Išvenkite klaidų – sukurkite savo vaikui sveikatą tausojančią mokymosi aplinką  ()

Vasara netrunka prabėgti. Nespėji nei apsidairyti, o rudenėlis ir vėl lipa ant nosies savimi nešdamas įprastus rūpestėlius. Ir vėl tenka ruošti vaikučius į mokyklą, planuotis išlaidas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaži ar pasiruošimą mokyklai įsivaizduojame be tokių atributų kaip kanceliarinės prekės – parkeriai, pieštukai, flomasteriai, markeriai, korektoriai, klijai, drožtukai, trintukai, penalai, sąsiuviniai, aplankalai, skaičiuotuvai bei kitos smulkmenėlės. Dažnoje mokykloje būtinas atributas – uniforma (kurios įsigyjami bent du komplektai, o marškinėlių ir penketas). Svarbu pasirūpinti ir sportine apranga.

Kuprinę turbūt galima nominuoti kaip mokyklos simbolį, atkeliavusį dar iš tėvelių laikų. Vis dėlto laikmečiui keičiantis, kinta ir mokiniui svarbių priemonių sąrašas. Kaži ar šiuolaikinis mokyklinukas beišsiverčia be technologijų.

Naujosios technologijos – poreikių tenkinimas bei sveikatos tausojimas

Technologijų amžius tiesiog įpareigoja išmanyti techniką bei ja naudotis. Renkant vaikui vieną ar kitą priemonę svarbu atsižvelgti į tokius aspektus kaip patogumas, saugumas bei žinoma, tinkamumas mokantis. Vyrauja tokia nuomonė, jog jaunesniems mokinukams tinkamesni stacionarūs kompiuteriai, o vyresniesiems jau puikiai tinka ir nešiojami.

Stacionarūs kompiuteriai pasižymi ilgu tarnavimo laiku. Jie gan lengvai keičiami pridedant vis naujų detalių. Taip pat būtent toks kompiuteris skatina taisyklingesnę sėdėseną, ekranui esant tinkamame aukštyje. Ne taip vargsta ir akys.  Nors prie nešiojamo kompiuterio lygiai taip pat galima irgi prijungti monitorių.

„Dar vienu aktualiu aspektu tampa tai, jog tokio tipo kompiuteris gali būti įsigyjamas ir turint nedidelį biudžetą, bet ilgainiui vis papildomas, patobulinamas. Ir ne, tai tikrai ne atgyvena. Būtent stacionariuosius kompiuterius renkasi įvairių sričių specialistai ar įgudę žaidimų mėgėjai, nes būtent šie prietaisai suteikia profesionalias galimybes,“ – komentuoja prekybos centro internete „Varlė.lt“ komunikacijos projektų vadovė Alina Kazakevič.

Perkant stacionarų kompiuterį svarbus ir kitų jam reikalingų prietaisų pasirinkimas:

  • monitoriaus – atsižvelkite į jo naudojimosi paskirtį, nuo to priklausys ekrano vaizdo kokybės, raiškos parametrai, įstrižainė ar kraštinių santykio dydis, papildomos funkcijos ir technologijos;
  • klaviatūros – pasiūloje rasite ergonomiškų, turinčių specialius bei programuojamus klavišus ir mygtukus, skirtus programų įjungimui bei valdymui, prisijungimo prie belaidžio tinklo ar galinio apšvietimo funkciją;
  • kompiuterinės pelės – skirtingus poreikius atitinkančios belaidės ar su laidu, vieno ar kito akiai patrauklesnio dizaino, puikiai derančios su Jūsų delno linijomis, tinkančios tiek kairiarankiui, tiek dešiniarankiui, nuostabiai veikiančios ant bet kokio paviršiaus.

 

Kažkas pasirinks ir tokius priedus kaip garso kolonėlės ar saugodami įrangą – nepertraukiamo maitinimo šaltinį UPS, išlyginantį maitinimo tiekimo šuolius.

Renkantis nešiojamąjį kompiuterį svarbu atkreipti dėmesį į tai, jog jis būtų pakankamai lengvas bei kompaktiškas. Šie kriterijai labai aktualūs turint omenyje nuolatinį jo nešiojimą kuprinėje, kuri dažną dieną ir taip nemenko svorio. Juk sunki kuprinė – stuburui didelė apkrova, daranti neigiamą įtaką laikysenai, o ilgainiui – sveikatai.

„Ar jaunesniems, ar vyresniems mokiniams visad pravers didesnis kompiuterio atsparumas smūgiams (kam gi nepasitaiko, jog vienas ar kitas daiktas išslystų iš rankų, o ką jau kalbėti apie nerimstančius vaikus). Jaunesniems vaikams perkamam kompiuteriui svarbios saugumo bei tėvų kontrolės funkcijos. O štai jo baterijos veikimo darbo laikas reikšmingas bet kuriam naudotojui,“ – atkreipia dėmesį projektų vadovė.

 

Visuomet prisiminkite – investicija į kokybiškesnį prietaisą, investicija į Jūsų vaiko sveikatą.

Teisingai paruoškite vaiko darbo vietą

Taigi dar vienas labai svarbus aspektas – teisingai paruošta vieta, kurioje vaikas mokysis bei naudosis kompiuteriu.

Siekiant saugoti akis, kurios kenčia bene labiausiai, privalu pasirūpinti tinkamu atstumu nuo kompiuterio monitoriaus (ne mažiau 40 cm ir ne daugiau nei 65 cm). Patalpos apšvietimas  taip pat svarbus. Kartais tėvai renkasi papildomas apsaugos priemones – akinius, saugančius akis nuo ekranų skleidžiamos mėlynos šviesos, specialiai pritaikytus darbui kompiuteriu.

Prisiminkite, jog 7-8 metų vaikui prie ekrano nerekomenduojama praleisti ilgiau nei 30-40 min. be pertraukų. O pertrauka turėtų trukti apie pora valandų.

Taip pat dažnai nukenčia laikysena. Nuo jos priklauso stuburo būsena, su kuria labai stipriai susijęs viso organizmo funkcionavimas. Ir šiuo aspektu problema sprendžiama teisingai pastatant monitorių (jo viršutinė dalis turėtų būti akių lygmenyje). Taipogi taisyklinga rankų padėtimi – sėdint prie darbo stalo rankos turėtų jaustis laisvai, riešai neįsitempę. Dargi stuburui labai svarbi atrama.

Sveikatą tausojančios priemonės

 

Kas gali padėti išpildyti šiuos poreikius?

Tinkamo darbo stalo bei kėdės parinkimas.

„Reguliuojamo aukščio stalas – idealus pasirinkimas. Tai galimybė stalui augti drauge su vaiku – kas tausoja vaiko sveikatą. Taip pat toks variantas naudingas ir finansiniu aspektu,“ – pataria A. Kazakevič.

„Kėdė turėtų būti su aukšta atkalte – taip suteikiama atrama stuburui. Tai pagrindinis, bet ne vienintelis svarbus aspektas renkantis kėdę. Galite atsižvelgti į aukščio reguliavimo galimybę, ortopedines savybes, papildomą funkcionalumą,“ – priduria ji.

Žinoma labai svarbu taipogi ugdyti įprotį rinktis teisingą darbo prie kompiuterio padėtį (ne gulint ar pan.) bei tinkamą apšvietimą (nesinaudoti juo tamsoje).

Taigi sėkmingai ir teisingai pasirūpinkite vaiko mokymosi sąlygomis bei priemonėmis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Varlė.lt
Varlė.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()