Pasiūlė revoliucijas aukštajame moksle: trys pagrindiniai scenarijai

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Kaunas 2013-11-07 12:53
"Pagal trečiąjį modelį būtų keičiama Konstitucija, geriems studentams dabar garantuojanti nemokamą mokslą. Pakeitus Konstituciją, už studijas mokėtų visi be išimties." Cia tai apsurdas. Kaip isvis tokiu minciu dar kyla. Yra vaiku kurie tikrai stengiasi, ateina ne is turtingu seimu, bet esa labai gabus ir tokie butu nurasomi, nes neturi pinigu uz moksla? Nu sorry, cia jau visiskas apsurdas. Kaikuriem tai bemaz vienintelis kelias issikapstyt is sudo i kuri tevai neplanuotai gimdydami paleido.
Shanti 2013-11-07 13:58
Vis kartoja kad ner pinigu... Duokit man valdzia ir surasiu ekstra 5 milijardus Naikint kariuomene, baigt svaistyt tusciom "xalturiniams" renginiams, o svarbiausia - sulyginti politiku algas su bibliotekininku ir nebeleist skraidyt i kanarus kas menesi.
Arthuras 2013-11-07 14:02
Patvarkius paskolų sistema - viskas ten būtų gerai.
vvv2 2013-11-07 14:09
- Kas blogai, kai pats studentas moka už mokslą? Ogi pataikavimas studentui, jis naudingas maišelis ir niekas jo neišmes. Tai galiu patvirtinti ir prie biblijos, ateina išlepinti kvailiai.
Arthuras 2013-11-07 14:13
Na koks skirtumas, kas moka universitetui - valstybė ar studentas. Jei jis išeis, nei valstybė, nei jis pats nebemokės už mokslą.
Sloth 2013-11-07 14:14
Aš už šių variantų sintezę. Palikti nemokamą švietimą patiems gabiausiems, tai yra 30 procentų gabiausių pagal stojamųjų rezultatus tegul įstoja į nemokamą. Toliau - kas metus vykstančios rotacijos, kurių pagalba susiėmę gali iškilti į nemokamo mokslo poziciją. Jei jie visų studijų metu išlaiko aukštą studijų lygį, tuomet per pirmus metus sumokėti pinigai už mokslą jiems turėtų būti gražinami. Likę 40 procentų už mokslą mokėtų pusę kainos, o 30 procentų prasčiausiųjų - pilną kainą. Taipogi, su nuostata, kad nemaža dalis studentų sumokamų pinigų už mokslą turėtų būti skiriama gabiausiųjų stipendijoms didinti. Šiuo metu yra visiškas balaganas su stipendijomis, aukštojo mokslo finansavimu, stojimais ir pan. Tarkim mano fakultete vienoje grupėje yra 4 žmonės, kurių vidurkis virš 9.5, tačiau tik vienas iš jų gauna stipendija, o ir ta stipendija tėra 200 litų. Tuo tarpu, pedagoginiame geografijos studentai, kurių vidurkis vos siekia 7-etą gauna 400 litų stipendiją. Be to, ją gauna ,jei gerai pamenu, daugiau nei pusė grupės studentų.
vvv2 2013-11-07 14:20
- Va čia ir yra esminė klaida. Dėstytojo atlyginimas turėtų būti tik už paskaitas + kvalifukaciją, o ne už klausytojų (žioplių?) skaičių. p.s. .. tas pats su valstybės finansavimu, jis turėtų būti skirtas universitetams išlaikyti, o ne studentams dauginti.
SkylineDiT 2013-11-07 14:29
Pirma rotacija turėtų būti, kas semestrą, one kas metus. Taip būtų sumažintas šūdmaliajančių studentų skaičius. Pats neseniai baigiau universitetą ir rotaciją vyko kas 2 metus teoriškai. Buvo tokių, kurie tuos 2 metus nieko neveikė ir nemokėjo už mokslą. O kas turėjau aukštesnį vidurkį už veltėdžius turėjo mokėti, nes nebuvo laisvų nemokamų vietų. Antra aš manau, kad mokslas turi būti dalinai mokamas. Nesame tokia turtinga valstybė, kad aukštasis mokslas būtų nemokamas. Ir piliečiai nėra tokie turtingi, kad galėtų visi studentai mokėti už mokslą. Trečia reikia profesinio ugdymo mokyklose. Dabartinė situacija yra žiauri dauguma stoja į universitetus tam, kad įstotų nesvarbu kur.
Shanti 2013-11-07 16:30
O kiek reik moket uz moksla? Kad 5-6 destytojai per semestra gautu 3000lt men alga? Tai pasiskaiciuokit. Jeigu kurse 100 studentu tai kiekvienas i men vienam destytojui sumeta po 30lt. 6 destytojai - 180lt/men. Semestras kiek trunka? 4-5men? tada semestro kaina 900lt. Sukviestu kuo daugiau studentu, tai kaina mazetu. Ir cia tikrai ne tokios kosmines kainos, kad puse gyvenimo bankams paskolas grazinet...
Unikali durnaropė 2013-11-07 16:37
+ laboratorinė ir visokia kitokia nelaboratorinė įranga. + pastatų išlaikymas, šildymas. + aukštoji mokykla, mokėdama algą 3000 į mėnesį, dar sumoka papildomai mokesčius į biudžetą, tai realiai sumokama suma vienam dėstytojui išauga. Daugiau tingėjau galvot....
Sloth 2013-11-07 16:47
Pridėsiu: +Vadovėliai studentams. +Literatūros pirkimas. Kaip žinia mokslinė literatūra yra pati brangiausia. +Dėstytojų stažuotės ir konferencijos. +Naujų programų kūrimas, senų programų atnaujinimas. +Reklama ir įvaizdžio kūrimas. +Studentų atstovybei skiriamos lėšos, patalpos. +Administracinių darbuotojų atlyginimai.
mch0lic 2013-11-07 20:46
Vadovėliai univere? WTF? Iš vienos pusės norėtusi nemokamo mokslo visiems, bet iš kitos pusės, kiekvienais metais populiariausios studijų kryptys: ekonimika, vadyba, teisė, ... Stoja ten tūkstančiais, o pabaigus mina darbo biržos slenkščius (tikrai ne visi, bet...) tai tokiem nemokama mokslą duot IMHO trumparegiška. Manau, kad geriausiai turbūt būtų mokamas mokslas, su 100% kompensacija pabaigus tikslines specialybes. Tokiu atveju net ir gabus vaikas iš nepasiturinčios šeimos galėtų pasiimt paskola (valstybinę ar iš banko), o baigęs studijas tą paskolą iš karto išmokėt kompensacija arba jei moka kas mėnesį, jau turėt kažkiek santaupų gyvenimo pradžiai. Tokiu atveju nutraukę studijas turės išmokėt paskolą už tą periodą (semestrą, metus etc), o visi norintys mokytis populiares, bet neperspektyvias specialybes galės mokėt iš savo kišenės. Taip pat, studentam norintiems studijuoti populiarias bet nekompensuojamas specialybes ir jau turintiems/turėsiantiems kur dirbit, reiktų leisti tai daryti įmonės/organizacijos sąskaita. Aš pats šioje (mokslo/finansavimo) srityje nedirbu, todėl visų detalių tikrai nežinau ir nesuprantu. Mano požiūris ir supratimas gali būt kvailas, bet aš manau, kad taip būtų pakankamai teisinga ir neturėtų sukurti socialinės atskirties. EDIT: Dar pamąsčiau, kad univeram būtų taikomas toks modelis (bakalaurui, magistrui, etc), o profesinis mokymas būtų nemokamas. Tada būtų sudarytos visos galimybės įgyti bent jau profesninį mokymą be papildomų sąlygų.
Sloth 2013-11-07 21:04
Apie tokį dalyką kaip filologija esi girdėjęs?
Arns 2013-11-07 21:11
Sloth, šiaip garsiausi universitetai iš studentų susirenka tik iki 30% biudžeto (o žinom kad pvz JAV vos ne visą vaiko gyvenimą kaupia tėvai ir jie patys pinigus), likusiuosius užsidirba patys (ypač technologiniai iš tiesų DIRBA) bei įvairūs fundatoriai prisideda, dažnai buvę absolventai. O pas mus jie nieko nedirba, tad dabartinis darbas ir liks verkti kad per mažai pinigų, kad studijas reiktu dar keliskart branginti, dar labiau proteguoti pilną kainą mokančiuosius...
Sloth 2013-11-07 22:07
Aš suprantu, kad universitetas neturi laikytis vien iš studentų. Apie tai net kalbos nėra. Esmė, kad dabar sistema labai išbalansuota. Vienintelis dalykas, kurį nemokamas mokslas užtikrina, tai pinigų išmetimą į balą finansuojant nemotyvuotus ir negabius studentus. Ir kalba ne tik apie finansus. Nemotyvuoti studentai naikina pačią mokymosi atmosferą, sukuria diplomų infliaciją, galų gale didžioji dalis dėstytojų yra priverčiama prie jų prisitaikyti todėl smunka ir elementari studijų kokybė. Aš esu už nemokamas studijas tik gabiausiems. Manau, kai studentai bus priversti galvoti apie studijų kainą, tuomet ir motyvacija didesnė atsiras, ir apgalvota bus geriau, ar jie nori mokėti pinigus "tik už diplomą". Juk dabar didžioji dalis studentų studijuoja "dėl diplomo", o kodėl gi ne? Papildomi keturi metai varnas šaudant ir sėdint tėvams ant sprando, o dar ir diplomą gauna.
PCP 2013-11-07 22:26
Nereiktų pamiršt kad dar visai neseniai praktiškai visi mokėdavo po 500lt/sem. Ir ką? neva tai pridėdavo nors kiek motyvacijos mokytis ir atsakingiau rinktis studijas? Vistiek kiekvienas pusgalvis stodavo bet kur kur priims. Ir dabar - visokiuose riomeriuose yra didžioji dalis mokančių už mokslą, tačiau ten trinančių suolus tik dėl diplomo tikrai ne ką mažiau. Apmokestindami studijas atsikratysim nebent dalies studentų iš sunkiai gyvenančių šeimų. yra ir kitų būdų atsikratyti nemotyvuoto tingaus balasto - elementariausias būtų sumažinti krepšelių skaičių, o už sutaupytus pinigus pagaliau pradėti dalinti normalias skatinamąsias stipendijas, kelti atlyginimus, ir aplamai sutvarkyti apmokėjimą dėstytojams, nes dabar dažniausia dėstyti eina nebent tie kurių neima verslas. Tegu pataiso mane kas labiau informuotas, bet dabar darbas su studentais, ruošimasis paskaitoms, profesoriams tai yra tiesiog lažas už kurį galima sakyti niekas nemoka, jeigu nerašai straipsnių ir nesiurbi ES pinigų, uždibsi mažiau už taksi vairuotoją.
Arns 2013-11-07 22:30
Sloth, na prisipažinsiu, tingiu ieškot dabar, bet pamenu buvo statistika kad kaip tik, dabar LT univerai iš studentų renka 70+ visų varijuojamų pinigų. Tad ką jie realiai daro? Ogi nieko. Plius jei jau neuždirba pinigus, bent patys būtu motyvuoti kažką organizuoti, tačiau neretai už praktikų rengimą atsakingi asmenys tikisi kad "kaip nors sueis", tai ir gaunasi kad nieko neivestuodami, jie nori paimti aukso kalnus, ir dar kad dėkotu studentai. Tad jei vienareikšmiškai negerins savo darbo, tik nemokamas mokslas turi būti. Na juk nelabai verta mokėti už savarankišką mokslą, kai dėstytojas laksto per du tris universitetus ir dar mokykloje dirba/ar dar kur kitur. Tad būna jog atlekia į paskaitą dusdamas, ir pabaigoje vos ne bėgom išbėga, kad spėtu kiton vieton. Kitas reikalas, kaip jau pastebėta, universitetas ne profkė, jis turi išmokyti mąstyti. Tad neprošal, kad kuo daugiau žmonių praeitu skirtingus profilius ir būtu kur kas visapusiškiau apsišvietę. Tad jei neturėsim mega korifėjų atradimams padaryti, gal bent norinčiuosius gudriau veikti išmokysim. Kas dėl negabių, tai moki ar nemoki, niekas nesikeičia. Ras tuštutė patroną ar adolfukas matroną ir stumdys nežinia ką. Čia vidiniai saugikliai neturi laisvai praleisti nesistengiančius. Taip daug lengviau nei tikėtis jog visi gabūs bus laiku pastebėti ir gaus nemokamą mokslą ar atgaus sumokėtus pinigus.
Shanti 2013-11-07 22:55
- Vadoveliai seniai atgyveno. Nei laiko yra juos skaityt, nei reikalo, kai yra google. - Uztenka nupirkt viena prisijungima prie moksliniu straipsniu duombazes. Tikrai nebrangu. - Destytojai uz SAVO pinigus turi stazuotis ir mokytis. Arba darom lygias teises - tegu destytojai moka studentams uz tai kad jie mokosi. - Programu seniai niekas nekuria, o jei kuria tai ta daro bezdziones uz bananus. Isviso neverta minet tos temos. - Reklama mokslui daro 12 metu kalejimo mokykloje ir Delfio bulvarika. - Studentu atstovybiu beprasmems linksmybes puikiai finansuoja studentu teveliu 2%. Nors visgi geriau tuos pinigus paaukoti 5 pedutems... - Administruoti galetu ir vienas sysadminas uz 1500lt i men prie normalesnes kompiuteriu sistemos.
Indzius 2013-11-07 23:10
Pavalkiui: Jei Jus norite kvalifikuotu darbuotoju ir issilavinusios visuomenes tai nedarykit mokslo neprieinamo daugumai rajonu gyventoju, kaip tik reikia skatinti kad mokintusi, kad maziau kiltu kalbu apie kvalifikuotos darbo jegos atsivezima, juk ir taip daug isvaziuoja studijuoti i uzseni, tai daug studentu geriau rinksis uzsienio studijas, taip neteksit dar daugiau tautieciu. O del mokamu vietu ir pan, tegu buna tos mokamos, nors as nematau skirtumo ar auditorijoj 50 ar 80 studentu juk paskaitos kiekvienam neisaiskina atskirai, tai is kur tos sumos kiek kainuoja mokiti viena studenta, ar mokiti viena ar 50 kaina ta pati, ten tik praktika sudaro jau kazkokias sumas, bet tai atnesa per desimtis metu kur kas daugiau pajamu i biudzeta kai pasilieka tas kvalifikuotas zmogus dirbti ir kurti Lietuvoj. Ir galiausiai del kvalifikacijos kelimo ar persikvalifikavimo suaugusiems, reikia nuolaidu, juk visi valstybei dave daug pinigu, kodel neturim teises studijuoti? As laukiu rimtu reformu ir stosiu, nes ka dabar uzdirbu man vienam gerai bet seima islaikyt butu sunkoka.
vvv2 2013-11-08 10:57
1. Darbo jėga (kvalifikuota irgi) ruošiama profesinio ugdymo įstaigose. 2. Vadovai (brigadininkai ir t.t) ruošiami vidurinio lygio kolegijose. 3. Universitetai darbo jėgos neruošia, jie ruošia mokslo žmones. pvz. tiek USSR tiek USA nepriimdavo dirbti darbininku, jei esi baigęs universitetą. Nes tai ne tik nepamatuotas resursų švaistymas, bet ir darbininkas iš jo prastas. Resume: nereik skatinti studentų štampavimo, nes su postsovietiniu galvojimu senokai jau pralenkėm pačios USSR nesąnones.