VU rektorius: studijuoti universitete ne kiekvienam Dievo duota - valstybei reikia ir santechnikų, ir vairuotojų

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

makiavelis 2013-03-27 10:00
Juokiasi katilas, kad puodas juodas. Persiskaityk ką čia prirašei dar kartą. Tavo teiginiai pagrįsti tik tavo nuomone, kaip beje ir mano. Tad nereikia čia kritikuoti, kad 'pats pasakai, pats išvadas bla bla bla...'. Jei nori, kad pagrįsčiau, prašau: pasiskaityk aukštojo mosklo įstatymą. Ten apibrėžti universiteto tikslai. 'Kalti mokslą ir mosklininkus' yra tik vienas iš tikslų. O apie prestižą, tai žodžio tokio ten išvis nėra. Pats pateikiau mano manymu pagrindinį tikslą, jį apibendrinau. Į kitą tavo kritiką neatsakinėsiu, nes pagrįsta ji irgi, tik tavo nuomone. Ją reiški taip, lyg ji būtų absoliuti. Man atrodo, kad su žmonėmis, kurie neabejoja savo nuomonės pagrįstumu, išvis diskutuoti nėra prasminga. Vienu žodžiu geriau patylėk, nes kai parašai, tai akivaizdžiai matosi bendrojo išsilavinimo trūkumas.
Arthuras 2013-03-27 11:51
Pas mane bendrojo išsilavinimo trūkumas? Tebūnie, jei tu taip manai. Nelabai įdomu nuomonė tokio žmogaus, kuris nemato realybės, o mėtosi abstrakčiais pasisakymais kaip kad "Taigi kas antram žmogui Dievo 'duota'. Klausimas: ar biurokrato 'leista'?" . Kai "biurokratai" tampa kalti dėl to, kad žmonės per kvaili studijuoti - nelabai yra apie ką ir diskutuot. Ypač šiuo metu, kai studijuoti gali kiekvienas... Kaip patirtis rodo, prikepam įvairių specialistų(pagal skaičius baigiančiųjų, tai turėtų nieko ir niekur netrūkt). Tačiau, kai reikia Lietuvoje įgyvendinti kokią naujovę, kviečiame užsienio specialistus, kad šie kažką pagamintų, nes patys nesugebam. Darbdaviai amžinai skundžiasi, kad po universiteto atėję nieko nemoka ir nesugeba. Gal ne be reikalo?.. Kadangi pats esu to amžiaus, kai visi aplinkui studijuoja, tai labai, labai dažnai girdžiu pasisakymus, kurie atskleidžia, kad žmonės studijuoja tik dėl popieriaus. Nei jiems įdomu, ką jie ten studijuoja, nei jie stengiasi...
Simplicity 2013-03-27 12:32
Arthuras, neįsižeisk, bet tu realiai nusišneki Universitetas negali paruošti tokio specialisto, kokio pageidauja darbdavys. Universitetas išmoko mokytis, suteikia pagrindines žinias, o visa kita ateina su praktika. Panašu, kad toliau Vilniaus nesi buvęs, o tavo suvokimą formuoja lietuviški naujienų portalai. Pabandyk įsivaizduoti kiek papildomai kreditų reikėtų ant tavo sprando sukrauti, kad tu kaip darbuotojas tiktum ne tik įmonei A, bet ir B ar C. Ką reikės daryti su tokiu specialistu jei, jam dar betrinant suolą trečiam kurse, paaiškės, kad A, B, C verslo/technologijų modeliai paseno ir dabar sėkmingai dirba tik naujos D, E, F kompanijos? Civilizuotuose kraštuose darbuotojus auginasi pačios įmonės. Dabartinėje savo darbovietėje dirbu jau per ilgai, tačiau kasmet organizuojami vienokie ar kitokie mokymai, vyksta žinių patikrinimai, supažindinama su naujovėmis. Vaikai su darbo rinka supažindinami nuo mažų dienų, net ir pačiam žiopliausiam nekyla problemų susirasti įmonę, kurioje būtų galima įgyti realios darbinės patirties. Jauni žmonės dirba kartu specialistais, mokosi iš jų. Lietuvoje viskas kiek kitaip,— verslininkai į studentą žiūri kaip į nemokamą asilą ant kurio sprando galima suversti darbus, kurių niekas nenori dirbti. Tarp mano pažįstamų yra ir tokių, kurie studijuodami inžinerinius mokslus praktikos metu vagonus krovė Yra ir būsimų ekonomistų, kurie uždaryti rūsiuose banko archyvą rūšiavo... Spręsk pats, kiek tokia veikla yra naudinga būsimiems darbuotojams. Lietuvoje visada ir visur kalta aplinka: - kalti kelininkai, kad žiema už lango ir keliai slidūs, - kalti universitetai, kad visiems verslininkams neparuošia tokių specialistų kokių reikia. (Dar blogiau yra tai, kad patiems reikia investuoti pinigus ir laiką į darbuotojus), - mokytojai kalti, kad vaikai nesimoko ir tėvų neklauso, - mokytojai kalti, kad bando vaikus mokyti ir auklėti Nesuprantu iš kur tas didelis noras nieko nedarant ir neinvestuojant viską turėti. Negi tie 50 metų TSRS sudėtyje taip sugadino lietuvišką genofondą...
Arthuras 2013-03-27 17:38
Kalti universitetai dėl to, kad praleidžia visus studentus(nebesikartosiu daugiau - nenormalu, kai aukštąjį gali pabaigti veikėjas, kuris čiut mokyklos kursą vilko...). Ir aišku, dėl ko praleidžia, nes kitaip tektų užsidaryt arba bent pajamas susimažint. Kalti studentai, kad vaikosi diplomo, nors nenori gyvenimo sieti su ta specialybe. Šiaip sprendimas būtų gana paprastas - sumažinti nemokamų vietų skaičių. Labai gabūs gautų nemokamas vietas. O vidutiniokai turėtų gerai apskaičiuot, ar jiems apsimoka studijuot. Sumažėtų stojančių į bevertes studijas.
lape 2013-03-27 18:43
Kaži kodėl, kitose valstybėse dievas labiau žmones apdalina dovanom :
Simplicity 2013-03-27 19:32
1. Ar teko girdėti tokią sąvoką „bendradarbiavimas“? Jei verslininkas reikalauja daug ir už dyka, tai jau nėra normalu. 2. Kuo kaltas universitetas, jei kuris studentas nesugeba darbo parašyti? Neparašęs baigiamojo darbo nebaigs universiteto. Tau galvą skauda dėl to, kad toks už nebaigtus mokslus pinigus mokėjo? 3. Nežinau nė vieno universiteto, kuris savo diplomus pardavinėtu ar studentus už ausų į aukštesnį kursą temptų. 4. Linkiu pačiam pabaigus universitetą įkurti įmonę ir sukurti bent kelias darbo vietas kitiems, kai neturi jokio pradinio kapitalo.
Arthuras 2013-03-27 19:57
Matai, aš ne verslo vadybą studijuoju. O pradinį kapitalą galima uždirbti dirbant samdomu darbuotoju, jei reikia nedaug. Visi pradeda nuo kažko mažo.
galva 2013-07-04 17:13
Na daug teko susidurti, kurie ateina dirbti pabaige VU, tai toks jausmas, kad nusipirko diplomą ir atėjo, absoliučiai nesigaudo elementariuose dalykuose. Tiek tos su tais universitetininkais, sako gi jie ne praktikantai, o teoretikai, tai kad ir su teorija prastai iš ten išėjusiems... antravertus, jei galvą turi, tai kam tau tas mokslas? kapiš? dėl savęs nebent, bet nuo savęs mažai kas ką nors daro šiais laikais, visi spurda lyg įsprausti per prievartą į kažkokius rėmus, kurie vadinasi vadyba-teisė-ekonomika, patys nesupranta ar to nori ar nenori... mokykla visu pirma turi mokinti atrasti save ir savo talentus, o ne grūsti dideliais kiekiais informaciją, kurią "ryti" mokiniui pasidaro bjauru, to pasekoje užmušama motyvacija ir pažinimo džiaugsmas... ai ką čia kalbėt.... išminties nebeliko šiais laikais... net 'galingiausias' profesorius su daug diplomų skendi tuštybėje - šlovės - ir arogancijoje, kurią neišvengiamai gimdo žinių kiekis... kiekis, bet ne kokybė.
Arthuras 2013-07-04 17:59
Iš kur tie dideli kiekiai informacijos?.. Tą patį vieną dalyką aiškina savaitę - dvi. Kaip galima nesugebėt išmokt?