V. Nekrošius. Per dešimtmetį Lietuvoje liks 3 klasikiniai universitetai  (1)

Per artimiausius 7-10 metų Lietuvoje liks 3 klasikiniai universitetai ir maždaug tiek pat specializuotų universitetų. Tokią prognozę savaitgalį Prienų rajone vykusio Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimo diskusijos metu išsakė Vilniaus universiteto (VU) profesorius, akademikas Vytautas Nekrošius. Pasak V. Nekrošiaus, reikia keisti iškreiptą situaciją, kada kiekvienas gali studijuoti universitete. Jo nuomone, laikai, kai kiekviena melžėja galėjo valdyti valstybę, baigėsi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Prognozuoju, kad Lietuvoje liks trys klasikiniai universitetai pagal regionus: Vilniaus universitetas, Vytauto Didžiojo universitetas ir Klaipėdos universitetas. Ir dar turėtų likti 3-4 specializuoti universitetai“, – savo idėją komentavo V. Nekrošius. Šalia šių valstybinių universitetų jis mato keletą gerų privačių universitetų.

Profesoriaus nuomone, tai būtų optimalus universitetų sistemos variantas atsižvelgiant į studentų ir profesionalių dėstytojų skaičių, valstybės finansines galimybes. Tokį universitetų tinklo persitvarkymą jis prognozuoja per artimiausius 7-10 metų.

„Manau, tai labai realu. 7 metų perspektyvoje iš dabar esančių 36 tūkst. abiturientų liks 20 tūkst. Va ir visas atsakymas. Čia visiškai neminiu emigracijos. Nelabai galiu įsivaizduoti, kad universitetai per šiuos metus dar 20 tūkst. studentų iš kažkur atsiveš. Tai pats gyvenimas privers padaryti“, – įsitikinęs V. Nekrošius.

Jo nuomone, tam net nereikės politinės valios – esą noras gyventi privers mažiukus universitetus šnekėtis ir prašytis būti prijungiamiems prie didelių.

Pasak V. Nekrošiaus, kiekvienam Lietuvoje liekančiam jaunam žmogui norisi studijuoti normaliame universitete. Profesoriaus teigimu, turime galvoti apie žmones, kurie iš tiesų verti universitetinių studijų. „Reikia keisti iškreiptą situaciją, kai apskritai kiekvienas gali studijuoti universitete. Tam tikrą metų skaičių kiekviena melžėja galėjo valdyti valstybę – kuo tai baigėsi, aišku. Lygiai taip pat turime suvokti, kad ne kiekvienam žmogui yra būtina baigti universitetą – rinka yra įvairi ir įvairių žmonių reikia“, – mano akademikas.

Gelbės studentais iš užsienio

Premjero Andriaus Kubiliaus potvarkiu sudaryta darbo grupė Vilniuje ir Kaune siūlė palikti po vieną universitetą. Kiti universitetai integruotųsi į Vilniaus ir Kauno universitetus. Darbo grupė nepriėjo bendros nuomonės, ką daryti su Vilniaus dailės akademija ir Lietuvos muzikos ir teatro akademija, o Mykolo Romerio universitetui dėl jo išskirtinumo siūloma tapti privačiu.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 14 valstybinių universitetų. Didžiausia valstybinių universitetų koncentracija yra Vilniuje ir Kaune. Vilniaus mieste veikia 6 valstybiniai universitetai, pagrindinę veiklą Kaune vykdo 5 valstybiniai universitetai.

Šiam pasiūlymui pasipriešino pačios aukštosios, tokio tikslo tikino neturintis švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius.

Dalies universitetų išgyvenimas siejama su studentų iš užsienio pritraukimu. Tuo jau aktyviai užsiima Aleksandro Stulginskio universitetas, Mykolo Romerio universitetas vilioja arabų šalių studentus.

Prognozuojama, kad dėl demografinių tendencijų iki 2020 m. bendras Lietuvos studentų skaičius smuks daugiau nei 40 proc.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Mindaugas Jackevičius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)