Skaitytojo nuomonė. Diplomas ar mokslas?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Tir4elis 2010-07-15 11:38
Priminei mano situaciją. Grupėje buvo 30, motyvuoti 6 - 8..
Darius Žižys 2010-07-15 11:49
Gerai drebta! tik gal trumpokas straipsnis. Na stodamas as tikrai buvau maziau motyvuotas nei esu dabar, begant metams (ir kursams) tikrai nuosirdziai susidomejau savo sritim, gal destytojai geri pakliuvo, uzkrete
šakės 2010-07-15 11:54
Motyvacinis laiškas = subjektyvumas priimant kandidatus
nondescript 2010-07-15 12:19
o kaip isitikint, kad tas zmogus tikrai motyvuotas? musu akademijoje, per stojamaji buvo pokalbis su komisija, kurio metu turejai visus itikint, jog esi motyvuotas ir pateikt savo ateities planus deja jau pirmais metais musu kursas sumazejo vos ne per puse
Mitas 2010-07-15 12:26
Kokioje akademijoje čia taip yra?
ligonis 2010-07-15 12:27
as buvau pilnai motivuotas, labai norejau mokytis, bet pamacius kaip tiesiog issipisineja - tiesiog eini per dienas laukdamas aktualiu paskaitu(kuriu mazuma). desto sausa teorija kurios gal niekad ir nepanaudosiu(nezinau, nes apie tai nera kalbama), jei destytu iskarto maisytai, o ne po viena sriti be jokiu sujungimo nurodymu... pasizejus kiek ten istikro domisi specialybe, ir kaip lengva eit per semestrus ...praktikuojuosi, kas man labiausiai patinka ir dingsiu is to universiteto
HardAxe 2010-07-15 12:44
Pas vieną dėstytoją buvo tokia tvarka: nori 5 reikia truputį pasijudinti. Nori ~8 reikia pasijudinti daugiau. Nori 10 turi mokėti truputį teorijos ir smarkiai įsigilinti į praktiką (atlikti sudėtingas užduotis) arba mokėti praktiką ir smarkiai įsigilinti į teoriją. Tai motyvuoja daugelį studentų. Kiekvienas gali gilintis į konkretų dalyką taip, kaip jam įdomiau ir labiau priimtina.
Spirgs 2010-07-15 12:44
Apie motyvacija gerai pasakyta. Paskutine straipsnio dalis taip nebloga . Bet yra ir syzofrenisku dalyku, pvz KTU patinka, nes jis Kaune, VGTU nepatinka, nes jis Vilniuje. Ka cia tuo karabasas norejo pasakyti, nieko nesuvirskinu. Panasu, kad miestus lygina, bet kalba apie universitetus. Ir vel paskaicius komentatoriu mintis panasu, kad visi linke i profesini mokyma, visiem per daug teorijos ir nereikalingu dalyku. Konkretaus amato moko profesines mokyklos, pirmyn i jas. Profesines mokyklos tam ir skirtos. Jei universitete tik mokys kazkokio konkretaus siauro dalyko, universitetas paliks profesine mokykla. Laisve rinktis. Kai perki kokia skoda, nepriestarauji pardavejui, kad jis ja po pardavimo perdirbtu i mersedesa. Tas pats moksle: nori plaukioti placiai mokaisi univere, nori ismokti konkretaus amato - profesineje. Darbdavys nori, kad jo pardavejas kioskelyje butu su aukstuoju, pasiunti ji nax... Ir siaip dabar baigti universiteta yra madinga, todel daug madingo jaunimo ir puola kaip muses ant sudo i univerus, kad tik diploma gauti.
Darius Žižys 2010-07-15 12:49
Lygindamas kauna su vilnium jis norejo pasakyt kad stodami i vilniu zmones dazniausiai renkasi miesta, ne specialybe, o stodami i kauna zmones dazniausiai stoja i specialybe kurios tikrai nori.
Spirgs 2010-07-15 12:54
." Cia raso jau kitaip. Gal neperskaite antra karta teksto pries ji publikuodamas, arba rase skirtingu laiku esant ivairiom nuotaikom nuotaikom.
nondescript 2010-07-15 12:55
LMTA, bet manau panasus dalykai dedasi ir kitur Lietuvos svietime tikrai nemazai spragu
Tir4elis 2010-07-15 13:04
Ir kas čia neaiškaus? Gi žmogus juodu ant balto rašo, kad Vilnius dažnai jaunimo iš kitų miestų pasirenkamas, nes tai matai sostinė ir viskas ten "mandriau". O labiau motyvuoti, smarkiau besidomintys specialybe jau žiūri kas būtent jiems arčiau širdies. O tada pakankamai dažnai nugali visgi Kaunas (čia iš pokalbių su klientais).
Spirgs 2010-07-15 13:13
Nu tekste, kur iskeliau is straipnio, kur tu radai kalbant apie Kauna "O labiau motyvuoti, smarkiau besidomintys specialybe jau žiūri kas būtent jiems arčiau širdies" Visi didesni univerai, VU, KTU, VGTU dar keli ten pateikia pakankamai ziniu, tik reikia noreti mokytis. Jei nenori mokytis, ne per kuria skyle ziniu neikisi. Tinginiams visi universitetai blogi. Butu idomu pamatyti, kaip eilinis studetnas, cypaujantis apie mokslo kokybe apsividuriuotu pvz Kembridze ar MTI, kai pamatyti kruvius ir reikiamos informacijos pasisavinimo kiekius. Lietuvos jaunimas labai sueuropejo, nieko jiems nebereikia, viska nori gauti kuo greiciau ir kuo mazesnemis jegomis. Norai naturalus, bet nerealu. Vis del to reikia mokytis.
MarkizasBarabasas 2010-07-15 15:31
Spirgs, atleisk,kad šita mintis kiek chaotiška, bet dauguma ją suprato, kaip matau iš komentarų - teisingai Pateikiamų žinių kiekis visur panašus, tačiau rezultatai skirtingi. Galime imti jau mano minėtus Licėjaus mokinius ir "paprastus" moksleivius. Bendras kursas (nekalbam apie TB grupes) daugiau-mažiau vienodas, o rezultatai ir asmenybės skiriasi. Teko bendrauti su jais (tiesa, su Tarptautinio Bakalauriato klasėmis), jie turi mokėti ne tik dalyką tačiau ir rašti tiriamuosius darbus, gal ir truputi lėkštoki jie, tačiau padeda įsisavinti teoriją ir išmoko atlikti prezentacijas. Tokie dalykai turi labaididelę reikšmę ir universitetuose. Ten kur aš stoju (tikiuosi pavyks) liaudis gauna parengti po vieną projektą kas 2savaites ir jį viešai gina auditorijoje. To ragavę sako, kad taip labai gerai įsisavina dėstoma medžiaga. O ir tos medžiagos išdėstymas labai jauciasi. Kaip pavizdį galėtumet pasižiūrėti www.AcademicalEarth.com (tikiuosi teisingai užrašiau) paskaitas. Atsiversk kokį "Game theory" kursą ir pasižiūrėk. Mane asmeniškai tie lektoriai labai traukia.....visai priešingai mano klasės matematikos ar ekonomikos mokytojai. kaip jau minėjau tekste - geras dėstytojas kainuoja daug ir tokį atpažįsti po pirmos paskaitos.(net jei lyginami subjektai dėstys tą patį) Lietuvos mokslas, kaip vakar kažkuriame straipsnyje kažkas komentavo, perdaug senamadiškas - teorinis. O ir dalykų programoje užkišta nereikalingų, kurie skirti tam,kad pritempti "universitetinį" diplomą. Dauguma studijų krypčių turi filosofija, papildomą kalbą ir kitokio briedo. Nesakau, kad tai yra blogai, tačiau ar to reikia? Mano programa tai štai tokia: Economics: Mathematics for Economics Microeconomics Macroeconomics International Economics Econometrics EU Studies Economics of Networks Political Economy Finance and Accounting : Financial Accounting Management Accounting and Finance Accounting and Finance Managerial Economics with Production Management Financial Economics International Finance Business Law Business Administration: Entrepreneurship and Business Planning Organization and Management Human Resources Management Marketing Business Ethics Economic Anthropology Strategy Research Methods: Introduction to Research Methods Economic Statistics Market Research Research Methods for Academic Research Communication: Academic Study Skills English Team Building Dėl lietuvos universitetų sistemų: Kaip girdėjau į teatro akademiją įstoti nelankius "dramos" pas dėstytojus išanksto. Dailės akademijoje dingsta darbai,o po to jie atsiranda pas pasiturinčius,tačiau netalentingus žmones (studentų atsiliepimai). Dėl motyvuoto žmogaus atsirimo: taip, tai biški loterija ir nors lietuvoje tai būtų išnaudojama neitin teisingais tikslais, tačiau ilgainiui gi gal išmoktume? (Suolų parkuose juk vaikai nebelaužo )
Drutas 2010-07-15 16:23
Manau reikia. Argumentas tame, jog priedu to, kad universitetas formuoja specialistą, išmanantį savo sritį, yra formuojama asmenybė, pasaulėžiūra, vertybės ir kūrybingumas. Gi dirbti reikės su žmonėmis, todėl psichologijos, filosofijos, kultūrų pažinimo kursai yra didelis pliusas ateities karjerai ir asmeniniam gyvenimui. Beje galiu pagirt už straipsniuką, daugeliu atveju sutinku su išsakytom problemom ir jų sprendimo būdais.
nondescript 2010-07-15 16:49
is esmes taip, ten sava tvarka va uzsimane dekanatas, ir pakele kaina uz mokslus iki 12 - 18 tukst. lt i metus, kad atseit labiau motyvuoti zmones susirinktu
Sloth 2010-07-15 20:39
Nežinau, mano galva tai VU išdėjai į šuns dienas be reikalo. Visų pirma, reikia suprasti, kad tai pagrinde humanitarinis universitetas. Tikiu, kad jis nėra geriausias biologijos,fizikos ar ekonomikos studijomis, bet pabandyk rasti geresnį filologijų, istorijos ar pan universitetą. Taip, VU yra senamadiško stiliaus universitetas - jis yra grynai teorinis, mano galva čia jau studento kaltė, jei tikėdamasis daug praktikos stoja į VU.
stiklas 2010-07-15 22:00
As manau, kad visgi svarbiausia yra, kad zmogus noretu mokytis, tuomet universiteto pavadinimas turi nedidele itaka, visgi neveltui jie vadinami universitetais, medziaga pateikiama visur ir jei zmogus suinteresuotas mokytis jis tai darys net ir tuo atveju jei pasitaikys nelabai mokantis motyvuoti destytojas... visgi daugiausia ismokstama nei is destytoju o is knygu, destytojai tik paaiskina kaip knygoje pateikta teorija galima pritaikyti praktikoje. o tam, kuris nera nusiteikes mokytis ir "geresni" varda turinciam universitete anksciau ar veliau pasidarys neidomu.
MarkizasBarabasas 2010-07-15 22:08
Išdėjau VU, tačiau parašiau, kad tai yra mano stereotipai, kurie, gali būti, skiriasi nuo kažkieno kito. O stereotipai yra labai gyvi tarp abiturientų, kurie dėl to nėra kalti. Gal būt trūksta mokimo būti kritiškais. Tiesiog perdidelis informacijos kiekis ir iškreiptas VU etalonas į jį sutarukia tuos, kurie ten studijuoti gal ir nenorėtų, tačiau dėl nežinojimo ir aplinkos spaudimo (esa VU baigęs jau būsi kažkuo geresnis) studijos visvien pasirenkamos ten. Ginti universiteto už tai, kad jis programos pagrindą laiko teoriją yra neteisinga. Jo tikslas yra paruošti specialistą gebantį pritaikyti savo žinias praktikoje, kurios studentas, deja, nesulaukia. Ir tuo pačiu.... Ginti universiteto soc. programas su argumentu, kad universitetas yra "Humanitarinis" yra prastas būdas taipogi...
MarkizasBarabasas 2010-07-15 22:11
Kodėl dėl naudojamų tų pačių vadovėlių vienos mokyklos pasiekia geresnius rezultatus nei kitos?