Daugybė žmonių tiki vaiduokliais - ar mokslas yra pajėgus juos surasti?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Monochamus 2019-10-14 11:56
Dabar pakeičiame šiame straipsnyje žodžius "vaiduoklis" su "rožiniai drakoniukai" ir gausime dar vieną išsamų pilstymą iš tuščio į kiaurą apie rožinių drakoniukų problemą. pvz: Gal tik gal vienintelis skirtumas nuo vaiduoklių, kad mažiau kas rožiniais drakonais tiki. Bet sunku patikėti, kad 43 proc. amerikiečių tiki vaiduokliais? Gal čia kokia apklausa buvo ar apskritai žino apie tokį dalyką ar pan, bet ne realiai tiki, kad vaiduokliai egzistuoja Sunku man patikėti, kaip apskritai suaugęs, nesergantis šizofrenija ar panašiom rimtom ligom žmogus galėtų tikėti realiu vaiduoklių egzistavimu. 43% tai beveik kas antras žmogus. Aišku, dar suniau patikėti, kad kažkas galėtų rimtai tikėti, kad Žemė yra plokščia... Tai po plokščiažemininkų jau ir vaiduokliai nestebina. Ar yra kas nors iš forumo, kurie tiki vaiduokliais?
Lukasfragas 2019-10-14 12:23
Čia nerašo, bet neabejoju, kad yra tiesioginis ryšys tarp žmogaus egzistuojančio pasaulio fizikos supratimu ir žiniomis. kuo mažiau žmogus nusimano fizikoje, tuo didesnė tikimybė, kad jis tikės vaiduokliais. Perfrazuojant: too stupid to understand science? Try religion.
Lukasfragas 2019-10-14 12:27
Nors ne vien ir stupidity čia rodiklis, žmonės yra skirtingi ir jų informacijos apdorojimas skiriasi (MBTI, cognitive functions) Tarkim, ESTJ charakteris yra labai aktyvus realiame pasaulyje, todėl jis gebės išsitraukti ir perskaityti mokslinį straipsnį. o va, INFP, introvertiškas mastytojas, todėl jis neskirs daug dėmesio mokslininkų analizėm, verčiau, atsakymus formuos per vidinę nuojautą ir savo vidiniu tikėjimu.
UTF16 2019-10-14 12:32
Kažin, ar čia tik amerikiečių problema. Jei Lietuvoj padarysi tokią apklausą, turbūt gausi kažką panašaus. Eiliniam žmogui tikėjimas ar netikėjimas vaiduokliais didelės reikšmės kasdieniam gyvenimui neturi. Turiu omeny, vaiduokliais tikintis žmogus gali daryti sėkmingą karjerą daugelyje sričių, kurti šeimą. Mokyklose ir universitetuose tokio kurso, kuris specialiai dėstytų vaiduoklių nebuvimo faktą, nėra. Žinoma, kad jeigu imsi logiškai dėstyti, kodėl vaiduoklių nebūna, dauguma žmonių jais ir netikės, bet kas tuo suinteresuotas? Pats žmogus turi aktyviai apie tai mąstyti ir, naudodamas sveiku protu, pats turi prieiti prie tokios išvados. O dauguma gi nėra fizikai ar inžinieriai, neturi jokios motyvacijos patys daryti kažkokias išvadas apie tai ir pasitiki tuo, ką aplinkui žmonės šneka. Ko jau ko, bet bažnyčių ir būrimo salonų Lietuvoj (kaip ir JAV) ir atitinkamai kalbų apie pomirtinį gyvenimą tai tikrai netrūksta.
Rimvydas 2019-10-14 12:42
Na ką reiškia netikėjimas.. kai komfortinėmis sąlygomis gyveni ir nėra dėl ko nerimauti tada ir netiki.. bet pažiūrėjus siaubo filmą apie vaiduoklius ir vienam miegoti šiurpiame apleistame name.. manau nebūtų jauku, nors ir netiki.
peeplt 2019-10-14 13:27
Kažkoks paradoksas. 43% !!! Aš tikėjimą ir netikėjimą vaiduokliais susiečiau su religija. Jai esi tikintis žmogus, ir tiki kad yra tas kitas pasaulis, vadinasi gali daryti ir prielaidą, kad tam tikromis ypatingomis sąlygomis gali įvykti kontaktas, tarp šio ir to kito pasaulių. O jai nesi tikintis, tai iš kur tas vaiduoklis gali atsirasti. Arba aš nesuprantu kas yra vaiduoklis... O dabar įdomu kiek tu Amerikiečių yra tikintys. Tikrai manau mažiau negu 43%.
Monochamus 2019-10-14 14:59
Geras pastebėjimas su religija. Gal jei žmogus jau yra kartu su religija įtikėjęs pomirtinio pasaulio ir sielos egzistavimais tai taip paruoštom smegenims įtikėti dar ir vaiduoklių egzistavimu yra daug paprasčiau. Man ateistui tai reikėtų įrodinėti ne tik vaiduoklių egzistavimą, bet pradžioje apskritai sielos (tokios, kokia suprantama religiniuose vaizdiniuose) egzistavimą, pomirtinį gyvenimą ir t.t. Kaip ir tikėjimas plokščia žeme manau ateina ne į normalias smegenis, bet prieš tai žmogus turbūt jau tiki visokiais Masonų sąmokslais, NASA apgaulėm dėl mėnulio ir panašiom konspiracijos teorijom. Tikinčių JAV yra apie 80% (pagal wikipediją), tai suapvalinus kas antras tikintis tiki ir vaiduoklių egzistavimu.
mobilunkas 2019-10-14 16:30
o kas yra vaiduokliai ar apibrezem? jei nezinom kas jei tai kaip galim teigt kad ju nera? Ar zmogus gali matyt ko nera? aisku kad gali, kai smegenyse kazkas sutrinka, gal net pacioj aky kazkas sustreikuoja. tad jei kazka mato tik 1 zmogus, ta verta atmest kaip dazniausiai nepatikima. O jei vaiduokli mato keli zmones is karto? Turim atmest grupinius hipnozes variantus, apsinuodijima cheminem medziagom, narkotikus ir jei vistiek mato? vadinasi kazkas egzistuoja. o kas tas yra mokslas kazkada issiaiskins- mes juk nesam viska pasauly istyre. foto matricos irgi visokiu mums nematomu dalyku prifiksuoja, tik mes laikom kad jei matrica mato daugiau nei zmogaus akis vadinasi brokuota matrica, nes perdaug reaguoja i triuksma. o kas tas triuksmas? Triuksmo nera, tai informacija kurios mes tiesiog nemokam interpretuot. Gal kazkieno smegenys ta triuksma interpretuoja, tik pavercia vaizdu, garsu ar dar kazkokiu pojuciu, nes kaip daugiau ta info pateikt samonei? Tik per eilinius pojucius, nes kito kelio juk nera. Vadinasi taip ir pamatom ko nera, nors is tikro galbut tik gama kvantas ar alfa spindulys praejo per regejimo zona ir neuronai grizineja i ramybes busena
HardAxe 2019-10-14 21:53
Apklausa apklausai nelygi. Priklauso kaip rimtai suformuluosi ir kaip rimtai paklausi. Dauguma amierikiečių (nepamenu kiek) yra prieš arabiškų skaičių mokymą mokykloje. Kodėl? Nes arabai gi teroristai, kodėl vaikai turi jų skaičius mokytis? Jei paaiškintum kas tas yra ir ko klausi, rezultatai būtų kitokie. Ar ten tikinčių Dievu. Kike lietuvoj tikinčių katalikų? O kiek realiai poterius moka ir į bažnyčią eina?
VirtualGadget 2019-10-14 22:24
Daugybės dalykų mokslas negali paaiškinti ir užfiksuoti . Vien todėl ,kad nežinai kas tai ir nesupranti kaip veikia nereiškia ,kad to nėra. Pati sąvoka vaiduoklis gal labiau žmonių mistifikavimo ir pramanų lygio apibūdinimas. Nes ir patys negali paaiškinti nei ką matė nei kas tai galėtų būti .Kažką bendrais bruožais nupasakoja ir iš to vėliau daromos spėlionės. Foto aparatu radijo bangų nenufotografuosi ,net pilno šviesos spektro žmogaus akis be specialių prietaisų negali matyti. Taip pat be prietaisų negali girdėti visų garsų . O jei viską matytų ir girdėtų gal ir aplinkoj orientuotis nebegalėtų . Nes paprasčiausiai tai trukdytų . Tai sakykim ,kad vaiduokliais galima būtų vadinti kažkokį reišknį .Bet kol nėra galimybių jo tirti tai ir sužinoti kas tai ir kaip veikia galima tik prikuriant spėlionių teorijų ir savo fantazijų . Šuo mirus šeimininkui staugia . Kaip tai veikia mokslas jokių paaiškinimų neturi .Ir kodėl šuo nestaugia jei tai ne šeimininkas ar šeimo snarys ar tai tik sutapimas ? Vadinasi yra kažkas daugiau ko negali užfiksuoti jokie šiai dienai turimi ar žinomi prietaisai. Turbūt informacija gali sklisti daug greičiau nei šiai dienai gali paaiškinti mokslas. Kad ir kvantiniai kompiuteriai ir jų veikimo principas. Skamba kaip kažkoks nesusipratimas ar prasimanymas .Bet va neperpratus sunku sakyti kaip yra iš tikro.
Evil Goku 2019-10-14 22:45
Atsakysiu į antraštė klausimą: Taip, mokslas yra pajėgus surasti žmones kurie tiki vaiduokliais.
peeplt 2019-10-15 08:54
Mintis apie triukšmą, ir mūsų ribotas galimybes priimti informaciją įdomi.
peeplt 2019-10-15 09:06
Tikintis nėra tas pats, kas oficialiai pakrikštytas, ir bažnyčioje savo santuoką užregistravęs žmogus. Aš pvz nesu tikintis, bet man tai netrukdo švęsti nei Kalėdų nei Velykų. Aš ir į bažnyčia savo vaikus nuvedu. Ir per mišias persižegnoju. Aš tai suvokiu kaip tradicijas kurias gerbiu. Bet aš esu netikintis katalikas.
Monochamus 2019-10-16 11:08
Viskas yra nepalyginamai paprasčau: jei tuo metu kai buvo visuotinis surašymas save priskyrei prie tikinčių, tada bendroje statistikoje esi priskiriamas prie tikinčių. Jei nurodei, kad netikintis, tada priskiriamas prie netikinčių. Ir būtent surašymo duomenys naudojami kai kalbama apie tikinčiųjų skaičių, o ne kiek oficialiai pakrikštytų, kiek santuoką registravusių per bažnyčią ir t.t. Bent jau Lietuvoje taip, spėju taip pat ir Amerikoje ir daugumoje ne teokratinių valstybių.
sangvinic 2021-09-25 17:01
Aš esu matęs kamuolinį žaibą. Vaiduoklius mačiau tik sapnuose.
conjurer 2021-09-25 17:36
Foto, arba to nebuvo.
vytautas50 2021-09-26 21:51
conjurer 2021-09-26 23:07
Dar viena pasakėlė be įrodymų. Dabar beveik visi vaikšto su mobiliaku rankose, ir kamuoliniai žaibai rečiau nufotografuojami nei NSO. Ir pagal tai ką sakai, nematau priežasties kodėl turėtų sprogti mobiliakas, jei kamuolinis žaibas nenusižemino "skrisdamas" iki elektros spintos.
sub 2021-09-27 10:56
Ir religingų žmonių skaičiumi ir IQ atveju JAV ir Lietuva labai panašios. Tad man nenuostabu, kad ir ten ir šen, yra tikinčių ir vaiduokliais, ir ateiviais (nekalbu apie NSO, du skirtingi dalykai), ir plokščiažeme ir pan. Nepriklauso nuo to ar tu religingas ar ne. Manau daug labaiu priklauso nuo išsilavinimo ir kritinio mąstymo. Jei tau kyla klausimai, kuriems atsakyti pats ieškai informacijos, o ne pasitiki visokiais pamokslininkais (ir nekalbu vien apie religijos pamokslininkus, šiais laikais pamokslininkų yra visose srityse). Tuo pačiu priėjau išvados, kad gali tikėti dievu, bet nebūti religingu. (nes dievas tai abstrakcija, dievas kiekvienam iš mūsų gali būti kažkuo kitu). Vienam dievas gali būti bigbangas, kitam Dievas antgamtinė esybė.