Užpulti netikėtai? Ar Sovietų Sąjunga buvo pasirengusi 1941 m. karui su Vokietija – kokiais ginklais buvo ginkluota Raudonoji armija ir kiek jų turėjo? (Foto, Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

vanduo4 2022-01-31 01:21
Viktor Suvorov - buvęs rusų šnipas pasakoja jog tuo metu SSSR armija buvo žymiai didesnė nei Vokietijos ir netgi modernesnė. Pvz.: rusų tankas buvo geriausias pasaulyje. https://www.youtube.com/watch?v=hLc53Jh ... JasonPratt Keliatas jo audio knygų youtube: Akvariumas, Ledlaužis, Kontrolė. Jo teigimu, rusų oro uostai buvo prie vakarinių sienų, nes buvo ruošiamasi puolimui. Deja Hitleris užpuolė pirmas ir sunaikino lėktuvus dar nepakilusius. Žodžiu neaišku kuo tikėti.
Dario 2022-01-31 16:57
vanduo4 - as tikiu Suvorovu, jis paaiskino savo knygose kodel rusai iki siu dienu bando visiems iteikti kad jie vargsai buvo uzpulti, kad jie neplanavo nieko pulti, kad visi kiti blogi bet ne jie, istikruju viskas buvo atvirksiai , rusai seniai ruosesi komunizmo skleidimui Europoje jega, jie net savo salies zemelapiu nesistenge pakankamai prisistampuoti, tik Europos turejo, ir labai detalius, ir karine technika buvo pakankamai kokybiska ir jos buvo daug, rusai butu eja per Eu kaip per parka, jie tam ir ruosesi, aciu dievui tas beprotis pirmas uzpuole ir ne maza dali SSSR armijos isdauze, bet net su tokiais nuostoliais rusai sugebejo 15 valstybiu okupuoti, jus pagalvojat kas butu ivyke jei jie buti pirmi nelauktai puole??
iPienius 2022-01-31 17:43
nieko ten is rusu nebuvo. rusai gavo milziniska parama is vakaru europos ir amerikieciu. galima susirast nuotrauku, kur matosi, kaip rusu kareiviai valgo amerikietiskus konservus arba apsirenge amerikoje gaminta uniforma. be vakaru paramos, rusai nieko nebutu padare. gavosi taip, kad rusu kareiviai ejo ant mesos, finansuojant vakarams. google radau, kad US parama sieke 11 milijardu $. https://share.america.gov/america-sent- ... ld-war-ii/
iPienius 2022-01-31 17:52
dar reikia nepamirst, kad Stalinas susaude labai daug generolu ir zemesniu karininku, kad nebutu pries ji ivykdytas karinis perversmas. naujai paskirti karininkai neturejo jokios patirties ir nelabai zinojo, kaip elgtis tikrame musyje. panasiai dabar yra su Ukraina. vienintele patirtis, kuria dabar turi, tai aviacija Sirijoje. bet Sirijoje rusu pajegos kariave kaip poligone, nes nesulauke jokio pasipriesinimo. as vis tik manau, kad nebus jokio karinio konflikto UA, nes rusams tai reiktu milziniskus nuostolius. nebent jie nesulauks jokio pasipriesinimo.
diedas 2022-01-31 18:22
Itin silpnas (mokinuko?) straipsniukas, nedarantis garbės portalui.
AAA000 2022-01-31 18:23
ziurint ka puls. as manau bus koks nors nukreipiamas manevras. pvz subombins Charkova - pramonini miesta. ir palaikys zidini. o patys paims pvz Mariupoli, isples pakrantes zonas ir ypac Odesa manau jiems rupi. stengsis paimt visa Ukrainos pakrante iki Moldovos ir nuskandint ukraineciu laivyna, nu ten kas liko. ten rusu penktu kolonu sociai. o paskui dujotieki varys sausuma. jei kokio gabalelio nepaims - varys pajuriu. ir paskui "interesas". varyt is Krymo - per gili jura. vienu zodziu interesas apeit Turkus kaip minimum. Sirija kad butu pakrante. nes daba Juodoji jura labiau ezeras, o ne isejimas rusams. Afganistanas buvo kryptis iki Indijos vandenyno. pati Ukraina rusams nereikalinga. vokieciai siaip rusu draugai - nes toks meiles trikampis - Iranas-Rusija-Vokietija vokieciai mentalitete isivaizduoja, kad pralose WW2 ne del rusu, o del amerikieciu.
donatasv 2022-01-31 19:33
Amerikiečiai ir Europa turėtų pradėt skandinti bankus ir oligarchus karo atveju. Atjungus verslus nuo pasaulio prasidėtų masinės nepasitenkinimo bangos. O tai būtų pirmas žingsnis link pilietinio karo, žmonių pasipriešinimo valdžiai. Su šiuolaikinia informacijos sklaida ir vakarietiška propaganda medijose manau tai būtų įmanoma. Verslai, kitaip sakant oligarchai atjungti nuo soskės ilgai netemptų. Neskaitant putino noro grąžinti ccccp, iš nustekentos Ukrainos su liaudies pasipriešinimu naudos jam ten aš nematau, tik galimą žalą. Mažas šansas, kad rusas puls. Tai bus eilinė ruso grasinimo strategija ir paskutinė putkos kadencija. Visoje šioje mano nuomonėje yra viena bėda, kas geriau ar vieninga rusija, ar susiskaldžiusi, kas reikštų nekontroliuojamą atominį ginklą perversmo atveju.
sigun 2022-01-31 21:04
Na čia gal ne "deja", o "laimei vienas beprotis užpuolė kitą anksčiau". Skaičiau minėtas knygas, tada paliko didelį įspūdį. "Akvariumo" ištraukos dar berods "Atgimime" buvo spausdinamos. "Ledlaužio" pratarmėje paaiškina, kad jam akis atvėrė kai kažko ieškojo tik spec tarnyboms prieinamuose archyvuose. Tačiau, kad neatrodytų jog viskas tik fantazija (nes Rusijos "istorikai" tuoj pat viską neigtų, o niekas negalės patikrinti archyvų), "Ledlaužį" rašė remdamasis tik viešai prieinama informacija, kurią galima rasti bibliotekose. Tuo metu rusų istorikai daugiausia ką sugebėjo atsakyti į "Ledlaužį", kad "na taip, Stalinas ruošėsi karui, bet tik 1942 m ir nebūtų užpuolęs nepaskelbęs karo". Bet užtai dabar Rusijoje šios istorijos "problemos" nebėra - sodina bet kurį pabandžiusį pasikapstyti. Net įstatymus tam specialius turi, kad nereiktų narkotikų pakišinėti.
rbossas 2022-01-31 21:13
Čia mitas. Pabandykite sušaudytus karvedžius pavardėmis išvardinti (generolus - neturėtų būti sunku), ir patys įsitikinsite.
diedas 2022-01-31 21:43
Generolus būtų galima iš bėdos išvardinti, jų represuotų per prieškarį ir karo metus buvo nepilnas šimtas. Bet reiktų prisiminiti komandarmus (15), komkorus (66), komdivus (168), kombrigus (338). O Kur dar visokio rango itendantai, komisarai, laivynas? Tad pervertinti represijų nereiktų, nuvertinti - taip pat.
Hmz 2022-02-01 08:59
Visas tas konfliktas su Ukraina, besitęsiantis nuo 2014 metų, yra Rusijos produktas vidaus vartojimui. Biomasė džiūgauja, girdėdama apie pergales ir "rusakalbių gynimą"; tokiu būdu kažkaip pasimiršta ekonomika ir kiti dalykai. Iki 2014 Putino reitingas krito, po to šovė į aukštumas. Berods dar Platonas buvo sakęs, kad diktatoriui būtinas karas, kad liaudžiai būtų reikalingas lyderis, ir tuo pačiu visus nelojalius lyderiui būtų galima apkaltinti išdavyste.
HardAxe 2022-02-01 10:42
Gal visgi geriau susiskaldžius. Kai bus maži rusijos regionai nepradės atominėm svaidytis, reiks tarpusavy politiką varyti. O atominės išlaikymas brangus...
fathermckenzie 2022-02-01 10:47
"Iki 1938 metų pabaigos pasirodė greitaeigio eskadrilės minosvaidžio modelis („projektas 59“), iš kurių iki karo pradžios pavyko pastatyti 20, taip pat buvo pastatyti 13 Shch tipo povandeninių laivų, garsiųjų „Pike“." Pasakykit, kad tai trolingas, visi draugiškai pasijuoksime ir išsivaikščiosime. Neskirti minosvaidžio (vamzdžio, grubiai sakant) nuo 2000 t. vandentalpos karo laivo, lietuviškai - nevykusiai - verčiamo kaip eskadrinis minininkas, yra lygis. Eskadrilė yra aviacijos taktinis vienetas. Tai jau dviguba nesąmonė - greitaeigis skraidantis vamzdis pažodžiui. Arba tai kažkokia geniali poezija, tada - pardon, apsirikau durimis. Kažkas sumakaruota ir su Shch klasės submarinomis. Pradedant, kad "Shch" ir yra ta pati "Pike" angliškai, kitaip tariant, "Щука" rusiškai. Jų iki karo buvo pastatyta tikrai daugiau, nei 13. Manau, supainiota su gerokai modernesnėmis vėlesnės serijos S arba "Stalinietis" tipo submarinomis. Neturiu laiko gilintis, man gi už tai nieks nemoka.
donatasv 2022-02-01 11:28
Tik tiek kad diktatoriai šiais laikais nelabai populiarūs. O vakarų propaganda panašu jau pradeda įgauti pagreitį: https://www.delfi.lt/news/daily/world/r ... d=89337545 Bet kaip sakoma "россию умом не понять" tai gali būt visko
diedas 2022-02-01 14:23
Spėju duomenys imti iš Vikipedijos. In various stages of completion were another 219 vessels including 3 battleships, 2 heavy and 7 light cruisers, 45 destroyers, and 91 submarines. Atrodytų viskas gerai, visa bėda kad tie 219 - 91 - 45 ne "veikė", o dar tik buvo statomi. "Veikiančių" buvo šiek tiek (švelniai sakant) daugiau.
SaMaras 2022-02-01 14:52
Kaip ir dauguma teiginių teisingi arba bent jau netikrinau, bet atrodo teisingi, tiesiog vienas dalykas eskadra, eskadrilė ir eskadronas yra skirtingi dalykai... bet klysta visi.. ir komentuotojai ir straipsnių vartaliotojai (na vertėjais tai nelabai verčiasi liežuvis kai kurių pavadinti)
sub 2022-02-01 16:13
Geras video. Ir pritariu, kad neaišku kuo tikėti, tirkai ne vokiečiu ir tirkai ne rusu. Nes visi jie šneka gerai apie savo šalių armijas, nors gal ten išvogta viskas buvo. Tuo ir užknisa istorija, galbūt tie kurie ją rašo, labai interpretuoja savo naudai to meto įvykius, ko netūrėtų būt tikroje istorijoje,. Tikroje istorijoje negali būti jokių interpretacijų, tik nuogi faktai, kad ir kokie jie buvo.
kestutisz 2022-02-01 16:53
Nėra ir nebuvo kažkokio vieno "geriausio tanko pasaulyje", anot tik tų pačių rusų legendų kok IS-3, jau karui pasibaigus, Berlyno pergalės parade buvo tikrai pats pats geriausias (pačiam kare sudalyvaut nespėjo, o kai sulaukė eilės sudalyvauti mūšyje - jau buvo sudraskyti kitų "geriausių"). Karo pradžioje turėta nemažai lengvųjų, labiau gal numatytų važinėti vokiečių autobanais BT tankų nuimamais vikšrais ir beveik per stebuklą gavęs patvirtinimą tas pats T34 (na autorius nelabai tikėjo užduotu darbu - tobulinti BT, tad sugalvojo savo). KV jau buvo sunkieji ir vokiečiai nelabai turėjo juos kuom paimti (irgi miesto legendos apie tą patį "Raseinių tanką") - nei patys kažko turėjo, nei iš čekų buvo ko atimti. bet vėlgi anot tų pačių legendų jų buvo pagaminta mažai nes kaip tokiu iki Berlyno nuvažiuot, o apie gynybą net nebubvo galvota (o reliai turbūt tiesiog labai labai brangi tankų kategorija).
rbossas 2022-02-01 21:35
Kadangi išvardinti akivaizdžiai nelengva, aš padėsiu. Apsiribokime aukščiausiu ešelonu. Sušaudyti maršalai (trys iš penkių): V. K. Bliucheris, M.N. Tuchačevskis, A.I. Jegorovas. Sušaudyti I rango komandarmai (penki iš aštuonių): M.P. Frinovskis, I.P. Belovas, J. Uborevičius (taip, lietuvis arba lietuvos žydas), I.E. Jakiras, S.S. Kamenevas. Trys išgyvenę - B.М. Šapošnikovas, G.I. Кulikas, S.K. Timošenko - buvo paaukštinti ir sėkmingai praėjo visą karą. Sušaudyti II rango komandarmų (12 iš 12): J.I Alksnis, J. J. Vacetis, I. V. Dubovojus, P. J. Dybenko, M. K. Levandovskis, A.E. Sediakinas, I.A. Chalepskis, N.D. Kaširinas, A.I. Korkas, I.F. Fedko, M.D. Velikanovas, G.M. Šternas. Kurie čia iš sušaudytų kariškiai? Vieni čekistai. Didžiausią kovinę patirtį iš jų turėjo Frinovskis, iškapojęs maištaujančius Baltijos laivyno jūreivius, Dybenko, prie Narvos pabėgęs nuo vokiečių (taip gimė Raudonoji armija), ir Tuchačevskis, kovinėmis dujomis nuodijęs valstiečius Tambovo pelkėse. Visokio plauko komisarų ir intendatų, galbūt žmogiškai ir gaila, bet armijos kovingumą jie mažai įtakoja. Priešingai, 1943 m. apribojus komisarų įgaliojimus štabuose, armijos kovingumas pastebimai išaugo. Iš esmės, 40 000 sušaudytų akrvedžių yra išpūsta legenda. Į tą skaičių buvo įtraukti ne tik sušaudyti, bet ir areštuoti (bet vėliau gražinti į rikiuotę) bei tiesiog išvyti iš armijos karininkai ir “karininkai”. Kabutėse rašau todėl, kad tais laikais ne tik saugumiečiai, bet ir vyriausieji rašytojai, fizrukai ir teisininkai nešiojo antpečius.
Hmz 2022-02-02 01:12
Tiek Tuchačevskis, tiek Jegorovas dar prie caro tapo karininkais, dalyvano 1-ajame pasauliniame, buvo apdovanoti. Jegorovas netgi dėstė karo mokykloje. Po revoliucijos nė vienas netarnavo nei ČK, nei NKVD. Tai va ir paaiškink mums - kodėl vadini juos "čekistais"? Ar apskritai žinai, ką šitas žodis reiškia?