Studentų bendrabučiuose tvarka kaip įkalinimo įstaigoje  (7)

Gyvenimo sąlygos kai kurių šalies aukštųjų mokyklų studentų bendrabučiuose panašesnės į griežto režimo įkalinimo įstaigų. Čia vis dar ribojama studentų teisė laisvai judėti, sudaromos neigiamos sąlygos sveikam gyvenimui, galimai pažeidžiamos žmogaus teisės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lietuvos studentų sąjungą (LSS) pasiekė Klaipėdos kolegijos studentų skundai, kuriuose atskleidžiama niūri gyvenimo šios aukštosios mokyklos bendrabučiuose tikrovė.

Pagal kolegijos vidaus taisykles studentams, gyvenantiems bendrabutyje, grįžti į savo kambarius iš kitų bendrabutyje esančių kambarių privalu iki 22 val. Bendrabutyje laikyti stambių gabaritų buitinę techniką, elektros prietaisus (skalbimo, siuvimo mašinas, elektrines virykles, šildytuvus ir kt.) draudžiama, laikyti vieną iš išvardintų daiktų - mikrobangų krosnelę, kompiuterį, radijo imtuvą, televizorių, muzikos centrą – galima tik viename kambarių bloke (gyvena 5 žmonės, - aut. past.) ir tik už atskirą mokestį.

LSS duomenimis, radus neleistinų prietaisų studentų gyvenamosiose patalpose, jie paprasčiausiai atimami.

Pasak Lietuvos studentų sąjungos prezidento Jono Okunio, tokia gyvenimo tvarka bendrabučiuose suvaržo studentų teises ir laisves.

„Studentams turi būti garantuojama reali galimybė sveikai, kokybiškai gyventi valstybinės aukštosios mokyklos bendrabučiuose. Draudimai laisvai judėti, naudotis būtiniausiais buities prietaisais, mokymosi priemonėmis yra peržengiantys sveiko proto ribas. Tvarka, kuri neigiamai veikia studentų gyvenimo kokybę privalo būti pakeista, o studentams padaryta žala - atlyginta“, - teigia LSS prezidentas Jonas Okunis.

LSS vadovas pažymi, jog kolegijos vidaus teisės aktais nėra nustatyta, jog už gyvenimo bendrabučiuose taisyklių pažeidimus galima atimti iš studentų juo nuosavybe esantį turtą. Anot Jono Okunio, abejotina ar tokia priemonė yra teisiškai pagrįsta, proporcinga ir atitinka teisingumo, sąžiningumo bei protingumo principus.

Dėl minėtos kolegijos studentų teisių ir laisvių pažeidimų LSS jau kreipėsi į kolegijos vadovybę, Švietimo ir mokslo ministeriją. Nesulaukus adekvačios reakcijos, neatmetama galimybė studentus ginti teisminiu keliu.

LSS turi pagrindo manyti, jog atvejis Klaipėdoje nėra vienintelis. Studentų sąjunga ragina ir kitų aukštųjų mokyklų studentus pranešti apie galimus jų teisių ir laisvių suvaržymus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: