Dešimtukininkės laiškas: nusivyliau švietimo sistema, emigruosiu į JAV

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

jakuzza 2013-07-05 09:12
Skaitydamas knyga, didziausia malonuma pajunti tada, kai tu galvoji, kad esi vienintelis pasaulyje, kuris apie vienokius ar kitokius dalykus taip galvoji, o tada pasiimi 100 metu senumo knyga ir pamatai, kad jau tada kazkoks zmogus galvojo lygiai taip pat.
simakas 2013-07-05 09:27
smagu skaityti sveiko, išsilavinusio gimnazisto rišlų teksta. miela malonu, kad pastebi sistemos trūkumus ir tuo pačiu iš karto pati pasiūlai sprendimą: emigruosiu. nori gėrio - kurk jį čia. aš suprantu, kad gal parsiveši savo patirtį namo. gal. žinok esama sistema kuriama piliečių, kurie mokyklą baigė prieš 20-30 metų. be to, tu esi ta mažuma anksti sužydėjusio intelekto turėtojų, ne visi tokie kaip tu ir esama sistema bendru atveju nėra tokia įdinga. tu po 12 klasių jau nori kredito, uždarbio ir visų kitų suaugusio (neįsižeisk) žmogaus problemų. mokykla padeda tavo dantratukams pradėti klapsėti - tavieji klapsi puikiai. tačiau pasaulietinis suvokimas formuosis universitete, jis suteikia issilavinimą ir teorinius pagrindus, na o praktinius, kaip ir kiekvienas, pasiklosi pati. sėkmės studijose
immortallt 2013-07-05 09:31
Jooo... Tobula sistema JAV, ten tai tikras kalėjimas Apsauga, metalo detektoriai, vielinės tvoros...
rvu 2013-07-05 10:07
Gerai, kad jau tokiam amziuje neplauki pasroviui su visais. Yra labai nedaug zmoniu, kurie galetu pasakyt, kad kiekviena ryta atsikele daro tai, ka is tiesu nori daryti. Labai sunku atrasti save, tapti is tiesu laisvu zmogumi. Pasauly laisvu zmoniu labai nedaug. Buvai vieno mechanizmo mazas sraigtelis, dabar busi kito. Todel negalvok, kad dabar atejo tas laikas, kai pradesi pati kontroliuot savo gyvenima ir daryt ka nori. Zmones gyvenimus pragyvena kaip uzprogramuoti robotai. Vaikysteje pradedi lankyti mokykla ir visi sako, kad reikia gerai mokytis. Kam? Kad istotum i gera universiteta, gera specialybe. Kam? Kad gautum gera darba. Kam? Kad gerai uzdirbtum. Kam? Taip ir prabega visas gyvenimas gyvenant ne savo, o kazkieno kito tau ibrukta gyvenimo scenariju. Tai manau sunkiausia gyvenime yra surasti savo kelia, surasti tikraji save.
AP0323 2013-07-05 10:10
taip, JAV svietimo sistema yra pavizdys, veisanti debilus...kai profesionalus krepsininkas gali baigti du magistrus...
immortallt 2013-07-05 10:11
per vieną naktį
rwc 2013-07-05 11:52
Šiaip jau "kietkas", jei būtų DLKŽ, būtų rašomas su "ia". Etimologiškai priesaga "-iak-" kildintina iš rusų k. "-як"/"-ак", ir dešimtukininkė tai privalėtų jausti. Vadinasi, tokia ir dešimtukininkė. Vadinasi, nėra ko stebėtis, kad pabaigusi pasijuto paleista iš zoosodo. Kažkaip mano laidos moksliukus vos ne ant rankų buduliukai nešiodavo - to pasiekti ir buvo pats didžiausias gyvenimo mokykloje egzaminas. Veni, vidi, vici.
StN 2013-07-05 12:26
BEVEIK visur švietimo sistema yra ganėtinai surudijus, kurią reiktų keist nuo pagrindų. Lietuva tik gal kiek daugiau gale nei visi kiti. Universitetai taip pat neturi geros švietimo sistemos, jie daro tą patį ką jie darė prieš 50-100 metų su keliais pakeitimais, nes mat atsirado kompiuteriai, studijavau Anglijoj, draugai studijavo Danijoj, Škotijoj, Olandijoj ir Airijoj ir visur tas pats šūdas. Aukštesniojo mokslo sistema yra tiek pat sutrunijusi ir ją reikėtų keisti iš pagrindų.
Indzius 2013-07-05 13:14
Seip panele su savo charizma ir gerai, reikia tokiu kurie padaro daug ir nepasiduoda daugumai, kuri keliauja tikrai ne aukstyn, visi ruko sakai nerukyk ir nesupranta kam.. Kam negert, reikia gert ir rukyt ir tusintis.. Viskas labai saunu linksma, kartais skauda, na per linksmybes visko pasitaiko ir mustyniu ir nueina narkotiku ir nusikalstamumo keliais.. Todel reikia tikrai daugiau argumentu daugiau motyvacijos mokykloj, maziau miglos, daugiau faktu. Cia kad suvesta i tuos egzaminus kelis tai savu laiku visi ir norejo sukonkretinti, kad daug kas zino ko nori ir nori islaikyt ten simtukais tuos kelis egzaminus, bet vistik nevisi zino ko nori ateityje.. Dar vienas sprendimas is issakytu klausimu, gal reikia pagaliau suvokti kad paaugliai gali dirbti padeti, jiem reikia uzduociu, kazkur save realizuoti, ne zaidimu aikstelese su alum ir sidru ir cigarete, o dirbant. Betkokie darbai gerai, galima per vasara pasidarbuot ne vienoj sferoj. Mano pasiulymas butu, sukurt sistema paaugliu darbam ivairiose imonese, su kazkokia charakteristikos vedimo sistema, kazkokios motyvacijos skatinimu ir pazintimi su ivairiais darbais, bet ir tuo paciu ne laiko stumimu ir ten bele ta minimuma gaut bet bet motyvuot juos kad stengtusi.. Nes dabar po 12 klasiu priema didesnes imones vasarai, bet ka jie stumdosi is kampo i kampa, padirba bet visumoj gaunas tik laiko prastumimas uz minimuma.. Sekantis dalykas butu daugiau bendrauti su ivairiu profesiju zmonemis, tuo paciu gal ir tiem zmonem leist pasijust kazkuo svarbiais.. O dabartine uzklasine veikla labiau susijus su alkoholizmu nei su pazintiniais dalykais, ekskursijos labai saunus palebavimo metas.. Reikia lietuvai aplamai motyvacijos, jau niekas nezada gyvent ilgiau nzn 50 metu, kodel nerukyt kodel negert, vistiek gi sveikas nemirsi.. Gal valstybei reikia tik tokios visuomenes? Bet gal protingesne visuomene daugiau atnestu pinigu i biudzeta, gal galetu ta pati valdzia zaist su didesnem sumom.. Gal laikas nustot bijot kad niekas neisrinks sekanciai kadencijai o uzsimt ambicingesnia veikla.. O mergina saunuole, kad tokiu daugiau, sekmes tau atrandant savo kelia..
Sloth 2013-07-05 13:45
Čia turėjo šitas rašinukas įspūdį palikti? Sutinku, rašymo stilius visai nieko, mergina moka rašyti. O daugiau? Ogi daugiau visiškai nieko. Mintys jau nuvalkiotos ir banalios, visiems bent kiek savivokos turintiems abiturientams vienu ar kitu metu jos ateina į galvą. Asmeniškai, kas labiausiai nepatiko, tai laiško tonas ir aiškiai juntama arogancija. Mergina rašo maždaug: "supraskit, aš tiek ir vat tiek visko pasiekiau, ir esu nusivylusi švietimo sistema. Ir jūs turit su manim sutikti, nes vat aš tai tokia afigiena ir tiek visko pasiekiau." Taip, švietimo sistema ydinga. Taip, kažką reikia keisti ir dėl to reikia skųstis. Bet, tokių, kaip ši mergina yra visai nemažai, realiai iš kiekvienos gimnazijos surinktum bent po 10 panašių egzempliorių. Tik, skirtingai, nei šis, jiems matyt neužtenka arogancijos taip išdidžiai postringaut. Ėhei koks praradimas, stačiai genijus išvažiavo studijuoti į JAV....
Dariukas 2013-07-05 14:25
Super geras straipnis. Ir smagu, kad mergaitė mato tiesą apie šiandieninę mokymo, bet tam tikra prasme bukinimo ir jaunimo standartizavimo sistemą. Bet kodėl būtent į JAV... Ten šioj srity neatsilieka...
1337 2013-07-05 14:52
O man, tiesa sakant, sypsena sukele sitas rasinelis Kiekvienoj klasej jus rasit bent po viena "geriau zinanti", vieni protingesni, kiti durnesni, bet visi "geriau zinantys" sneka mazdaug ta pati Visi mes pries baigdami ir baige mokykla (15-18m) zinojom kaip svietimo sistema perdaryt, kaip gyvent, kaip mokytis, kaip pasaulyje taika ivesti ir kaip visa kita daryt geriau uz suaugusius Rasinio pabaigoje tetruksta pasakotojo prieraso "Tada mergaite su trenksmu uzsidare savo kambaryje ir pradejo garsiai klausyti muzika"
blizzard 2013-07-05 16:03
Pritariu rašinėlį skaičiau delfyje iš ties parašyta daug bet realiai apie nieką.. truputį nusivyliau, ne kiek rašinėliu, o kiek tais kuriems tai pasirodė aktualus straipsnis. Aš jame radau tik tokias galima sakyt aliuzijas į didesnes problemas, toks labai paviršutiniškas tekstas, kaip nieko nepasakant konkrečiai gal kiek per ilgas? jei gerai pamenu tai mergaitė nelabai ir užakcentavo kur tos didžiosios problemos švietimo sistemoje, daugiau paminėjo savo nuoskaudas ir įžvalgas, kurios kartais irgi buvo ginčytinos. Kas liečia dabartinę švietimo sistemą, pagrindinė problema iš kurios seka visos kitos yra krepšelių sistema. Dėka krepšelių sistemos, mokyklos yra priverstos priimti bet kokius mokinius, nesvarbu jų rezultatai ar elgesys, kadangi jeigu nepriims tai negaus papildomų lėšų. Vaikams sukuriamos palengvintos sąlygos, iki tokio lygmens, kad yra girtuokliaujama, nesimokoma ir t.t. tačiau mokykla negali to vaiko išmest, nes dingsta krepšelis, o kur dar neigiami atsiliepimai apie šią mokyklą, taip rizikuot gi negali.. Todėl paprasčiau viską versti ant mokytojo, jį ir kaltint galima dėl visko, nes šis neturi kaip gintis, eisi prieš vaiką - eisi prieš savo darbdavį.. O ir mokytojų stygius nėra jaučiamas, pasišakosi kartą kitą ir pakeis tave kitu... O kai tokia didelė pasiūla tai darbo gali ir neberast... Taigi viskas taip sakant "aukštyn papais" vaikas ateina į mokyklą ir +- gali visus šokdint, nes viskas sureguliuota vaiko naudai. Viskas peraugo į tai, kad jau ne vaikas ateina mokslo siekti į mokymo įstaiga, o ši jam perša mokslą nesvarbu kaip, svarbu kad tik jis tuose sąrašuose būtų.. Tai vat mielai dvyliktokei būtų užtekę labiau pasiplėst tie šia tema, paieškot skaičiukų, kad viskas solidžiau atrodytų ir manau, kad toks rašinėlis galbūt būtų sulaukęs daugiau dėmesio, gal net iš aukštesnių ponų, ar bent iš kokio tikro laikraščio redakcijos.
Monteiro 2013-07-05 16:34
Panelei dvyliktojei reikia paploti, kad jau 12 klasėje suvokė, kad tos gero mokslo perspektyvos nėra jau tokios perspektyvios. Ir norėčiau taip tiesmukai pridurti, kad baigęs mokyklą tu tampi konkurentu, kurie nori darbo ir niekas tavęs išskęstomis rankomis nelaukia. Privalai būti kažkas tokio, kad tavęs išsišiepę lauktų arba dantimis ir nagais kovoti dėl savo vietos. Ir kai paskaitysi savo laišką kai būsi bent 28m. manau pagalvosi kokia aš kvailutė buvau pamiršau pridurti. Tik lietuvių rašinėliuose, baigiamuosiuose darbuose ir politikoje yra toleruojamas pilstymas iš tuščio į kiaurą nieko nepasakant. Visur kitur labiau toleruojama informayvumas, o ne būtinumas parašyti n lapų skaičių.
rwc 2013-07-05 17:05
Galėčiau pridurti: te mieloji priduria bakalaurą.
Swift RR 2013-07-05 17:46
tai tiesa, senai reikia pokyčių švietimo sistemoje. Ir tie pokyčiai vėliau arba anksčiau atsiras besikeičiant kartoms. Pati sistema turi tapti žmogiškesnė.
rwc 2013-07-05 18:15
Šiaip jau reiktų pripažinti, kad straipsnelis toks "tuk tuk". Skystas.
valdze 2013-07-05 20:32
...žmogau, surašei mano mintis. Gerai, kad perskaičiau, būčiau pasikartojęs.
rimasD 2013-07-05 21:17
Tau dar pasisekė, kad gerai mokeisi.
rwc 2013-07-05 21:21
, kas gerai mokėsi, tam šitos "dešimtukininkės" problemos svetimos.