Įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2015-10-26)  (5)

Mokslo ir technikos pasaulis praeitą savaitę jaudino Zeno efektu, save vairuojančiais automobiliais ir vyrų streso genetine įtaka atžaloms


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-10-26 Įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2015-10-26)  (5)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Stebiu tave…

Buvo dar viena puiki savaitė fizikai, nes Cornellio komanda patikrino „Zeno efektą“, skelbiantį, kad atomai nejuda, kol nestebimi. Jie atliko eksperimentus Ultracold Lab ir išsiaiškino, kad atomai kurie paprastai tokiomis sąlygomis tuneliuotų, stebimi to neatlieka.

Eksperimentinė begalybė

Tarptautinė tyrėjų komanda rado būdą eksperimentiškai realizuoti kvantinį Hilberto viešbutį – jie pateikė du pasiūlymus, vieną teorinį, kitą eksperimentinį, kurie abu pagrįsti begalybe kvantų būsenų.

Amžinas dujų disbalansas

Nacionalinio standartų ir technologijų instituto komanda sugalvojo, kaip eksperimentiškai pademonstruoti 140 metų spėjimą: dujos niekada nepasiekia pusiausvyros. Jie sukūrė trimatį debesį, niekada nepasiekiantį šiluminės pusiausvyros.

Efektyvus kvantinis valdymas

Būta ir kiek praktiškesnių pasiekimų, Kembridžo universiteto komanda paskelbė sukūrusi naują kvantinių įrenginių didinimo metodą – juo galima kontroliuoti 14 kvantinių taškų su vos 19 laidų.

𝓃=0

Dar iš panašios operos – Harvardo tyrėjų komanda pranešė apie eksperimentą, rodantį, kad šviesa gali sklisti be galo greitai naujoje lusto medžiagoje – pirmoje lusto metamedžiagoje kurios lūžio rodiklis lygus nuliui.

Pasendinta gyvybė

UCLA geochemikų komanda rado įrodymų, kad gyvybė Žemėj veikiausiai prasidėjo prieš 4,1 mlrd metų – daug anksčiau, nei mokslininkai manė – laboratorijoje tyrinėdami cirkonus.

Save vairuojanti etika

Trejetas tyrėjų (Jean-François Bonnefon, Azim Shariff ir Iyad Rahwan) į išankstinių publikacijų serverį arXiv įkėlė straipsnį, kuriame apžvelgė etines save vairuojančių automobilių problemas. Kiekvienas jų pateikė klausimus, turinčius priversti įstatymų leidėjus pamąstyti apie save vairuojančius automobilius per etikos prizmę.

Daugianaris senėjimas

Queenslando universiteto tyrėjų komanda rado 1500 „senėjimo“ genų, galinčių padėti sukurti naujus gydymo metodus su amžiumi susijusiems negalavimams.

Cukrinukė

Tarptautinė tyrėjų komanda padarė netikėtą atradimą – kometą, kurioje yra alkoholio ir cukraus – Lovejoy kometą, palikusią savo sudėties pėdsakus, kai pralėkė prieš mūsų akis šių metų vasarį.

Streso mikrosiuntinukai

Ir galiausiai, jei esate vyras ir nerimavote, kokią įtaką stresas gali padaryti jūsų kūnui, gal turėtumėte nerimauti netgi labiau, nes Pennsylvania'os universiteto komanda išsiaiškino, kad streso kamuojami tėčiai veikia savo atžalų smegenų vystymąsi per spermos mikroRNR.

Bob Yirka
phys.org

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(21)
(1)
(20)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: