Pasiūlyta virššviesinio ryšio koncepcija  (5)

Naujo tyrimo autorių skaičiavimais, informacijai perduoti reikės gerokai mažiau neigiamos energijos, nei įgreitinant tokius makroskopinius objektus, kaip kosminiai laivai. Dar įdomiau, kad tiek šios energijos sukurti mes galime.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

star-trek-font seriale ir kituose fantastikos kūriniuose kosminius laivus virššviesinius greičius pasiekia, naudodami erdvėkreipius variklius. Jie veikia, erdvėlaivio judėjimo kryptimi iškreipdami erdvę. Teoriškai toks variklis įmanomas, tą dešimtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje įrodė fizikas Miguel Alcubierre. Tačiau jam veikti reikia daug neigiamos energijos, ir iš kur ją traukti — niekas nežino.

Astrofizikas Lorenzo Pieri nusprendė negaišti laiko makroskopinių objektų perkėlimui iškreivintos erdvės burbule problemai. Vietoje to jis įsigilino į tai, kad vyksta itin riboto spindulio ribose, pranešaUniverse Today. Šiuo atveju, neigiamos energijos reikia gerokai mažiau — apie 1·10⁷⁰ kartų mažiau, nei pradiniuose Alcubierre'o skaičiavimuose.

Tokį neigiamos energijos kiekį šiuolaikinėmis technologijomis galima gauti, panaudojant Casimiro efektą. Paskui autorius aprašo neigiamos energijos pasiskirstymą vadinamuose hipervamzdžiuose, kuriais iškreivintos erdvės burbulas greitinamas ir stabdomas.

Šalutiniu jo stabdymo efektu taptų aukštos energijos dalelių emisija. Šių dalelių fiksavimą galima panaudoti kaip virššviesinio ryšio įrenginio pagrindą.

Taip virššviesiniam ryšiui dideliu atstumu dar teks suprojektuoti ir pagaminti specialius prietaisus, bet už tai galima sukurti skaičiavimo mašinas, gebančias skaičiuoti greičiau už šviesą.

 

 

2021 metais astrofizikas Erik W. Lentz pasiūlė naują keliavimo virššviesiniu greičiu koncepciją, pagrįstą vien tradicine fizika. Lentzas mano, kad jo sprendimas šią užduotį perkelia iš fundamentaliosios fizikos srities „arčiau projektavimo“.


hightech.plus




(7)
(0)
(7)

Komentarai (5)