Mokslo savaitė – Popperio eksperimento pakartojimas, kiaušinių virimas atgal, ryšys tarp Craigslist ir ŽIV  (0)

Trumpa svarbiausių praėjusios savaitės mokslo įvykių apžvalga


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjusi savaitė buvo įdomi fizikai, nesPopperio eksperimentas buvo vėl atliktas, šį sykį kitos komandos, naudojusios kitą būdą. Tai verčia fizikus svarstyti, ką tai iš tiesų reiškia, nes rezultatai vis vien nepažeidžia neapibrėžtumo principo. Tarptautinėmis mokslininkų pastangomis, komanda atrado įrodymus, remiančius kvantų kritiškumo teoriją, teigiančią, kad kai kuriuos keisto elektronų elgesio aspektus galima priskirti stipriai koreliuojančių elektronų fluktuacijoms. Kita Kalifornijos universiteto komanda panaudojo kvantinį kompiuterį kaip detektorių, kad pademonstruotų, jog erdvė nėra suspausta – tai patvirtina iš specialiosios reliatyvumo teorijos kylančią prielaidą, kad erdvė visomis kryptimis atrodo taip pat.

Pereiname prie kitų naujienų. Stevenas Dickas, su Kongreso biblioteka susijęs astronomas sukėlė susidomėjimą mokslininkų bendruomenėje ir ne tik, atvirai iškeldamas klausimą: Kaip pasikeistų pasaulis, jei rastume nežemišką gyvybę? Mokslininkus tai, be abejo, sujaudintų, pažymi jis, tačiau kaip reaguotų visi kiti? Dedant tiek pastangų nežemiškos gyvybės paieškoms, atrodo visai išmintinga apsvarstyti tokio atardimo implikacijas.

Tuo tarpu kita mąstytojų komanda gilinosi į tai, kaip šalys elgiasi viena su kita, kai kalba pasisuka apie naftą ir jų tyrimas parodė sąmokslo teorijos gali būti teisingos – energijos poreikis kai kurioms šalims atrodo pateisinama priežastimi kištis į kitų šalių valdymą. Ir nors atrodo sunku rasti tam gerą panaudojimą, bendra JAV ir Australijos komanda rado būdą išvirti kiaušinį atgal – bent jau baltymą. Iš tiesų šis darbas yra dalis mokymosi, kaip išpainioti susipainiojusius baltymus ir leisti jiems išsilankstyti iš naujo, o tai gali būti labai svarbu medicinos ir maisto pramonei. Dar JAV mokslininkų komanda išsiaiškino, kad didesnė demencijos rizika gali būti susijusi su gausesniu įprastų vaistų naudojimu, o grupė paleontologų Kinijoje iškasė ilgakaklį „drakoną“ – iš tiesų tai dinozauras, žinoma.

Ir pabaigai, jei esate Craigslist naudotojas, jus gali sudominti, kad Minnesota'os universiteto mokslininkų komanda neseniai atrado ryšį tarp Craigslist asmeninių skelbimų ir ŽIV tendencijų. Jie nesistengia paaiškinti, kodėl Craigslist atsiradimas paskatino pranešimų apie ŽIV atvejus pagausėjimą 15,9%, bet spėjama, kad tinklalapis skatina rizikingus pakabinimus. (Tyrėjai atskleidžia ryšį tarp Craigslist asmeninių skelbimų ir ŽIV)


Bob Yirka
phys.org

(4)
(0)
(4)

Komentarai (0)