Įspūdinga archeologų sėkmė: tokio radinio Egiptas jau seniai nematė (Video)  ()

Spaudos konferencijoje, surengtoje senoviniame El-Assasifo nekropolyje netoli Luksoro, archeologai pristatė savo naujausią atradimą, kurį tituluoja vienu reikšmingiausių pastaraisiais metais: 30 užantspauduotų medinių sarkofagų su puikiai išsilaikiusiomis mumijomis.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2019-10-23 Įspūdinga archeologų sėkmė: tokio radinio Egiptas jau seniai nematė (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kunigų kačete“ (pranc. cachette – slaptavietė) – nes kai kurios mumijos atrodo kaip senovės Egipto kunigai – pavadintiems sarkofagams yra maždaug 3000 metų, rašo „Live Science“.

Ryškiai spalvoti piešiniai ant sarkofagų yra taip gerai išsilaikę, kad galima lengvai įžiūrėti sudėtingus susijungiančius raštus, Egipto dievybes ir hieroglifus. Spaudos konferencijoje Egipto Senienų Aukščiausiosios Tarybos generalinis sekretorius Mostafa Waziri teigė, kad karstai buvo aptikti išdėstyti dviem sluoksniais: 18 karstų viršutiniame sluoksnyje ir 12 karstų apatiniame sluoksnyje.

Pasak Egipto senienų ministro Khaledas al-Anani, 30 sarkofagų viduje – 23 suaugusių vyrų, penkių suaugusių moterų ir dviejų vaikų palaikai. Ministras atkreipė dėmesį, kad sarkofagai, kuriuose palaidoti mirusieji, yra „išskirtinai dažyti ir konservuoti“.

Spaudos konferencijos metu archeologai atidarė du karstus – po vieną vyro ir moters. Abi mumijos viduje atrodė gerai išsilaikiusios, o vyturai, į kuriuos suvyniotos mumijos – nepažeisti, visiškai uždengiantys mumijų veidus ir kūnus. Iš pirmo žvilgsnio nebuvo matyti jokių įkapių – bet gali būti, kad kai kurios iš jų yra paslėptos senoviniuose vyturuose.

Radimvietėje ir toliau vyksta kasinėjimai, o archeologų vis dar laukia neiššifruoti įrašai hieroglifais; mokslininkai taip pat analizuos sarkofagų piešinius ir pačias mumijas. Tikimasi, kad analizė gali suteikti daugiau informacijos apie tai, kas buvo šie žmonės, kodėl jie buvo palaidoti čia, kada tiksliai jie gyveno ir kaip atrodė jų gyvenimas.

Lapkritį sarkofagai bus perkelti iš Luksoro į Didįjį Egipto muziejų Kaire. El-Assasifas yra didelis senovės nekropolis, kuriame buvo padaryta nemažai naujausių atradimų. 2018 metų lapkritį archeologai paskelbė, kad dviejose kapinėse, esančiose netoli ten kur dabar rasti sarkofagai, aptikti du kapai su gerai išsilaikiusiomis mumijomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(3)
(5)

Komentarai ()