Surado sidabrinį romėnų tualetinį šaukštą – jis pripažintas lobiu (Foto)  ()

Metalo detektoriaus Jungtinėje Karalystėje aptiktą romėnų laikų sidabrinį „tualetinį šaukštą“ ekspertai pripažino lobiu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Valentinas Avdejevas savotišką radinį rado 2020 m. tyrinėdamas Glamorgano slėnį Velse. Metalinį artefaktą jis atidavė Velso kilnojamųjų antikvarinių daiktų agentūrai (angl. Portable Antiquities Scheme for Wales) – vietos valdžios institucijai, kuri tiesiogiai bendradarbiauja su metalo detektorių savininkais, aptikusiais artefaktus. Šiuo metu radinys yra Amgueddfa Cymru – Velso muziejaus – žinioje, teigiama pranešime.

Siauras sidabrinis šaukštelis (dar vadinamas romėniška ligula) sudarytas iš negilios apvalios mentelės, pritvirtinto prie plonos, lenktos rankenos – ir buvo naudojamas kosmetikos ir kvepalų pasėmimui iš buteliukų su ilgais kakleliais.

Kadangi įrankis buvo pagamintas iš sidabro, o ne iš pigesnio vario lydinio, mokslininkai mano, kad jis buvo naudojamas išgauti tinktūroms medicininių procedūrų metu – nes sidabras pasižymi antimikrobinėmis savybėmis. Panašių tualetinių šaukštų rasta visame pasaulyje, įskaitant dramblio kaulo šaukštą su pavaizduotu sakalu iš senovės Egipto – ir tai leidžia suprasti senovės ir romėnų laikų žmonių kasdienį gyvenimą.

 

 

Jo Didenybės Pietų Velso centrinės srities regioninė koronerė Patricia Morgan paskelbė, kad šis senovinis šaukštas yra „lobis“ – kartu su keliais kitais radiniais iš visos šalies, įskaitant bronzos amžiaus kalavijų ir kirvių lobį ir jau vėlesnių nei viduramžių laikų sidabrinį paauksuotą žiedą.

 

„Šis lobis neįprastas, nes jame yra dviejų kalavijų fragmentai, iš kurių vienas – geležtės antgalio fragmentas su dekoratyviniais grioveliais, pagamintas šiaurės vakarų Prancūzijoje, – teigia Velso muziejaus vyriausiasis priešistorės kuratorius Adam Gwiltas. – Todėl šis nedidelis kalavijo fragmentas yra svarbiausia daug platesnės istorijos dalis, jungianti Pendoilano bendruomenės gyventojus su Šiaurės vakarų Prancūzijoje prieš maždaug 3000 metų gyvenusiais žmonėmis.“

 

Kadangi visi artefaktai buvo pagaminti daugiau nei prieš 300 metų ir juose yra daugiau nei 10 proc. tauriųjų metalų, jie atitinka kriterijus, pagal kuriuos jie laikomi lobiais pagal 1996 m. Jungtinės Karalystės lobių įstatymą.

Keli Velso muziejai susidomėjo galimybe įsigyti artefaktų kolekciją, rašo „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(11)
(0)
(11)

Komentarai ()