Portalo interviu. Studentai bandys apjungti mokslą su verslu  (6)

Tęsiame pažintį su Kauno technologijų universiteto studentų mokslinės draugijos (SMD) didele, bet gražia iniciatyva paskatinti mokslo ir verslo bendradarbiavimą. Kol kas šį bendradarbiavimą tiek mokslininkai, tiek ir verslininkai įvardina kaip prioritetinį, tačiau realybėje jau eilė metų nieko konkretaus nevyksta. Galbūt jaunimo entuziazmas sukurs reikiamą postūmį?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Priminsime, jog KTU SMD draugija nusprendė vystyti ekologinės tematikos projektus ir savo iniciatyvą pavadino „Myliu gamtą“. Projekto pagrindinis tikslas - organizuoti ekologiškų produktų kūrimą, gamybą ir pateikimą rinkai.

Kitas ne mažiau svarbus šio projekto tikslas – skatinti bendradarbiavimą tarp studentų (nebūtinai KTU), mokslo institucijų, verslo subjektų ir valstybės gaunant visapusišką naudą bei puoselėjant mūsų visų gamtą. Planuojami kurti produktai - nuo kasdienio vartojimo daiktų iki didelių projektų inžinerijos srityje. Pirmieji prototipiniai pavyzdžiai jau sukurti, tačiau idėjų autoriai dar nenori jų atskleisti – dar per anksti.

Apie pačią idėją ir jos tolesnį vystymą kalbamės su Sigitu Urbonu, KTU SMD projektų vadovu.

Apie idėją

Kaip kilo tokia pakankamai grandiozinė idėja apjungti švietimo ir verslo institucijas?

Seniai planuojame tapti tvirtu ir patikimu tarpininku tarp mokslo ir verslo. Projektas „Myliu gamtą“ yra pirmasis šių planų vaisius. Universitetas tai juk inovatyvių, konkurencingų idėjų generatorius. O idėja ir liktų idėja stalčiuje, jei jos niekas nesiimtu realizuoti.

Kodėl pasirinkot Ekologijos tema? Ar turėjote ir kitu idėjų šiam mokslo ir verslo sektorių bendradarbiavimui?

Ekologijos tema pastaruoju laikmečiu yra ypač aktuali, gal todėl dabartiniai KTU studentų mokslo draugijos nariai už jos ir užsikabino. Be to, SMD laikosi protingo (pasverto) vartojimo principo, skatina daugkartinį medžiagų naudojimą, kviečia visus saugoti ir tausoti gamtą. Todėl nėra keista, kad norime universitete įgytas žinias apie technologijas panaudoti ekologiškų produktų kūrimui.

Koks yra pagrindinis veiklos tikslas – sukurti naują produktą/technologiją ar daugiau skleisti informaciją apie EKO produkcijos vartojimą ir naudą?

Ir sukurti technologiškai naujus produktus ar technologijas, ir šviesti visuomenę apie ekologiškų produktų naudą. Projektas neturi jokių rėmų, kiekviena idėja ar problema svarstoma atskirai ir nuodugniai.

Ekologiniai produktai dažniausiai yra žymiai brangesni – ar tokia situacija negąsdina, jog nerasite pakankamai nišų rinkoje produktų realizacijai?

Atvirkščiai, būtent tų produktų rūšis, kurių gamybai naudojamos neekologiškos, netausojančios gamtos žaliavos, neturi ateities. Manome, kad tokiems EKO produktams niša rinkoje tikrai atsiras ir ji plėsis.Juk kiekvienas iš mūsų nori kviepuoti tyrą švarų orą, gerti skaidrų ir vėsų vandenį, vaikščioti po žalią pievą. Beje, ką Jūs pasakytumėte apie tokią technologiją, kurios dėka galėtume sutaupyti, kad ir tų pačių pigesnių ir neekologiškų produktų?

Ar idėjai pasiteisinus bus steigiama sukurto produkto ar technologijos vystymui įmonė ar šią veiklą atiduosite verslo partneriams?

Viskas priklausys nuo to, kas sugalvojo idėją, kas ir kiek prisidėjo prie jos savo darbais ar finansais. Kiekvienu atveju bandysime priimti visiems produkto ar technologijos kūrime dalyvavusiems asmenims ar įmonėms palankų sprendimą.

Į kokias konkrečias veiklos sferas ketinate orientuotis?

Mes esame technologinių mokslų studentai, todėl didelis dėmesys bus skiriamas į ekologiškų ir tausojančių gamtą technologijų arba technologijų užtikrinančių tokių produktų gamybą, kūrimą. Bus kuriami cheminiai preparatai, mechatroniniai įrenginiai, statybiniai sprendimai ir t.t. Tačiau, nežadame atsiriboti ir nuo kitų sričių, pvz. žemės ūkio.

Gal jau yra sumąstyta konkrečių veiklos projektų? Ar priimamos naujos idėjos?

KTU SMD visada buvo ir bus atvira naujoms idėjoms, nesvarbu ar jos beprotiškos ir sunkiai įgyvendinamos (žalieji stogai) ar paprastos (EKO pirkinių maišelis). Taip, konkrečių veiklos projektų jau turime ir jų rezultatus mes pateiksime studentiškoje mokslinių darbų parodoje „Technorama 2009”.

Planuojate vienu metu vystyti vieną ar kelis projektus? Nuo ko tai priklausys?

Vykdomų projektų kiekį, apskritai, gali apriboti tik du dalykai. Idėjos ir žmogiškieji resursai. Pastarasis faktorius šiuo metu turi didžiausią įtaką.

Kaip konkrečiai žadate skirstyti veiklas – ką veiks studentai, projekte dalyvaujančios įmonės ir pačios mokslo institucijos su dėstytojais?

KTU studentai pasižymintys didele kūrybine laisve, ją apvilkę žiniomis apie technologijas, gali sukurti išties kažką įspūdingo. Tačiau, idėja, kurios galutinis adresas yra rašomojo stalo stalčius, yra bloga idėja. Tikimės, kad gamybinė įmonių patirtis padės tas idėjas realizuoti realiame gyvenime. Mokslo institucija su gabiais studentais bei iniciatyviais dėstytojais generuos idėjas, o įmonės priklausomai nuo jų interesų imsis jas realizuoti.

Tačiau tai tik vienas iš galimų idėjos įgyvendinimo modelių. Galbūt idėją sugalvos įmonė, o mokslininkai kartu su studentais ją įgyvendins technologiškai. Mes pasirengę įvairiems bendradarbiavimo modeliams.

Ar pas jus sukurtas produktas bus rodiklis kad jis tikrai ekologiškas? Juk veiklą remiančios įmonės gali reikalauti tam tikrų nežymių ir neoficialių chemijos pramonės priedų vien dėl kainos sumažinimo.

Jei produkto gamyba rūpinsimės patys, elgsimės sąžiningai vartotojų atžvilgiu. Jei visas teises į produktą perims įmonė, tai ji už jį ir atsakys įstatymų numatyta tvarka.

Ko gali tikėtis mokslo institucijos ir studentai

Ar nemanote, kad studentams tokia veikla gali trukdyti tiesioginiam užsiėmimui - studijoms arba mokslams?

Ne netrukdys, nes KTU SMD tai savanoriška ir entuziastingų žmonių draugija. Žmogus (studentas) turi laisvę pats apsispręsti, ką jam daryti su tuo laiku, kuriuo jis disponuoja.

Kokiu būdu bus vykdomas bendradarbiavimas su tais studentais, kurie aktyviai norės prisidėti prie projekto, bet nestudijuos KTU? Ar nebus bendradarbiavimo problemų su kituose miestuose studijuojančiais studentais?

Prie projekto gali prisidėti ne tik kitų universitetų studentai, bet ir visi kiti visuomenės nariai. Žinoma, bendraujant su žmonėmis iš kitų miestų atsiranda tam tikros problemos, tačiau, jei tik bus noro, sugalvosime kaip jas išspręsti.

Ar priimsite į projektą tuos studentus, kurių specialybės visiškai nesusijusios su vykdoma veikla? Jeigu taip, tuomet kokias veiklas tokie studentai galėtų vykdyti?

Nesvarbu ar tu marškinių sukirpimo specialistas ar termodinamikos ekspertas. Mes įsitikinę, kad kiekvienoje srityje atsiras tobulesnė technologija ar sprendimas, sprendžiantis EKO klausimus. Jei galėtume surasti tokį marškinių sukirpimą, kad jie butu pasiuvami viena siūlę, paskaičiuokite kiek sutaupytume elektros energijos?

Taip pat projekte vietos atsiras ir humanitarinių, ir socialinių, ir meno krypties mokslų atstovams.

Ar SMD turi KTU valdybos palaikymą, kuris garantuotų, jog studento veikla šioje organizacijoje bus vertinama kaip studijų proceso dalis, todėl studentas aukodamas savo laika SMD projektams galės tikėtis, jog kai kurių dalykų dėstytojai įskaitys projektą atitinkančias modulio temas?

Taip, KTU vadovybė pilnai palaiko SMD veiklą. Dar daugiau, skatina ją papildomomis stipendijomis, lengvatomis pasirenkant aukštesnę studijų pakopą. Be to, studentai suderinę su tų dalykų dėstytojais galėtų kurti tokias kursinių, baigiamųjų darbų temas, kurios aktualios KTU SMD vykdomiems projektams. Tokiu būdu yra patenkintos dvi pusės: studentas yra motyvuotas veikti, o dėstytojui gana to, kad gavo motyvuotą studentą.

Ar projektams įsivažiavus atsiras galimybė šioje veikloje dalyvaujantiems dėstytojams ir studentams gauti finansinį atlygį, ar tai visgi orientuota į saviraišką ir mokslinį-tiriamąjį darbą?

Žmogus iš idėjos gali dirbti tik vieną kartą. Sėkmės atveju, t.y. rinkoje pasirodžius mūsų sukurtiems produktams, atsiras ir pelnas. O kaip ir anksčiau minėjome, pelno paskirstymas priklausys nuo susitarimo tarp konkretaus produkto ar technologijos kūrėjų.

Ar galės sėkmės atveju dalis projekte dalyvaujančių studentų po studijų baigimo pasilikti toliau vystyti projektą?

Galės tapti KTU SMD garbės nariais arba projekte dalyvauti kaip visuomenės ar verslo atstovai.

Kokie atsiliepimai iš atskirų dėstytojų apie šitą SMD projektą? Ar yra dėstytojų, kurie norėtų prisijungti prie Jūsų idėjos?

Dėstytojai šį projektą vertina teigiamai. Taip, įsibėgėjant projektui, po truputį prie projekto prisijungia ir pirmieji dėstytojai.

Ar jau konkrečiai suderinta, kokius universiteto materialinius resursus bus galima panaudoti projektų vystymui? Laboratorijas, įrangą, kompiuterius ir pan.?

Priklauso nuo sprendžiamo klausimo. KTU vadovybė garantuoja, kad turimi universiteto materialūs resursai mums bus pasiekiami.

Santykis su verslo institucijomis

Ar pradinėms veikloms – partnerių paieškai, idėjos sklaidai pakanka lėšų ir iš kur jų galvojate gauti?

KTU SMD biudžetas yra pilnas studentiško entuziazmo. Kol kas to pakanka išlaidų apmokėjimui.

Ar šiuo metu jau turite konkrečių pasiūlymų verslui?

Šiuo metu turime pasiūlymų įmonėms, kurios užsiima prekyba audiniais ir siuvimu, taip pat statybos įmonėms.

Kaip ieškosite verslo paramos – turbūt dabartiniais laikais įmonės atsargiai žiūri į naujas investavimo galimybes?

Mes manome, kad dabartiniais laikais įmonės ieško investavimo galimybių į netradicinius verslus, į nišas, kurios dar neužimtos – ką mes ir siūlome.

Gal jau yra įmonės, išreiškusios susidomėjimą Jūsų idėja?

Taip, jau atsirado įmonių, kurios išreiškė susidomėjimą. Šiuo metu su jomis vyksta derybos.

Kam priklausys galutinio produkto autorinės teisės – Jums, mokslo institucijai ar veiklą remiančiai įmonei?

Kaip ir minėjome anksčiau, kiekviena idėja bus svarstoma atskirai. Visa tai priklausys nuo dalyvaujančių šalių susitarimo.

Kokias garantijas siūlote verslo įmonei, jog už jos paramą produktas ar technologija bus tikrai sukurta, o finansai panaudoti tinkamai?

Vėl viskas priklausys nuo susitarimo. Žinoma jei projektas reikalaus didelių investicijų, tai nuo rizikos apsaugoti negalėsime nei įmonės, nei savęs. Šitą žino kiekvienas verslininkas.

Kiek laiko planuojate skirti konkretaus projekto įgyvendinimui?

Tiek, per kiek spėsime sukurti produktą ir jį pateiktį rinkai, o jei bus reikalas tai ir pastoviai tobulinti. Viskas priklauso, nuo konkretaus projekto.

Kokio dydžio investicijų gali prireikti pilnam produkto ar technologijos išdirbimui pradiniame veiklos etape?

Sumos gali svyruoti nuo 100 LT iki ...

 

Belieka palinkėti jauniems entuziastams „pramušti“ sąstingio ledus ir pagaliau realiai pastūmėti mokslo ir verslo bendravimą bei naudingų ir novatoriškų, lietuviškų produktų kūrimą. Jeigu susidomėjote arba iškilo daugiau klausimu, bet kada galite apsilankyti projekto internetinėje svetainėje  www.smd.ktu.lt/myliugamta/ ir pagal joje pateiktus kontaktus susiekti su autoriais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)