Istorijos mokytoja: šiandieniniuose istorijos vadovėliuose menkinama Lietuva

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Skeleton 2012-03-24 23:04
dar nėra tolygu tai pačiai tautybei, tai kas? Amerikiečiai beje nelabai sutinka su tamsta: http://www.time.com/time/magazine/artic ... 27,00.html
Arns 2012-03-24 23:28
, JAV pilietis kinas, gyvenantis kinų kvartale ir ne daugiau nei reikia integravęsis į kitą aplinką kažin ar ką pasakys apie JAV istoriją ir juo labiau ar tai tapatins su savimi, ar jam bus toks pat svarbus požiūris į praeitį. Tad man tautybė nuo pilietybės būtent ir skiriasi, kad tautiečiui svarbios visos smulkmenos, o piliečiui tik dabartis ir ateitis. Taip ir į Lietuvą atvykęs iš Nigerijos, gavęs pilietybę, išmokęs kalbą žmogus, nebus tikras lietuvis, nes jo suvokiamos "šaknys" nėra susijusios su šita tauta, ji jam svarbi tik nuo tam tikro etapo. Kas dėl straipsnio, tai viso jo neduoda perskaityti, jei nesi laikraščio pirkėjas, tad apie ką jis konkrečiai kalba nežinau. Bet kiek pradžioje perskaičiau, tai bandė pritemti "amerikiečius" prie prisirišimo valdžiai. Tas pats kas TSRS atsirado "tarybiniai piliečiai", dirbtinė tauta, kuri turėjo žiūrėti į priekį. Su tokiu požiūriu toli JAV nenueina, tą rodo ir naujoji politinė karta, nes pamažu tos valdžios šeimos, kurios pasikeisdamos valdė nuo pat valstybės įkūrimo, vis labiau užleidžia savo postus naujiesiems žmonėms, kurių požiūris kitoks. Didelė imigracija ir pilietizacija visiškai keičia ir valstybės vidaus bei užsienio politikos kursą. Tas pokytis daug didesnis nei normalių valstybių, nes kiekvienas naujas pilietis, o jų be galo daug kasmet, vis atsineša svetimą supratimą. Turėjimas kultūrą, bet ne sąmonę, pajėgia atėjūnus tik perimti kalbą bei gyvenimo būdą, bet ne mąstymą ir požiūrį į tai kas buvo. (paprasčiau tariant, nemažai politologų, socialogų pateikta idėja apie JAV ėjimą kracho link, apie negrįžtamą pokytį, visiškai pakeisiantį valstybės visuomenės veidą)
Skeleton 2012-03-24 23:30
Tačiau, o likimo ironija, egzistuoja tokios šalys kaip Škotija ir Velsas (ir Anglija), tik nėra nepriklausomos. Buvo ir tokia šalis viduramžiais, kuri vadinosi Katalonijos kunigaikštystė (Principautat de Catalonha). Vėliau ją suvalgė labiau žinoma Aragono karalystė.
Skeleton 2012-03-25 00:03
Pasakysiu tik viena, NĖ VELNIO nesupranti kas vyksta JAV. Nėra ir niekados nebuvo jokių "valdžios šeimų, kurios pasikeisdamos valdė nuo pat valstybės įkūrimo". (Pavyzdžiui prezidentas Džeksonas buvo visiškas našlaitis, Linkolnas irgi savamokslis varguolis) O JAV politikoje dabar vyksta visiškai atvirkščias procesas nei bandai įteigti: kartu su Ronaldo Reigano, Bušų išrinkimu, Arbatėlės partija kaip atsakimu į Obamos prezidentavimą ir Rushu Limbaugh į politinę areną grįžta "senoji geroji" Vidurio Vakarų regiono ir Pietinių valstijų Amerika, kuri daugmaž buvo nustumta nuo galios viršūnės dar Franklino Ruzvelto per Didžiąją Depresiją.
cukrius 2012-03-25 11:31
Koks dar nutylėjimas? Ką aš nutyliu? O dėl įstojimo į TSRS - tai atsiprašau, bet marionetinės vyriausybės pastatymas į kitą šalį ypač kai tavo šalis skelbia siekianti įvesti komunizmą visame pasaulyje tai manau veda tik prie vieno dalyko. Turiu dar prisipažint, kad mano istorinės žinios gali būti ne 100 procentinės, bet tikrai neįsivaizduoju kur jūs radote kažkokią klaidą.
Arns 2012-03-25 12:09
Tai iš tavo pasisakymų matosi, kad nesupranti apie ką. Praktiškai visi senatoriai yra kelintos kartos. Pasižiūrėk kiek Bušų, Kenedžių ir pan karta iš kartos ten dirba. Dabar kaip tik su įvairiais judėjimais, pilietinėmis iniciatyvomis, atstovavimu besikeičiančiai visuomenės sudėčiai pamažu pradeda vykti pokyčiai, galios centrai pamažu juda į kitą pusę.
Impintinas 2012-03-25 12:45
Tai, kas buvo prieš 1940 m. rinkimų farsą, tai, kas buvo po to, nekeičia fakto, kad sovietų organizuoti 1940 m. "rinkimai" buvo neteisėti.
Tarkvinijus Išdidusis 2012-03-25 13:03
Arns, kaip tai Smetona nevykė Konstitucijų? Tai, kad vykdė. Senas, sau nepalankias konstitucijas pakeitė autoritarinėmis konstitucijomis ir pagal jas žaidė.
Arns 2012-03-25 13:14
net pagal jas turėjo valdyti ne vienas, o kartu su išrinktu seimu. Tačiau rinkimų neorganizavo Impinas, faktas faktu kad rinkimai buvo ne tokie kokių norėjosi, tačiau neslėpkim, totaliai banditine valstybe viso Smetoninio laikotarpio irgi nevadiname, nors tai taip pat nebuvo teisėta valdžia. O žinant kad kalbamuoju momentu beveik visoje Europoje tas pats dėjosi, juodai užsiciklinti ties tuo neapsimoka.
Tarkvinijus Išdidusis 2012-03-25 13:21
net pagal jas turėjo valdyti ne vienas, o kartu su išrinktu seimu. Tačiau rinkimų neorganizavo Ne visai taip. Buvo nustatyta, kad prezidentas gali paleisti Seimą, atsiradus tokiam reikalui, bet nebuvo įtvirtinta kada jį reikia sušaukti.
Skeleton 2012-03-25 14:49
Kokiais judėjimais, kokiomis "pilietinėmis iniciatyvomis"? Gal netyčia Tea Party? Į kokią "kitą pusę"? Reigano, Bušo, Rono Paulo ir Rush Limbaugh pusę? Galėtum artimiau susipažinti su naujausia JAV istorija ir pasieškoti pavyzdžiui: Conservative backlash 1980s The Liberal Consensus of the 50's and 60's Nes šiaip jau čia visiškas offtopicas.