Įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2015-09-07)  (0)

Mokslo ir technikos pasaulį praeitą savaitę jaudino mažiausio kvarko atradimas, pirmojo masinio Žemės išmirimo priežastis ir mažai miegančiuosius dažniau kamuojantys peršalimai


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-09-07 Įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2015-09-07)  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Į pradžią

Buvo gera savaitė fizikai, nes naudodami LHC, fizikai atrado „mažiausią“ kvarkų-gliuonų plazmą – Kanzaso universiteto komanda atrado medžiagą, kuri, manoma, egzistavo, gimus visatai, naudodami mažiau dalelių, nei manyta, kad būtina.

Skaičiuoja neveikdamas

Kita tyrėjų iš Kinijos ir JAV komanda pasiekė efektyvumo rekordą, demonstruodami kvantinį kompiuterį, kuris „skaičiuoja neveikdamas“ – buvo pademonstruotas 85% generalizuoto CFC efektyvumas.

Prieš laiko tėkmę

Pora mokslininkų, Raphael Bousso ir Netta Engelhardt pasiūlė naują dėsnį, pagal kurį termodinaminis laikas juodosiose bedugnėse teka atgal.

Radiacijos stebėjimai

Tyrėjų iš kelių JAV tyrimų institucijų komanda sukūrė pirmąjį antineutrinų emisijos žemėlapį, rodantį Žemė energijos biudžetą – jie mano, kad tai padės mokslininkams stebėti naujus ir jau egzistuojančius žmogaus sukurtus radiacijos šaltinius.

Senovė buvo tOKSIška

Kanados ir JAV tyrėjų komanda aptiko įrodymų, kad pirmąjį Žemės masinį išmirimą sukėlė ne katastrofa, o fotosintezę vykdę mikroorganizmai, kurių išskiriamas deguonis buvo nuodingas tuomečiams gyvūnams.

Superlaidus grafenas

Kanados ir Vokietijos tyrėjų komanda pranešė padariusi grafeną superlaidžiu, pridėjusi ličio atomų – o tai rodo, kad prieš tris metus sukurtas modelis buvo teisingas.

Slapti aspirino talentai

Francis Crick instituto komanda išsiaiškino, kad aspirinas gali būti raktas į vėžio imunoterapiją.

Nuodingos vėžiui vapsvos

Jei jau prakalbome apie vėžį, kita bendra São Paulo valstybinio universiteto Brazilijoje ir Leedso universiteto JK komanda išsiaiškino, kad Brazilinės vapsvos nuodai žudo vėžio ląsteles, jas atverdami.

Keturios kūno evoliucijos stadijos

Didelė tarptautinė tyrėjų komanda atliko tyrimą, parodžiusį, kad žmogaus kūno evoliucijoje buvo keturios stadijos – remiantis Ispanijoje rastais 430 000 metų senumo kaulais.

Daugiau miegosi, mažiau peršalsi

Ir pabaigai – jei priklausote tiems žmonėms, kuriems vis nepakanka miego, jums gali kilti ir kita problema,nes tyrėjų komanda susiejo miego trūkumą su dažnesniu sirgimu – jie išsiaiškino, kad trumpai miegantiems peršalimo rizika padidėja keturis kartus. Kitaip tariant, pakankamas miegas gali reikši mažiau peršalimų.

Bob Yirka

phys.org

(21)
(0)
(21)

Komentarai (0)