V. Gedvilas. Kas kaltas ir ką daryti dėl to, kad Lietuvoje nuvertėjo mokytojo profesija?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Arns 2011-06-27 10:04
Ne mūsų vyriausybei suprasti jog Lietuva nėra vien Vilnius ar Kaunas... Aišku V. Gedvilas nepateikia jokių paskaičiavimų ir pan savo siūlymui, bet faktas jog kol nebus pradėta diskutuoti šita tema, kol nebus pradėtas visuomenės spaudimas jog vaikams reikia ne vien lankstaus grafiko ir gražių knygučių, bet ir gabaus mokytojo, tol iki vyriausybės ausų pasiūlymas neateis. Na, o iš dabartinio ŠMM ministro tokių pasiūlymų nereikia net tikėtis, jam tik rinka svarbi, mokytojas jo rinkoje kol kas neegzistuoja.
Arthuras 2011-06-27 10:32
Viskas remiasi, kaip visada, į pinigus. Gabių mokytojų nebus tol, kol gabiam žmogui labiau apsimokės dirbti privačiam sektoriuje, daryti babkes, nei eiti dirbti į mokyklą. Žmonės, kurie ir turi pašaukimą, atsisako to "malonumo" dirbti mokytoju, nes rūpinasi SAVO ateitimi.
Shinigami 2011-06-27 12:36
Čia ne tik finansinė problema, bet ir teisinė. Nes pagal dabartinius įstatymus jei mokinys neklauso mokytojo, mokytojas nieko rimto padaryti negali. Tik pastabą parašyti. O pastabų ne visi bijo. Todėl sunku mokinius sudrausminti, + mažas atlyginimas, + prastas apmokymas.
Arthuras 2011-06-27 14:29
Na, o kokias bausmes siūlytumėt įvesti? Nebent bausti tėvus per piniginę. O šiaip, versti mokytis - nelogiška. Jei žmogus nemotyvuotas, tai vis tiek nieko gero neišeis.
Arns 2011-06-27 15:24
tam turi būti griežčiausia bausmė, realus pašalinimas iš mokyklos. Kas svarbiau, 2-3 per prievartą mokyti aukojant visos klasės darbingumą, ar be jų turėti darbingą pamokos atmosferą? Kiek žinau JAV yra savaitės - dviejų pašalinimas nuo pamokų. Tinkamai taikant irgi pravartus dalykas.
Arthuras 2011-06-27 15:37
Tai kam verst mokytis, o po to šalinti? Pastebėjus, jog mokinys neturi motyvacijos ten sėdėt - lauk ir tiek. Bet tada bus išmesta pusė tai tikrai. Šlaistysis gatvėmis, baugins praeivius.
Etmonas 2011-06-27 16:20
Man tai įdomu, ar shinigami pats baigė kokius pedagogikos mokslus, jog iškart puola tvirtinti, kad "prastas apmokymas". Dabar dėl to šalinimo iš mokyklos ir JAV pavyzdžio: JAV yra visai kitas požiūris ir kita kultūra. Ten moksleiviams individualiai sudaromi pamokų grafikai, o užklasinės veiklos ten... ohoho! Todėl ten taip ir gaunasi, jog moksleiviai ten būna gerokai daugiau negu iki pietų, o mokykla ten nėra kalėjimas. Ir toli gražu nušalinimas nuo pamokų ten neatrodo kieta. Ten yra aiškus signalas, kad jeigu nušalino tave nuo pamokų - esi lūzeris, kažką sugebėjęs prisidirbti. Vienintelis būdas kažką keisti Lietuvoje - apkarpyti pacukų teises ir išplėsti mokytojo teises. Mokytojui nebūtinai gali tekti jomis naudotis, dažniausiai užtenka tik žinojimo, kokios pasekmės laukia už vieną ar kitą nusižengimą.
qriuqriu 2011-06-27 16:52
prie ko cia mokytojo teises ir pan, visu zmoniu darbas siuo metu Lietuvoj vertas mizerio, del mokytoju is savo patirties galiu pasakyt tik viena , kurie mokytojai nuo 5 klases mus moke iki 12klases, niekad su jais problemu neturejo nei blogiausiai besimokantys nei geriau(bo visiems aiskus buvo reikalavimai), kai tik kurio dalyko mokytojai keites nors karta i 2 metus, netgi vidutinioku rezultatai tam dalyke krenta iskart..daugeli dalyku tik po mokyklos besimokydamas supratau , kad gali but idomus, pvz lietuviu kalba...kurios mokytoju vidurinej buvo 6 per visus metelius...apie kai kuriuos mokytojus, liezuvis neapsivercia ju vadint tokiais, kai per trimestra 2 pamokos bo ta ale ministerijoj metodikas ruosia...
Shinigami 2011-06-27 17:20
Nereikia baigti pedagogikos, kad žinotum kas ir kaip. Nes praktiškai visur tas pat. Keli mokosi rimtai ir tuo domisi, didelė dalis sėdi tik dėl diplomo ir viska ką išmokstą pamiršta po egzu. O dar keli viska nusirašo. Antra. Iš mano paties praktikos žinau, kokie yra mokytojai. Norint būti mokytoju vien išmanyti savo dalyko nepakanka. Reikia mokėti ir psichologija, kad žinotum ko ir kokiam mokiniui reikia. Pas mus mokykloje tikrai nebuvo tokių mokytoju kokiu manau reikia. Nors gal dėl to, kad jie sovietmečio mokytojai.
MarkX 2011-06-28 20:14
Čia šiaip klausimas, bet aš kaip studijuojantis informatiką, kaip suprantu negalėsiu eiti dirbti mokytoju, nes tam reikia pedagogikos kažką baigti? Pataisykite, jei klįstu.
Tir4elis 2011-07-04 17:10
Kiek teko girdėt, negalėsi. Anksčiau dar būdavo galima kažkiek laiko dirbt, o paskui tik jei nebaigdavai nieko pedagoginio, mesdavo.