Kauniečiai laimėjo aukščiausius apdovanojimus 2009 metų nacionalinėse mechatronikos varžybose  (2)

Praėjusią savaitę jungtinių parodų Infobalt 2009 ir Baltetechnika 2009 metu, Lietuvos techniškųjų kolegijų absolventai varžėsi UAB „Festo“ didaktikos centro organizuotame mechatronikos konkurse.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie planuojamą konkursą mes jau rašėme anksčiau, dabar belieka pristatyti jo eigą ir rezultatus. Kaip ir planuota, konkursas įvyko gegužės 21 dieną, Vilniuje Litexpo parodų rūmuose. Iš viso dalyvavo penkių kolegijų komandos – po 2 studentus ir jų vadovus atsiuntė Klaipėdos verslo ir technikos kolegija, Panevėžio kolegija, Vilniaus kolegija, Kauno technikos kolegija bei Kauno kolegija.

Konkurso metu studentų komanda turėjo atlikti 4 užduotis su mechatroninės sistemos moduliais (MPS):

  • Sukurti, suderinti ir įdiegti MPS modulių sistemos inicializavimo-parengimo normaliam darbui programą.
  • Sukurti, suderinti ir įdiegti sistemos MPS modulių pagrindinio darbo ciklo programas, pagal užduotyje pateiktas nuoseklumo funkcines diagramas (SFC diagramas) .
  • Sudarytąsias programas sujungti į bendrą projektą, garantuojantį abiejų sistemos modulių nepertraukiamą darbą pagal užduotyje nurodytas sąlygas, numatant rankinio ir automatinio valdymo galimybes.
  • Per nustatytą laiką nustatyti sistemoje dirbtinai sudarytus gedimus ir juos pašalinti.

Konkurso pradžia nepasisekė Kauno technikos kolegijos komandai – atsivežtas nešiojamas kompiuteris nenorėjo susirišti su MPS sistema, tad kurį laiką teko sugaišti derinant komunikacijų jungtis. Tai šiek tiek išmušė studentus iš ritmo bei sukėlė papildomą įtampą, dėl to pirmosios užduotys jiems nepasisekė. Tačiau vėliau komanda atsipalaidavo ir parodė ką iš tikro sugeba.

O sugebėjo daug – ne tik Kauno technikos kolegijos (KTK) studentai, bet ir jų kaimynai iš Kauno kolegijos. Neretai sakoma, jog Kaunas – inžinierių miestas. Konkurso rezultatai tą tik patvirtino: abi šios komandos pasidalino pirmas dvi vietas ir nepaliko jokių šansų kitų miestų atstovams. 

Tačiau tai neturėtų labai stebinti – nors pagal žinomumą ir populiarumą visoje Lietuvoje dabar pirmauja Vilniaus kolegija bei Kauno kolegija, tačiau seniausias inžinerinių specialybių rengimo tradicijas turi būtent Kauno technikos kolegija – tai buvęs Kauno politechnikumas, vienintelis iš techninio profilio Kauno valstybinių technikumų, neprisijungęs prie Kauno kolegijos. Nors abiejų institucijų vardai panašūs, tačiau tai yra absoliučiai skirtingos mokymo įstaigos, ruošiančios įvairaus profilio specialistus.

Sėkmingai atliktos visos užduotys Kauno kolegijos studentams garantavo pirmąją vietą, o Kauno technikos kolegija, dėl jau minėtų nesklandumų atsilikusi pirmosiose užduotyse, užėmė antrąją vietą. Tai savotiškas „užkeikimas“ – prieš kelis mėnesius vykusiame mechatronikos konkurse Panevėžyje, KTK komanda irgi buvo antra.

Trečiąją vietą bendroje įskaitoje užėmė Panevėžio kolegija. Panevėžiečiams šįmet irgi nepavyko išlipti iš trečiosios pozicijos – ją užėmė ir dabar, ir prieš kelis mėnesius vykusiose varžybose. Tačiau juos gali paguosti bent jau tai, jog šį sykį atsirevanšavo Vilniaus kolegijos komandai, kuri liko ketvirtoje vietoje. Sunkiausiai varžybos sekėsi klaipėdiečiams – iš tolimiausio miesto atvykę Klaipėdos verslo ir technologijų kolegijos komandai nepavyko rimčiau pasipriešinti kitiems dalyviams ir jiems atiteko penktoji vieta. Prizines vietas užėmę dalyviai gavo Švietimo ir mokslo ministerijos parengtus padėkos raštus, o pirmosios vietos laimėtojams buvo įteiktas labai solidus prizas – Tauro televizorius. Be to, varžybų nugalėtojai gavo teisę dalyvauti Europos mechatronikos žaidynėse, kurios vyks 2010 metais Portugalijoje.

Kol komandos varžėsi, žiūrovus labiausiai viliojo po grindis važinėjantys du robotai. Vieną iš jų atsivežė Festo didaktikos centro darbuotojai iš KTU, o kitą – Kauno technikos kolegijos komandos studentas Donatas Nenartavičius. Tai neeilinis robotukas, važinėjantis ant dviejų ratų. Savarankiškai Donato padaryta valdymo schema padeda išlaikyti roboto pusiausvyrą – nepriklausomai nuo, į kurią pusę robotukas pastumiamas, jis vis tiek nevirsta.

Įsismaginę varžybų žiūrovai robotuką nusprendė „aprengti“ ekspromtu sukurtais „rūbais“ – kuri laiką „madų“ demonstracijos sulaukė daugiau dėmesio, nei pats konkursas.

Mechatronikos varžybas tarp Lietuvos kolegijų organizuojantis UAB „Festo“ didaktikos centras siekia paskatinti susidomėjimą inžinerinėmis studijomis bei platesnį jų supratimą, sykiu propaguoti patrauklų ir platų moderniausių technologijų panaudojimą. Belieka tikėtis, jog tokios varžybos vyks ir ateityje, nepriklausomai nuo ekonominės situacijos svyravimų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)