Įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2015-11-09)  (1)

Mokslo ir technikos pasaulis praeitą savaitę jaudino proveržiais kompiuteriniuose skaičiavimuose, itin tvirtu stiklu ir tylia epidemija, žudančia JAV vyrus


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-11-09 Įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2015-11-09)  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kvantinių kompiuterių era artėja

Savaitė buvo itin gera, nes tyrėjai žengė du didelius žingsnius kvantinio skaičiavimo link – pirma, komanda iš Austrijos įrodė, kad sudėtingos kvantinės būsenos fotonuose gali būti išsaugomos netgi turbulentiškose atmosferinėse sistemose, ir antra, ta pati komanda pademonstravo susietumą 143 km atstumu.

Priežastingumo neatskiriamumas

Austrijos, Prancūzijos ir Australijos komanda apibrėžė kvantinį procesą, kuriame superpozicijoje yra surikiuoti įvykiai – tad ir priežastingumo neatskiriamumą.

Antimaterijos tarpusavio jėgos

Komanda, dirbanti su Reliatyvistiniu sunkiųjų jonų kolaideriu JAV, rado būdą išmatuoti jėgą, laikančią drauge antimateriją.

Nauja superlaidumo banga

Naują aukštos temperatūros superlaidininkų būdą atrado JAV Energijos departamento SLAC nacionalinė greitintuvo laboratorija.

2 mln metų amžiaus supernova

Kosmoso mokslams savaitė buvo irgi nenuobodi, – tyrėjų iš Norvegijos, Šveicarijos ir Prancūzijos trijulė paskelbė aptikusi kosminius spindulius, kurie galėjo atsklisti iš 2 milijonų metų senumo supernovos.

Galaktinis striptizas

Kita, astronomų iš Bonos universiteto komanda paskelbė atradusi ilgiausią kada nors stebėtą galaktikos masto dujų atskyrimą.

„Jūs klausotės nežemiškos gyvybės stoties…“

SETI instituto komanda pateikė ataskaitą apie negamtinių radijo signalų paieškos KIC 8462852 tyrimus, kurie, jei būtų sėkmingi, pateiktų nežemiškosios gyvybės egzistavimo įrodymus.

Plieno tvirtumo stiklas

Tokijo universiteto komanda paskelbė sukūrusi stiklą, tvirtumu beveik prilygstantį plienui – jie rado naują būdą pridėti aliuminį, nepadarant galutinio produktu trapiu.

Be C – sunku…

Priešklinikinis tyrimas, atliktas Weill Cornell Medicine komandos, parodė, kad skiriamas didelėmis dozėmis, vitaminas C stabdo agresyvios formos tiesiosios žarnos vėžio vystymąsi, kas gali reikšti naują gydymo galimybes pacientams.

Tylioji vyrų epidemija

Ir pabaigai, Princetono universiteto komanda aptiko grėsmingus ekonominės nelygybės JAV ženklus ir paskelbė, kad per pastaruosius penkiolika metų tylioji epidemija nužudė pusę milijono vidutinio amžiaus baltųjų amerikiečių – švietimo ir galimybių trūkumas sukėlė mirčių nuo narkotikų ir piktnaudžiavimo alkoholiu bei savižudybių pagausėjimą.

Bob Yirka
phys.org

(25)
(0)
(25)

Komentarai (1)