Tyrimas: kur ketina studijuoti abiturientai?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Evaldas 2010-03-17 18:50
Na as kaip abiturientas planuoju mokytis Lietuvoje,o toliau kolkas dar ypatingai negalvoju.
ZydriusX 2010-03-17 19:07
man nesmagu, ką dbr pasakysiu, bet esu antrakursis, studijuoju vu ir esu nusivyles... pirmas kursas buvo puikus - atrode, kad viskas gerai, buvo smagu, bet dbr esu antram kurse ir pradeda yla list iš maišo... nusivyliau kai kurių dėstytojų požiūriu į studentus - yra daug atsidavusių, aiškiai dėstančių, besistengiančių, kad studentas suprastų, bet yra ir tokių, kurių požiūris sunku net pasakyt, koks yra - reikalauja žinot lb daug, o dėstytas pačių yra toks, kad sėdi paskaitoj, o nk nesupranti, nesugeba paprastai žmogiškai paaiškint. O išvis studijų dalykai, kuriuose reikia dirbti su tam tikrom kompiuterinėm programom išvis yra absurdas - tave pasodina prie kompiuterio, įsijungi programą, kurią pirmą kartą matai gyvenime, o tau liepia daryt įvairias užduotis, kai net nesi suapažindintas su toks programos grafine sąsaja, veikimu, galimybėmis ir kt... Ir išvis, kas liūdniausia, kad nors semestras prasidėjo kovo 4-ą dieną, bet tik vkr sugebėjo paskirti "skatinamąsias stipendijas už mokslą". Labai liūdna, nes tokias, jei jas dar galima vadinti stipendijom - gavo tik 1/7 grupės. Kur čia logika? Kaip galima motyvuoti studentą mokytis, kai stipendiją gauna vienetai iš visos grupės? Su tokiu požiūriu studentų skaičius Lietuvos aukštosiose mokyklose ateity tik mažės, kas norės studijuoti ten, kur daug kiša į galvą visokį šlamštą - verčia lankyt kai kurias nuobodžias ir praktinės naudos beveik neturinčias pasakaitas, ir dar nesuteikia jokių socialinių garantijų. Nekalbu net apie taip vadinamą "aukštojo mokslo reformą", kuri pakeitė studentų statusą iš statistinio nulio į vaikščiojantį pinigų krepšelį, dėl kurio "aukštosios" mokyklos pasiryžę viena kitai perplėšt gerkles...
briedis 2010-03-17 19:16
+1 del stipendiju, dar graudesne situacija, is grupes gavo tik 2 asmenys. del kompiuteriniu programu lygiai tas pats, pasodino ir kaip sakoma, ziur ir spyga mata. del krepseliu tai kova belekokia...
Skylinerz 2010-03-17 20:10
Trumpa statistika iš mano pusės - aš asmeniškai tvirtai apsisprendęs studijuoti užsienyje, be manęs - dar du vien mano klasėje, ir dar keletą žinau iš paralelinių klasių. Daugelis ketinančių studijuoti Lietuvoje svajoja, kad mokysis pagal ERASMUS programą kur nors užsienyje. Mano brolis baigia bakalaurą VU šiemet, magistras - užsienyje. Užsienis užsienis užsienis... Pripažinkim, niekas nenori palikt savo šalies. Ne iš gero gyvenimo išvažiuojam. Tačiau blogiausia, kas gali būti aukštosiose Lietuvoje (neskaitant pasenusių programų IR nekompetetingų profesorių IR studijų kokybės) tai yra nesveika, nežmoniška konkurencija tarp pačių studentų, kuri prasideda dar mokykloje - kuo daugiau balų surinkti vien kad įstoti į "prestižinę" mokyklą su "prestižine" specialybe, o po to nežmoniška kova dėl krepšelių, studijų metu - dėl išlikimo nemokomoje vietoje ar JUOKĄ KELIANČIOS stipendijos. Liūdna.
Ir 2010-03-17 22:25
Buciau rinkesis studijas uzsienyje, bet zioplys, neapsisprendziau, kazko vis laukiau iki kol buvo per velu. VU ar kitur - su destytojais ir iranga yra panasi situacija. Dabar kai kurie destytojai studentu net zmonemis nelaiko.
Analog 2010-03-17 22:43
O užsieny visur įstoti lengva, už mokslą mokėt nereikia, mokytis nereikia ir konkurecijos nėra...
Sev 2010-03-17 23:20
Esu abiturientas. Mąstau apie Lietuvos universitetus. Domiuosi IT ir manau, kad šios srities bakalaurą galima įgyti ir Lietuvoje, su neblogomis žiniomis. Bent jau KTU. Čia mano nuomonė. O užsienyje niekas nelaukia išskiestom rankom, niekas nefinansuos viso pragyvenimo, kaip ir Lietuvoje, bet čia yra tėvai, giminės, taigi badu nemirštam. Viskas turi savų pliusų ir minusų.
ZydriusX 2010-03-17 23:30
Va čia ir visa esmė, kad mokykloj mokytotas jaučia pareigą tave mokyt, ir mokymasis yra nuoseklus, o univere kai kurie dėstytojai yra teisiog dėstytuvai - kažką papasakoja, prirašo formulių penkias lentas, o vistiek nk nesupranti, ką rašei visąlaik per tas 1,5 val. Ir krūviai gan dideli, ypač kas fizinius ar inžinerinius mokslus studijuoja. Kokia nauda iš tų visų profesorių, jei jie nesugeba studentui paaiškinti, kas yra kas. Geras dėstytojas net ir sunkiausius dalykus turi mokėt paaiškint taip, kad ir vaikas suprastų
Nano 2010-03-18 00:32
Pastebėjau, kad dabar paplitus nuomonė, kad studijuojant Lietuvoje viskas blogai, o užsieny viskas rožėm klota, ten tiesiog laukiami visi išskėstom rankom. Ten studijos "pigesnės", "kokybiškesnės", "priima bet ką ir bet kur" ir t.t.. Dažnas argumentas - didelės studijų kainos Lietuvoje. Visų pirma, tai beveik pusė visų abiturientų gali gaut krepšelį ir studijuot nemokamai. UK mokslas mokamas visada, ir kainuoja dar brangiau - 3200 svarų. Aišku, yra gera paskolų sistema ir t.t., tačiau studijos vistiek mokamos ir tuos pinigus reikės atiduoti. Danijoj studijos nemokamos, tačiau tai viena brangiausių šalių. Jei maistui, transportui ir pan. išleisi 3-4 kartus daugiau nei Lietuvoje, tai išlygins studijų kainų skirtumą. Be to, tiek UK, tiek Danijoj, bendrabutis mėnesiui kainuoja virš 1000lt. Taigi teiginys, kad užsieny studijuot pigiau - absoliučiai neteisingas. Visų antra, kad galėtum normaliai studijuoti, reikia labai gerai mokėti užsienio kalbą. Manau, gal tik kokie 10% moksleivių atitinka šį kriterijų. Juokas ima, kai angliškai sakinį sunkiai surezgiantis žmogelis visa gerkle rėkia, kaip važiuos studijuoti į užsienį. Kita vertus, tie mano minėti moksleiviai, REALIAI galintys studijuoti užsieny, nesunkiai gautų krepšelį ir galėtų studijuoti NEMOKAMAI Lietuvoje. Dabar dėl kokybės.. Anglijoj yra virš 100 universitetų, tačiau gal tik 15-20 yra tikrai kietesni už tą patį VU. Įstojęs į kokį 70-80 universitetą atsidursi Lietuvos kolegijos lygio mokymo įstaigoj. O norint įstot į tuos pirmo dešimtuko universitetus reikia labai aukštų balų, jau net nekalbant apie Oxfordą, Cembridge ar LSE, kur nepateksi be medalio tarptautinėje olimpiadoje ar panašių pasiekimų. Be to, yra specialybių (medicina, odontologija), į kurias iš vis beprotiškai sunku įstoti, per metus iš Lietuvos sugeba įstot 1-2 žmonės. Aš tikrai nesakau, kad studijuot užsieny yra blogiau. Jei sugebi įstoti į gerą universitetą - valio, važiuok net negalvodamas. Tikrai išloši. Tik, priešingai susidariusiai nuomonei, mažai kas sugeba.. O įstot į kolegijos lygio universitetą ir mokėt didžiulius pinigus - neverta (nors be išsilavinimo yra ir kitų pliusų - susipažįsti su kita šalimi ir kultūra, susirandi draugų iš viso pasaulio, puikiai išmoksti kalbą). Tiesiog nusibodo suabsoliutinti pasakymai "užsieny studijuoti geriau" ir pateikiami klaidingi argumentai.
Zebediejus 2010-03-18 10:12
Uzmirsk iliuzijas apie KTU.. Ne viena KTU suzavejo graziom kalbom ir mitais apie auksto lygio paruosima. Patikek, baigiau ir as ir daug mano dabartiniu draugu.. Vieni dirbam IT srityje, yra kas dirba ir kitur. Kas dirbame IT - to ismoke tikrai ne KTU. Esme ta, kad del KTU galiu garantuoti - ten rasi tik arogantiskus, nezmoniskus destytojus, visiskai nesukalbama dekanata (nors pats dekanas tikrai protingas zmogus), jau nekalbant apie tai, kad vadinamieji IT destytojai nieko nesigaudo nei technologijose, nei programavime. Ka ismoko pries 15 metu, ta ir tebekala i galvas kaip "naujausias technologijas". Bent jau KTU atveju, aukstasis mokslas yra iliuzija uz didelius pinigus. Reikia suprasti, kad ten tu esi tik pinigai. Mokslas ir zinios jiems rupi maziausiai. Na, dar yra destytojai, kuriem nerupi pinigai ir mokslai, o rupi ju paciu tustybes pildymas zeminant studentus. Zinoma, yra isimciu, bet jos kaip ir keliu policijoje - nepastebimai menkos. Tiesa, verta prisiminti ir tai, kad lietuviski diplomai uzsienio salyse verti tiek, kiek pats popierius ant ko jie atspausdinti.
Sev 2010-03-18 18:47
O kokias alternatyvas gali gauti Lietuvoje? VU IT? VDU & MRI Verslo informatika?
Heroix 2010-03-19 13:21
gimnazijos mokinių atsakymų. Dar, beje, gimnazija specifinė - "viena geriausiai moksleivius paruošiančių mieste", kuriame ir taip gyvenatys moksleiviai norėdami studijuot gali nė nepalikti namų ir nemokėt už barakus ir ktias išlaidas, nes čia vietoj pilna aukštųjų mokyklų.
Zebediejus 2010-03-19 17:03
Apie kitus nesakysiu nieko, nes reikalu su jais neturejau. Asmeniskai mano nuomone - jei turi galimybe, geriau galvok apie uzsienio studijas. Jei ne - megink Lietuveleje. Bet cia tik mano nuomone Sekmes.