Mokytoja: ir arkliui buvo aišku, kad sąlygos nelygios, tačiau tokia valstybė

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Arns 2013-06-24 21:15
Na ir kokia bėda? Nenorėjai suteikti lenkui galimybės mokykloje pasiruošti egzaminui (ŠMM nesužiūrėjo ir nesuderino ką ten moko juos), praleido progą patvirtinant stojimus panaikinti lietuvių kalbos egzamino įtaką... Aš už Lietuvos respubliką, o ne lietuvių tautos propagavimą. Nes jei lenkas, žydas, rusas, estas ar koks nigerietis turės lietuvišką pasą, jis turi gauti vienodas sąlygas priimti ką duoda valstybė. Jei nenori, tai jau jo bėda, o ne valstybės. Tad tai ką siūlai, nė iš tolo nesprendžia problemos. Tiesiog banali tautinė diskriminacija, pasmerkenti ištisą kartą žmonių nesimokyti universitetuose ir įgyti aukštesnį išsilavinimą, ar priverstinai išvykti mokytis į užsienį.
MrT 2013-06-25 01:12
Tai jiems kaip kokiems atsilikeliams reik paaiškinimo, jog gyvena Lietuvoje ir turi išmokti lietuvių kalbą? Kas jiem trukdė eiti į Lietuvių mokyklą ir mokytis Lietuviškai? Daug rusų eina į Lietuviškas mokyklas ir mokosi, kas Lenkui tai draudžia? Norėjo mokytis lenkiškai - tegu, bet tegu ir būna atestate parašyta jog laikė palengvintą egzaminą. Prie ko čia diskriminacija? Jau buvo aiškus pavyzdys kai labiau nusipelnęs moksleivis gali prarasti stipendiją, nes Lenkas, prasčiau mokėdamas kalbą, užims jo vietą. Lenkas šioje situacijoje tampa lygesnis už lygius. Čia yra diskriminacija. Kai kurios mokyklos turi apgailėtinus mokytojus, tai gal tų mokyklų moksleiviams irgi palengvinam egzaminus, nes mokytojai jų neparuošė? Visi žino ką ir kur norės studijuot - tegu ruošiasi. Egzaminus galima rasti internete ir susipažinti su situacija. Aš norėjau studijuoti užsienyje - taikiausi prie jų sąlygų. Ar ir aš turėjau gauti lengvatų? Juk ten tiek daug lietuvių. P.S. Aš pats mokiausi "balvonų" klasėje, dėl kurios mano motyvacija ir mokymosi kokybė krito. Norėjau pasiekti daugiau - išėjau. Jie yra tokioje pat situacijoje.
Shinigami 2013-06-25 07:36
Vilnia naša, Vilnia naša. Galvojo po nepriklausomybės prijungti prie Lenkijos. Todėl ir nesimokė lietuviškai. Kam mokytis Lietuviškai juk bus Lenkijoje. Bet nesigavo kaip norėjo Ir Vilnia liko Lietuvos. Tad tegu dabar ir nesitikį lengvatų. Nes Vilnia ne jų, o mūsų (lietuvių). Nepatinka gali vryti į savo Lenkija, niekas jų čia nelaiko.
DJ_LFS 2013-06-25 21:20
Egzaminai turi būti lygūs. Bet pereinamas laikotarpis taip pat turi būti ilgas.
immortallt 2013-06-26 11:53
Tai kad jie nemoka lenkiškai...
rwc 2013-06-26 22:08
raidžių kaip lietuviams. O straipsnio autorė teisingai pastebėjo: kodėl lietuviams duodama interpretuoti lenkų autorius, kurie klausimas ar apskritai ką reikšmingesnio parašė lietuviškai. Kas čia per "autentiška tautinė filologija"? Ir jei jau apeliuojam į pasaulinį žinomumą, tai kodėl ne Dostojevskis, Puškinas ar Lermontovas?
Arns 2013-06-26 22:48
rwc, gal mažiau demagogijos, o daugiau faktų? Ar yra "čigonų kalbą"? AR kur nors Lietuvoje čigonai sudaro tokį skaičių, kad net turėtu savo atskirą mokyklą? Ar kur nors jų toks tankumas, kad vien jie būtu mieste, aplinkiniuose kaimuose, valstybinėse institucijose? Va tada ir lygink. Kame bėdos, jog tiek metų politikai lenkams(iš Lenkijos) žadėjo vieną, ŠMM nedarė nieko, o apie suderinimą, kad lenkiškomis pripažintomis momyklomis būtu adaptuota atitinkama programa neprarastu nei svarbiausio lietuviškumo bei skirtusi ir pritaikyta lenkams. Pačiam derėtu suvokti jog nustačius TIKSLIUS reikalavimus, būtu į ką orientuotis. Galėtu keisti personalą, kuris nebe atitinka lygio (kaip žinia iš oro darbuotojo neina atleisti, o juo labiau gero mokytojo vidury mokslo metų nelabai ir gausi). Plius pasižiūrėk kaip lietuviai dėl dešimtos klasės egzaminų, dėl kalbėjimo įskaitos. Rūpestingi tėveliai bijo jog nuo mokslų išgrius jų vaikai... Neatrodo jog kitataučiams kur kas sunkiau, ypač jei per metus kitus staiga turi bent 50% daugiau išmokti nei tave mokė. (Jau net nekalbant, kad nemažai lietuvių eina ir pas korepetitorius, tad silpnai lietuvių kalbą dėstančiame visame krašte iš kur rasi tokį? Į Vilnių vežios iš kokių Šalčininkų?) Tau neatrodo jog esi atsilikęs nuo gyvenimo? Dabar vertinant tekstą daug sudaro pats rišlumas. Tikrai ne kiekvienas lietuvis moksleivis sugeba tuos pačius 500 žodžių prirašyti, o dar rišlumas... Jei nesimokei, bus sunku. Man pvz duok iš tiek žodžių angliškai ar rusiškai tekstą per 3 val parašyti, žinok tikrai nesugebėčiau. Visiškai nesipraktikavęs. Visiškai neįprasta tematika... Tas pats ir su klaidomis. Net gi dar daugiau. Lietuvių mokyklose pagrindinis gramatikos kalimas baigiasi kažkur ties aštunta klase. Dabar turim situaciją jog dešimtokai išgirdo apie lygų egzaminą. AKivaizdu jog ŠMM leidus nekompetetingiems mokytojams pro pirštus dėstyti, jei neturės pagrindų, kuriuos sudėjo lietuviui. Būtent ir sakau, jokių nuolaidų nuo kokių penktokų. Tegu gauna tinkamus pagrindus. Jei nenori, jau jų problema. Bet valstybė prieš reikalaudama turi pati ir duoti kažką.