Leonidas Donskis. Privalomas matematikos egzaminas dvelkia sovietmečiu

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

TomasS 2012-12-31 18:31
Taip, žinoma.
sielinas 2012-12-31 19:48
Manau, kad egzaminai turėtų būti privalomi tokie kurie duotų naudos ne tik žmogui bet ir valstybei. Kadangi valstybė suteikia galimybę nemokamai mokytis ji ir nusprendžia kokie mokslai yra būtini, kad žmogus duotų naudos ne tik sau bet ir valstybei. Mokamų mokslų atveju žmogus pats turėtų rinktis kas jam geriau.
sielinas 2012-12-31 19:51
Pritariu. Aišku paprasčiau yra padaryti kokią istoriją (absurdą), kuri neduoda visiškai jokios naudos, privalomu egzaminu, o baigus mokslus valstybės sąskaita išvažiuoti apelsinų skinti į šiltuosius kraštus.
TomasS 2012-12-31 20:50
Na kam taip į kraštutinumus? Net ir ta istorija, kuri dėstoma mokykloje, duoda šiokį tokį supratimą apie tai, kas buvome ir kaip tapome tuo, kuo esame dabar. Kodėl mes čia? Kodėl gyvename su tokiais žmonėmis ir pan. Nuvažiuosi į kokią Maskvą, prieis koks vietinis ir sakys „o, litovcai, taigi jūs visada buvote Rusijos dalis“, jei nežinosi istorijos, nežinosi, ką į tokį teiginį argumentuotai atsakyti (ir kodėl jis taip galvoja). O ir pamokų istorijoje yra gan daug... Kad ir kokių Targovicos konfederatų istorija... (jau nekalbant apie tai, kad universitetinė „analitinė“ istorija yra visai kitas žvėriukas...) Apibendrinant: žinių ant kupros nenešiosi plius istorijos egzaminas turi kitų tikslų, ne tik tiesiogiai pažinimo...
Arns 2012-12-31 21:48
Piktintis dėl lietuvių kalbos egzamino daugiau nei kvaila. Gal iš vis egzaminų nerenkim, o už atsižymėjimų susirinkimą įįteikinėkime diplomus? Bent jau simboliškai patikrinti ar nors pradinį lygį pasiekei, tikrai verta. Kas dėl matematikos. Nematau nieko blogo jame, skaičiavimo visados reikės. Ko gero ir greitųjų kreditų skolininkai buvo ne pirmūnai šioje srityje. Tačiau geras klausimas kokiu lygiu to reikia. Humanitaras pasakys, kad silpnu, tiksliukas, kad kuo sunkesniu. Bet tai neišskirkime ir kitų atšakų, istorijos (veiksmų suvokimo), etikos (aplinkos suvokimo), biologijos (viso gyvojo/negyvojo pasaulio suvokimas), užsienio kalbų (pasaulio pažinimas, žinios praversiančios globalioje darbo rinkoje) ir t.t. Negi skaičiukų sudėjimas (ką galima laisvai atlikti kompiuteriu), tampa vertybe? Žvelgiant , matematikos mokymasis, kaip viduramžių vienuolio knygos perrašinėjimas. Darbas naudingas, žinios reikalingos, bet tai su technologine pažanga atgyveno. Gerą buhalterį pakeitė programinė įrangą, į kurią įvesti reikiamus duomenis didelio mokslo nereikia. Persireformuoti tik į "kalima" skaičiavimo, tai reiškia daug energijos pasiųsti į jau mirštančią galūnę.
TomasS 2012-12-31 22:22
Nepainiokime aritmetikos su matematika. Matematika yra tai, kuo šiuo metu galima pilniausiai aprašyti mus supantį pasaulį (įskaitant ir visas istorijas, kalbas, biologijas ir pan.) Dar daugiau: remiantis matematika galima ir prognozuoti bei numatyti iki to laiko neaptiktus dalykus. P.S. Kompiuteris kol kas moka tik aritmetiką (ir nesvarbu, kaip greitai jis tai daro).
Anonymous 2012-12-31 22:41
Pats Donskis gerokai trenkia sovietmečiu, taigi - jis tikrai yra sovietmečio palikimo specialistas. O juk pagalvojus - tikrai kažkaip nedemokratiška... Va, paklausei šešiamečio pirmoko, ko jam gyvenime reikės - ir tegu pasirinkęs mokosi. Demokratiška ir nesovietmetiška. Jei ne Donskis, velnią mes suprastume apie matematiką! Tai ir mokytumėmės kaip sovietmečiu... viską, ko gyvenime nereikės - rašyti, skaičiuoti ir mąstyti (tam ir skirta matematika, beje, o ne tam, kad kokiam nors piliečiui vdrug prireiktų integralo). Vivat Donskis, gėda matematikai!
Arns 2013-01-01 00:49
. O ties tuo matematika ir baigiasi. Tad ir noriu atkreipti dėmesį, kad jei norim tikrai universalaus žmogaus, reikia jam ne privalomai matematiką kišti, o išmokyti ką su tuo pagaliu padaryti. To tikrai neatliks dar pasunkintos matematinės užduotys. Pykit nepykę, tačiau olimpiadinės užduotys skirtos bele skaičiuot vardan skaičiavimo. Pritemk iki egzamino, ir turėsim krūvas žmonių, kurie per naktis kals užduotis, vien tam kad gautu popieriuką. Tai tikrai nepadės nei suprasti tiksliųjų mokslų, nei panaudoti gyvenime, nei juo labiau atskleis kitus talentus.
Dvigubas nulis 2013-01-01 01:24
Aš esu už privalomą matematikos egzaminą. Tiesa, ne valstybinį, o mokyklinį. Visų pirmiausia, ir matematikos, Nežinau apie kokią konkrečiai kalbi matematikos olimpiadą, tačiau bendrai tiksliųjų mokslų olimpiados kaip tik reikalauja ne gebėjimo atlikti „skaičiuotuvo funkciją“, o mąstyti, susieti galimus reiškinius ir atmesti nereikalingus dalykus. Taip, rajoninio lygio olimpiadose būna užduočių, kuriose, galima sakyti, prisireikia tik iškaltos formulės, tačiau visa tai todėl, jog kažkoks žinių lygis yra būtinas kiekvienam olimpiečiui.
TomasS 2013-01-01 02:19
tik dar ne iki galo supranta jos reikšmę/vietą? Apibendrinant: matematikos kalba leidžia „persikelti“ į absoliučios abstrakcijos pasaulį ir ten ieškoti naujų idėjų ar stebimo pasaulio paaiškinimų. Žodžiu gauname tą pačią (filosofinę) metafiziką, tik žymiai labiau formalizuotą (reiškia skirtingiems žmonėms daug paprasčiau susikalbėti tarpusavyje - negauname Kanto „grynojo proto“ problemos, na... tiksliau mažesnė tokios problemos tikimybė).
Aidas 2013-01-01 02:25
Čia jau tamista panėšėjate į mane. Kad mudu neišvytų iš forumo kartu išspręskime galutinai ir visiems laikams šį uždavinį: http://www.pipedija.com/index.php/Niekis
TomasS 2013-01-01 02:39
jei ten Šliogerio tekstas, tai tada tai vienas iš retų jo tekstų, kur nėra stipraus filosofinės terminologijos perdozavimo. (P.S. Neturiu nieko prieš Šliogerį, jis - malačius, gerbiu, nors ir ne su visais teiginiais sutinku)
Aidas 2013-01-01 02:41
Su Naujais, kolega. Šliogeris rašo paprastai.
jonasas 2013-01-01 11:33
ziuriu ce naujaka gerai ...
dyendy 2013-01-01 11:46
nu dar tik radzio betruko kad isinestu cia ir pareikstu jog solinio atlikimo egzaminas turi buti privalomas. Laikiau ir islaikiau liet.k matem, anglu ir ist egzus tai cia turbut pagrindas daugiau nei 50% siulomu studiju programu. Baigiau inzinerinius mokslus butent tokiu kokiu ir reikia kaip sako straipsnis ir ka pastebejau kad realiame gyvenime tai yra nulis pagrindinis argumentas yra ar turi patirties.(Tai mazdaug kaip paprasai tetes pamuokyk vairuoti o jis tau atsauna kad tu nepatyres bla bla...) Ir tas klausimas ar turi patirties nu jis isties klausia ne tuo kuo gali pasirodyti kad klausia jis nori pasakyti uz kiek mazai tu galetum dirbti? Net is artimu zmoniu girdejau pasiulymu kad sutik kelis menesiukus padirbti be algos igausi patirties... Nu tai kur cia logika, kur sveikas protas, kur humanizmas, kokia poliglotika ir kokia pamoka man tokia istorija dave? Klausimas retorinis o rezultatas apciuopiamas - emigracija. Gal kas ir pasakytu po viskuo kad mokslai knisa bet as dziaugiuosi kad mokiausi tebesimokau ir dabar nors ir visai kitus dalykus ir ateiciai turiu planu ir ka pastebejau kad man visi tie laikyti egzaminu dalykai gyvenime praverte ir svarbiausi du dalykai yra ne matematika ir gramatika o kurybingumas ir sveikas protas ar lohinis mastymas nzn kaip geriau ivardinti. Nuobodziam veiksmui atlikti n kartu galima pajungti masina bet reikia fantazijos sugalvoti principus kaip ta masina turetu veikti. Filmai, knygos, muzika visa tai neatsiejama nuo kurybiskumo ir visiems jiems reikia matematikos ir literaturos ziniu ir dailes ir dar galai zinuo kuo bet negirdejau nei vieno kitos srities atstovo rekiancio kad padarykim tuos dalykus privalomus, gal cia ir yra kokia neteisybe Lietuviu kalbos egzamino atzvilgiu bet kita vertus tai labaiusiai naudojamas dalykas na jis butinas, nezinau kokia dabar yra tvarka bet del interpretaciju rasymo nelabai sutikciau. O gramatika turetu but privaloma cia kaip ir vairavimo egzaminas turi moketi taisykles arba eik pescias. Lietuviu kalba kaip irankis naudotis visomis kitomis priemonemis skaityti teoremas rasyti ataskaitas ir bendrauti su destytojais mokanciais ta "tupa" studenta arba paprasciau lietuviu kalba kai klaviatura kuo ji patogesne tuo geriau.
sielinas 2013-01-01 19:52
Ar gali būti tikras dėl rašytinių šaltinių teisingumo? Na galbūt galima neabejoti dėl tam tikrų įvykių, datų bendrame kontekste, tačiau ar tikrai galima būti tikram dėl tam tikrų žmonių didvyriškumo, įvykių detalių ir t.t... Juk niekas niekada nesužinos kaip buvo iš tikro jei yra išlikę tik tie rašytiniai šaltiniai kurie tarkim buvo pagrąžinti. O tas netikrumas erzina. Skaitydamas istoriją neretai susimąstai ar taip buvo iš tikro... Dažniausiai žinome istoriją tik iš savo valstybės taško. Žmonėms reikia didvyrių, valdžia jų pagamins.
Aidas 2013-01-01 20:09
Užteks tau pasidomėti Lietuvos istorija apie Lenkiją ir Lenkijos istorija apie Lietuvą.
kionig 2013-01-01 21:59
Nesupyk, bet rašyti nė velnio nemoki. Daugiau 5 eilučių nesugebėjau perskaityti tokio skurdaus teksto.
sielinas 2013-01-01 22:26
Gaila laiko.
PCP 2013-01-01 23:17
tai galėjai ir neberašyt, ir taip matom.