Menas „nuhakinti“ mokslą per vieną savaitgalį: štai kokios įdomybės vyko „Science Hack Day Vilnius 2018“ (Video)  ()

Lietuvos kosmoso programa už 50 eurų, RFID kortelių saugumo tyrimai, kompostuojamas dovanų popierius ir dar daugybė per dvi dienas gimusių ir įgyvendintų idėjų.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-03-10 Menas „nuhakinti“ mokslą per vieną savaitgalį: štai kokios įdomybės vyko „Science Hack Day Vilnius 2018“ (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praeitą mėnesį Vilniuje praūžusio hakatono „Science Hack Day Vilnius 2018“metu visa tai pamatyti, patirti ir sukurti buvo galima pačiam.

Jau antrą kartą Technariumo techninės kūrybos dirbtuvėse organizuotas mokslo hakatonas – vienintelis toks renginys Lietuvoje ir Pabaltijo šalyse. Hakatono organizatoriai teigia, jog vienas pagrindinių renginio tikslų – parodyti, jog mokslas gali ir turi būti pasiekiamas plačiajai visuomenei.

„Norime paskatinti visuomenę susidomėti mokslu, suprasti, jog mokslas yra prieinamas visiems – ne tik mokslininkams, dirbantiems profesionaliose laboratorijose.“ – sako viena iš renginio organizatorių, Technariumo narė Eglė Marija. „Mokslą galima „nuhakinti“, kurti naujas priemones, įrangą, keisti nusistovėjusias taisykles.“

„Science Hack Day Vilnius“ hakatone šiais metais dalyvavo virš 120 dalyvių: mokslininkų, programuotojų, inžinierių, menininkų bei kitų smalsuolių, susidomėjusių renginio tema ir formatu. Pasak organizatorių, taip siekiama skatinti bendradarbiavimą tarp skirtingų sričių atstovų, suteikti progą mokslininkams susidraugauti su menininkais ir atvirkščiai.

Šiai draugystei paskatinti buvo skirtas vienas iš  hakatono apdovanojimų – „Geriausio mokslo ir meno projekto“ prizas. Jis šiemet atiteko fero-skysčiu ir elektromagnetais šešėlių teatrą sukūrusiai komandai „Akių ir kiaušinių šešėlių teatras“.

Fero-skystis ir elektromagnetai – vienos iš „Science Hack Day Vilnius 2018“ komandų projektas, kūręs šešėlių teatrą. Video aut. Yo Yehudi.

Iš įvairių Lietuvos vietų į renginį taip pat atvyko keliasdešimt moksleivių. Jie, padedami mokytojų, kūrė projektus savo mokykloms: Lietuvos vėliavos spalvomis mirgantį stendą, skirtą Lietuvos šimtmečiui, muzikinius laiptus ir kt. Viena iš jaunųjų mokslininkų komandų, „Švytintys stebuklai“, buvo apdovanoti „Jaunųjų mokslininkų“ prizu už „BBC micro:bit“  pagalba sukurtas LED animacijas. Tuo tarpu išmaniąją gėlių laistymo sistemą sukūrusi „Plant Pi“ moksleivių komanda namo grįžo su „Geriausio aplinkosaugos projekto“ prizu.

Moksleivių komanda „Švytintys stebuklai“ hakatono metu patys suprojektavo, pagamino ir suprogramavo LED animacijas ant organinio stiklo figūrėlių. Šiam projektui panaudotas „BBC micro:bit“ mikro kompiuteris. Video aut. Technariumas.

Tačiau labiausiai renginio dalyviams ir žiūrovams, ko gero, įsiminė hakatono pristatymus sudrebinęs fizikų komandos „CartX“ projektas. Įkvėpti „SpaceX” projekto, fizikai sumanė į „kosmosą“ paleisti parduotuvės vežimėlį, projekto biudžetui skyrę vos 50 eurų. Šį ir kitus įstabius antrojo „Science Hack Day Vilnius“ hakatono momentus galite išvysti šiame „Mokslo sriubos“ reportaže:

„Science Hack Day Vilnius“ hakatonas – tai pasaulinio „Science Hack Day“ judėjimo dalis. Renginys organizuojamas Technariumo, Kauno Makerspace ir M-Lab savanorių.

Pagrindinis renginio rėmėjas: Lietuvos energija

Renginio draugai ir rėmėjai:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()