Švietimo ir mokslo ministerija: pagal mokslo ir studijų rezultatus Lietuva stipriai atsilieka  (5)

Šiandien Švietimo ir mokslo ministerija LR Seimui pateikė ataskaitą apie dabartinę Lietuvos mokslo ir studijų būklę. Ataskaitoje apibendrinami tarptautinių tyrimų duomenys. Dokumente konstatuojama, kad dabartinė Lietuvos mokslo ir studijų būklė yra nepatenkinama, pagal pasiekimus ir lėšų naudojimo efektyvumą mūsų šalis užima paskutines vietas tarptautinių rezultatų lentelėse.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujausios Pasaulio banko ataskaitos duomenimis, pagal moksliniams tyrimams skiriamą BVP dalį Lietuva užima aukštesnę vietą nei ES šalių vidurkis, tačiau šių lėšų panaudojimo efektyvumu ir pasiektais rezultatais nuo ES vidurkio ženkliai atsilieka.

Pagal BVP dalį, tenkančią vienam studentui, mūsų šalis užima vieną paskutinių vietų ir nuo ES vidurkio atsilieka dvigubai. Tuo tarpu pagal įstojančių į aukštąsias mokyklas abiturientų skaičių Europos Sąjungoje pirmaujame kartu su Latvija.

Ataskaitoje išskirtos pagrindinės Lietuvos mokslo ir studijų sistemos ydos: orientacija į kiekybę, o ne kokybę, nerezultatyvios valstybės investicijos į mokslą, neefektyviai finansuojamos studijos (didelis studentų skaičius, mažas finansavimas), paskatų mokslo ir studijų kokybei kilti nebuvimas.

Kaip teigiama dokumente, esame nepastebimi ne tik pasaulio, bet ir Europos mokslo žemėlapyje. Valstybės finansavimas neskiriamas geriausiesiems. Galioja ydinga lėšų mokslui ir studijoms skyrimo tvarka. Ataskaitoje taip pat pateikti situaciją keisiantys reformos žingsniai.

Ataskaitą apie Lietuvos mokslo ir studijų būklę galima rasti internetinėje svetainėje mokslas.lt pdf formatu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)