaus praeityje gyvenusių žmonių veidų rekonstruktoriaus Cicero Morais, išanalizavo Gage'o kaukolę ir sukūrė unikalią vyro veido rekonstrukciją, kaip jis atrodė iškart po to, kai jo galvą pervėrė geležinis strypas, rašo „Daily Mail“.

 

Pasak Morais, skirtingai nuo kitų jo sukurtų praeities žmonių veidų rekonstrukcijų, Gage'o veido išvaizdos atkūrimas nebuvo pagrindinis tikslas. Faktas yra tas, kad visi žino, kaip jis atrodė po incidento, nes jo nuotraukos buvo išsaugotos. Mokslininkai 3D technologijomis ir žmogaus anatomijos žiniomis norėjo atkurti patį geležinio strypo patekimo į kaukolę procesą ir parodyti, kaip tą akimirką atrodė vyro veidas.

Anksčiau Morais jau buvo kūręs praeities žmonių veidų rekonstrukcijas, kurie buvo deformuoti dėl tragiškų įvykių. Pavyzdžiui, kario veidą, žuvusio 1361 m. per vieną aršiausių viduramžių Europos mūšių. Tačiau Gage'o atvejis reikalavo kruopštesnio požiūrio.

 

Morais ir jo kolegos kuria veido rekonstrukcijas, analizuodami kaukolę ir lygindami šiuos duomenis su šiuolaikinių žmonių anatomija. Jei kalbame apie kaukolės deformacijas, čia naudojami papildomi duomenys.

Pasak Morais, jis turėjo sukurti atskirų Gage'o kaukolės dalių modelį, kad vėliau jas sujungtų į bendrą vaizdą, kaip jis atrodė smūgio metu. Po to, remdamiesi žinomais duomenimis apie incidentą, mokslininkai sukūrė geležinio strypo praėjimo per Gage'o galvą modelį. Tuo pačiu metu įvairių žmogaus smegenų tomografinių tyrimų duomenys buvo naudojami siekiant suprasti, kur jos buvo pažeistos.

Po to, remiantis Gage'o nuotraukomis, jo veidas taip pat buvo sukurtas taip, kaip tikriausiai atrodė, kai geležinis strypas perėjo per smegenis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()