Po studijų – su paskolų kupra

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Shanti 2013-08-26 10:52
pries 2009: studijos 100% finansuojamos valstybes aukstas issilavinimo lygis rami ateitis baigusiems valdzia verkia, kad nera pinigu po 2009: studijos finansuojamos tik elitui krites issilavinimo lygis baigusieji jau su paskolu kilpom ant kaklu valdzia verkia, kad nera pinigu Juokingiausia tai, kad valdzia prieme sia reforma vien del to, kad truko pinigu. Dabar lyg ir sutaupe simtus milijonu, bet ar kasnors pajaute tai? Keista, bet atrodo, kad nemokamo mokslo verte 100x didesne, nei po to, kai ja apmokestino
Shinigami 2013-08-26 11:14
Turime sena tokios sistemos pavyzdį. JAV. Jei joje jis pasiteisino tai kodėl, pas mus jis nepasiteisins? Dabar dalis studentu stoja tik tam, kad pabėgtu nuo tėvų, o ne tam, kad studijuotu. O kadangi universitetams labiausiai rūpi krepšeliai, tai juos vis tiek laiko. Dėl ko turime daug diplomuotu kvailių. Kurie apie savo specialybę nieko ne išmano.
immortallt 2013-08-26 11:59
Shanti, aukštas išsilavinimo lygis? Jau čia fantazuoji, kad geriau atrodytų. Rami ateitis? Niekas nepasikeitė. O pinigų visada nėra. Elitui? Ai, elitas tie, kurie sugeba egzaminus normaliai išlaikyti... Išvada, egzaminus pats vos išlaikei ir dabar žliumbi. Paskolų kilpom... Tos paskolų sumos palyginus juokingai, jei pasirinkai mokytis tai, kas patinka, tai gausi normalią algą ir nejausi spaudimo paskolą atiduodant. O jei pasirinkai "bile" įstot, nu tai moki už savo durnumą ir vaikiškumą. Kodėl už tai turi mokėt visuomenė. Tai yra puiki paskata, nestoti bet kur, pvz į teisę. Kaip matome, mokslai dar per pigūs, kad atbaidytų nuo stojimo ten, nors darbų tėra gal 1/10 baigiančiųjų, o gerų vietų gal 1/50.
Verslininkas 2013-08-26 12:16
Geriausia yra kai kalba du sueje zinovai kurie pataike su savo specialybem, arba tiesiog nujaute. Bet kad pagal dabartine musu svietimo sistema, daugiau nei 50% zmoniu baige mokyklas nezino ka nori veikti toliau tai yra faktas! Ir taip neturi buti, beto man juokingai skamba daugelis norejo pabegti nuo tevu:))) o patys jus isisiepe ir dabar gal gyvenat su jeis ka? Snekat beletik sneket. NE viskas remiasi ir pinigus, yra dar toks dalykas kaip psichologiis spaudimas, socialinis spaudimas, asmenybes ugdymas ir t.t. ir panasiai.
immortallt 2013-08-26 12:24
niekas nedraudžia tau imti metų pertrauką. Bet valstybė ir visuomenė neturi kompensuoti vėjavaikiškumo ir kvailumo. Daug iš mano aplinkos nežinojo kur stoti ir ką veikti. Bet dėl to, kad jiems visad mokslai buvo dzin ir net negalvojo realiai, kas patinka. O aš ne pataikiau, aš žinojau, kas man patinka. Taip nutinka, kai didžiąją dalį laiko ne su draugais pradurnioji bei prageri, bet skiri laiko ir mokslams bei kur įsidarbini išbandyti save. Draugas ligoninėje dirbo vasaromis nuo 10 klasės. Pabandė, patiko, pasirinko mediciną ir jau beveik baigės ir patenkintas pasirinkimu, kiti... Iki pat 4 kurso baigimo nebuvo dirbę, baigia, įsidarbina, padirba 3 mėn ir gailis, kad tą mokės. Arba eks, pabaigė molekulinę biologiją, jau magistrą ir net neplanuoja dirbti pagal specialybę, bet perims tėvų verslą - rūbų parduotuvę. Kodėl visuomenė turi mokėti už tokius? Kai ta mano eks, galėtų gauti tik pradėjus dirbti bent 2k rinkoje, o po metų ir 3k, vėliau laisvai ir 8-12k litų.
Marius18 2013-08-26 12:31
Tai ,kad nėra tos valstybės finansuojamos vietos tik elitui-pats istojau į vf.
immortallt 2013-08-26 12:45
Jam elitas yra protingi, o buki ne elitas. Kaip supratau, priklauso ne elitui. Bet kvaili, turi ir turėti nemokamą mokslą, nors su tuo diplomu tik braškes skinti vis tiek sugebės.
Shinigami 2013-08-26 12:52
Atsirado mat dar geresnis žinovas už visus kitus Prie ko čia švietimo sistema ir nežinojimas ką veikti? Čia jau ne švietimo problemos, o pačio asmens domėjimosi problemos. Jei jam terūpi su mergom palakstyti ar alkoholio pagerti , o daugiau niekas. Tai jokia švietimo sistema čia nepadės. Didžioji dauguma žiūri, kad tik butu kuo lengviau mokytis. Geriausių atvejų, kad iš vis nereiktu mokytis. Juokinga? Kas čia gali būti juokinga? Kad asmenys tik bandantys pabėgti nuo tėvų švaisto valstybės lėšas? Kurios galėtu būti panaudotos vertingiau. Mano kambariokas puse, o gal ir daugiau, bakalauro pramiegojo. Tiesiogine to žodžio prasme. Kai visi ėjo į paskaitas, jis iš lovos nelipdavo. Va tu tai ir šneki, kad tik šnekėt. Net nebandydamas mastyti. Jei ne viskas remiasi į pinigus tai kokios problemos susimokėti už mokslus iš savo kišenės? Psichologinis spaudymas? Socialinis spaudimas? Kur tokių dalyku nėra? Tai yra gyvenimo dalis ir sugebėjimas tai atlaikyti.
aurimokas 2013-08-26 13:15
O kodėl mūsų valdžia žiūri tik į JAV? Kuo jau ta JAV tokia stebuklinga? Geras mokslo pavyzdys - Didžioji Britanija. Įstoji į koledžą/universitetą, imi paskolą mokslams ir paskolą atidavinėji tik tuomet, kai pradedi uždirbti specialybei nustatytą atlyginimą. Įvestų pas mus tokią tvarką, ir visuomenėje mažiau verkimų būtų kad baigusiam IT specialybę reik eit už minimumą dirbt ir dar atiduot paskolą
immortallt 2013-08-26 13:41
Skirtumas nedidelis jau lieka, tik daugiau atsakomybės asmeniškai. Kodėl Lietuvoje tap negerai? Nes šešėlis didelis.
Simplicity 2013-08-26 14:00
Lietuvoje negerai, nes nelabai ir yra ką veikti... Aukštojo mokslo griebiamasi kaip už šiaudo, kuris apsaugotų nuo darbo už mažą atlyginimą (na, kad ir MMA). Tik bėda ta, kad dažną inžinierių su keliais aukštaisiais ir keliolikos metų patirtimi, įmonės teįvertiną 2000-2500 litų ant popieriaus. (Kai nekalbam apie statybą) Maža šalis, mažai pramonės, mažai darbo protingam žmogui, todėl visur maži atlyginimai. Jei jau imt paskolą mokslams, tai tada tiesiu taikymu į stomatologus (svarbu, kad tik patiktų) pinigų uždirbti. Imti paskolą kokiems nors inžineriniams ar socialiniems mokslams, turbūt, savižudybė.
immortallt 2013-08-26 15:32
Tu aplink matai mažus atlyginimus, aš aplink matau, kad visi gauna bent 2,500 ir metai nuo bakalauro baigimo, kai kuriose srityse maigstro.
Marius18 2013-08-26 15:43
Gali plačiau apie šį savo pasisakymą,įdomu būtų,kadangi pats įstojau į Statybų inžineriją (VGTU).Visad kitų nuomonė yra įdomi.
Simplicity 2013-08-26 16:31
Su statyba yra taip, kad visada statė ir statys, todėl ir darbo neturėtų trūkti aikštelėse ar „prie popierių“. Savo komentaru norėjau pabrėžti, kad kitų sričių inžinieriams yra kiek sunkiau, nes atlyginimai nedideli, įsidarbinimo galimybės menkos. Pabaigi ir eini pardavėju ar vadybininku už 1600 litų dirbti.
deivec 2013-08-26 18:04
nu tai prastume ta sistema kam reikejo ir tiek...kas cia keisto..dabar prakalbo kazkas :D:D::D tada valstybe palukanas gaudavo...o dabar valstybe garantuoja...o palukanas gauna bankas :D:D:D cia tik debilas...galejo taip padaryti..bet juk valstybe tai prostitute...visiems negaila. ane ?
Verslininkas 2013-08-26 21:57
taip ir yra, ir velgi del tos pacios svietimo sstemos, nes tik jie padare diplomus bevercius. ar klystu?
nondescript 2013-08-26 22:26
Nesuprantu kodėl dauguma verkia, užtektinai tų valstybės finansuojamų vietų, mokykitės ir įstosit, verkti reiktų, kad Lietuvoj beveik nėra studijų programų kurias būtų verta studijuoti ir patys dėstytojai to neslepia, pamenu kažkada užklausiau ar ana specialybė tikrai verta 12tūkst. lt per metus, tai atsakė čia tam, kad susirinktų motyvuoti studentai, bet nei kalbos apioe pačias studijas... Pažiūrėkim, jei kurse 30 studentų moka po 12 tūkst. lt, gaunasi 360 tūkst. lt per metus, už tiek galėtų ir profesorius iš Harvardo sukviest, o ką turim?
Simplicity 2013-08-26 22:42
) ir paskaitas iš dešimtmečio senumo konspektų.
Xdmin 2013-08-26 22:42
Butent! Beje, Immortal, sakai niekas netrukdo praleist metus jei nzn ko nori ir t.t. Gal kai tu zinojai ko nori tai tu nejautei spaudimo kad privalai studijuot, nesvarbu ka. Buvo straipsnis nesenai, jog mamos parenka, ka vaikas studijuos. Atsimenu save 12 klasej, nu as per jaunas dar buvau kad galeciau pasirinkti, dauguma sustojom bet kur, svarbu studijuoti, nes aplinkiniai taip daro, nelygis nk nestudijuot, o po to pataikes ne ten keikiesi. Priezasciu del studiju kokybes yra daug, ir viena is ju, del kurios as zinau kad sutiksi, yra per daug studijuojanciu.
immortallt 2013-08-26 23:47
Xdmin, tai valstybė kalta, kad pilnametis vaikas tėvų spaudimo neatlaiko? Ar kalta, kad motina taiko spaudimą? Aplinkiniai taip daro.... Milijonai musių ėda šūdą. Milijonai musių negali klįsti. Tuo ir skiriasi žmonės, kurie vos uždirba ir žmonės, kurie gerai gyvena. Valstybė ne prie ko. Kas dėl finansavimo. Pereita buvo prie bankų, nes valstybė negalėjo skirti tokio didelio biudžeto. P.S. už mokslus iš valstybės negavau nieko