Ypač paprastas būdas, kaip 7 punktais padidinti intelektą ir lengvai įveikti daugelį matematinių užduočių  ()

Jeigu galėtumėte padėti savo vaikams labiau susikoncentruoti, tapti disciplinuotais, imlesniais tiksliesiems mokslams ar net padidinti jų intelektą keliais procentiniais punktais, ar pasiryžtumėte į tai investuoti savo laiko ir jėgų?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujausi moksliniai tyrimai rodo, kad nuo mažens mintinai mokomų skaičiuoti vaikų intelektas būna vidutiniškai 7 punktais aukštesnis. Be to, vaikai treniruodamiesi skaičiuoti mintinai būna stropesni, labiau disciplinuoti mokydamiesi kitų mokslų, skaičiavimas jiems padeda ugdyti dėmesį ir kantrybę.

Neseniai Slovėnijoje vykusiose mintino skaičiavimo varžybose „Matmintinis-Pranglinime“ Lietuvos komanda pasiekė istorinę pergalę – pirmą kartą parsivežė daugiausiai medalių iš visų dalyvavusių valstybių. Nors technologijos skverbiasi į visas gyvenimo sritis, tačiau mūsų šalies moksleiviai ir studentai vis dar vertina gebėjimą mintinai skaičiuoti ir tai pritaiko ne tik parduotuvėse prie kasos.

Skaičiuodamas žmogus lavina greitą reakciją ir šaltą protą – ypač kritinėse situacijose

Beveik dvigubai aplenkę ilgamečius konkurso lyderius estus, mintino skaičiavimo varžybose lietuviai sugebėjo iškovoti 7 prizines vietas. Anot moksleivės iš Rokiškio r. Kamajų, Sandros Macijauskaitės, kuri šiemet iškovojo sidabro, o praėjusiais metais konkurse nuskynė ir aukso medalį, neseniai įvykęs konkursas buvo labai įdomus, tačiau užduotys merginai nepasirodė ypač sudėtingos.

„Iki 5 klasės nieko nežinojau apie mintino skaičiavimo konkursą, tačiau kai Matematikos mokytojas pasakė apie jį, susidomėjau. Pradėjau kiekvieną dieną treniruotis: įsijungdavau programą ir mintinai skaičiuodama spręsdavau užduotis. Man šis gebėjimas praverčia kasdien: ir parduotuvėje lengva susiskaičiuoti, kiek reikės išleisti pinigų už pirkinius, ir kainas iš litų į eurus buvo lengva konvertuoti. Matematikos ar fizikos pamokose niekada nepasimetu, kai neįsidedu skaičiuotuvo, nes užduotis galiu įveikti ir be jo”, - sakė tiksliųjų mokslų srityje ateitį planuojanti Sandra.

Kitas mintinam skaičiavimui neabejingas studentas Gintautas Vasauskas taip pat pritaria, kad mintinai skaičiuodamas žmogus lavina ir kitus įgūdžius, tokius kaip greita reakcija ir šaltas protas – ypač kritinėse situacijose. „Aš šiemet mintino skaičiavimo konkurse dalyvavau jau dešimtą kartą. Kai pradėjau dalyvauti, dar buvau moksleivis ir man buvo įdomus pats mintino skaičiavimo procesas. Šis konkursas davė man daug naudos ir kasdieniame gyvenime, tad labai norėtųsi paraginti jaunus žmones dalyvauti, plėsti dalyvių ratą“, – teigė pirmąją vietą suaugusiųjų vyrų grupėje iškovojęs gamtos mokslų sritį pasirinkęs studentas G. Vasauskas.

Dažnai neįvertiname intelektinės mintino skaičiavimo naudos

Pasak Tarptautinio matmintinio komiteto atstovės Lietuvoje Rasos Alaburdienės, šis užsiėmimas yra labai naudingas moksleiviams. „Pradinukų tėvai sako, kad jų vaikai treniruodamiesi skaičiuoti mintinai būna stropesni, labiau disciplinuoti mokydamiesi kitų mokslų. Vyresnieji teigia, kad skaičiavimas jiems padeda ugdyti dėmesį, kantrybę. Tai labai praverčia ir vėliau, jau studijuojant. Matmintinio entuziastai vėliau renkasi ne tik su matematika susijusias studijas, bet ir mediciną, dailę, teisę“, – kalbėjo R. Alaburdienė.

Užsienio mokslininkai ištyrė, kad labiau įgudę moksleiviai sugeba atlikti matematinius veiksmus su septynių skaičių, tarp kurių parodymo yra 500 milisekundžių laiko tarpas, seka. Toks užsiėmimas padeda lavinti koncentraciją ir atmintį. Be to, nuo mažens mintinai skaičiuojančių vaikų intelektas būna vidutiniškai 7 punktais aukštesnis.

Anot vieno iš konkurso „Matmintinis-Pranglinime“ Lietuvos komandos vadovų, Mariaus Alaburdos, mes dažnai neįvertiname intelektinės mintino skaičiavimo naudos – šis sugebėjimas moksleiviams praverčia ne tik pamokų metu, bet ir kasdieniame gyvenime.

„Labai džiaugiamės mūsų šalies moksleivių ir studentų pasiektais rezultatais Slovėnijoje vykusiame mintino skaičiavimo finale, žinome, kad galime siekti dar aukštesnių tikslų. Jaučiame atsakomybę ir toliau populiarinti konkursą ir mintiną skaičiavimą ypač tarp pradinių klasių moksleivių“,- teigė Marius Alaburda.

Tarptautinio mintino skaičiavimo konkurso Lietuvos komandos vadovui pritarė ir „ACC Distribution“ vadovas Regimantas Buožius.

„Nepaprastai džiugu dėl lietuvių pergalės. Tai tikrai didelė garbė Lietuvai. Laimėti medaliai rodo, kad lietuviai puikiai skaičiuoja mintinai beveik visose amžiaus grupėse – nepaisant viso palengvinimo, kurį šiais laikais teikia vis labiau tobulėjančios technologijos. Tikiuosi ir linkiu, kad tai būtų tik tokių įspūdingų pergalių pradžia – juk gerai išugdytas mintinas skaičiavimas gali ne tik padėti pelnyti medalius, tačiau ir būti naudingas įgūdis daugelyje kasdienių situacijų bei profesinėje veikloje“,- teigė nacionalinio mintino skaičiavimo konkurso pagrindinis rėmėjas, įmonės „ACC Distribution“ vadovas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(23)
(6)
(17)

Komentarai ()