Kitoks požiūris. Indrė Kleinaitė: šios ekonomikos gelbėti nereikia, laikas kurti naują ekonomiką

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

LAZAS 2010-01-28 02:07
Studijuojant ekonomikos pagrindus iškart į akį krito, tai kad kapitalizmas paremtas beribiu augimu. Be abejo dėstytuvai negali pripažinti, kad visas jų gyvenimas ir karjera paremtas klaidingu principu. Straipsnyje išsakytos idėjos šiuo metu skamba kaip utopija, tačiau tik laiko klausimas, kada jos bus įgyvendintos arba lauks labai niūrios ateities perspektyvos. Tiems kam nuo tokio straipsnio suskausta galvą, daugiau vaikščiokite, išjudinkite savo subinę ir gal galvoje atsiras daugiau košės.
silicon 2010-01-28 03:30
Nei mums skauda tą galvą, nei ką, tiesiog tos idėjos atrodo, kaip jau kažkas minėjo, labai utopinės. Bent jau man utopines idėjas kolkas priimti sunku, nes aš dar labai gerai atsimenu, kas nutiko sistemai, kuri ne taip jau seniai keikė tą patį pūvantį kapitalizmą. O idėjos irgi buvo gražios ir utopinės...
Marine3D 2010-01-28 05:27
Visi tik utopinis da utopinis.. Jei kaskas pataria kaska keisti tai jau reiskias kad utopinis.. Neturim mes siuo metu idealios sistemos, neturim.. reikia mastyti kaska o ne sedet kaip gribu apsivalgius ir viska kritikuot siaip sau be argumentu, be nieko. Del straipsnio ilgumo tai gerokai perilgas ir karts nuo karto vis pakartojama praktiskai ta pati informacija. Beveik kaip mokykloje referatus rasydavom: "Jis buvo labai piktas nes nebuvo labai linksmas"
Donceponse 2010-01-28 09:00
O tau patarčiau dar smarkiau dirbti, kad tokie kvailiai kaip mes nesužlugdytumėm ekonomikos visiškai. Nes jeigu mums užteks tik vienų džinsų per metus tu privalėsi pirkti jų 10 nes tu esi didžiausias KVAILYS...
EEE 2010-01-28 09:52
Straipsnis labai geras ir savalaikis. Gal ir per ilgas, bet tikrai ne utopinis. Utopija - gyventi taip kaip dabar gyvenam ir tikėtis, kad kas nors pasikeis ir dar į gerą. Mes nieko nedarysim, patys nesikeisim, o kažkas ims ir pakeis??? Ar ne kvailai skamba??? Bet teip yyyyr... Va kur šuva pakastas. Mums jau sugebėjo įkalti, kad už mus "kažkas" pasirūpins, o mes patys to nesugebėsim. Tas "kažkas" tai stambūs monopolistai. Gyvename vergovinėje santvarkoje, kur vietoje rimbo naudojamas pinigas ir juodosios masių valdymo technologijos. Per mokesčius, per palūkanas, lizingus, komunalines paslaugas, per reklamą ir įtaiga žmogus taip įkinkomas, kad skolos ir nepritekliaus baimė, pats geriausias rimbas. Ką daryti? Vienitelis kelias - paruošti naujos kartos žmogų. 1. Reikia keisti švietimo sistema. Ne mažiau kaip puse pamokų turėtu būti skiriama mokinių kūrybinių sugebėjimų ugdymui, kita pusė techniniam dalykam. Turėtu mokykloje būti tokios pamokos kaip - sveikas gyvenimo būdas, sveika mitybą, sveikas mąstymo būdas... Geras pvz. samurajai. Juos mokino įvairiausių kovos ir išgyvenimo būdų, ir tuo pačiu samurajus turėjo mokėti kaligrafiškai rašyti, kūrti eilėraščius, piešti, groti... 2. Pakeisti visuomenines vertybes. Turto siekimą turėtu pakeisti asmeninis tobulėjimas, bendruomenės tobulėjimas, tautos tobulėjimas, visuotinis žmonijos tobulėjimas. Tobulėjimas tai kūno ir proto lavinimas. Joga, meditacija, Tai chi, liaudies išmintis ir medicina..... 3. Turėtu būti nustatyta visuotinė riba kiek žmogus gali turėti turto arba su laiku ir iš vis atsisakyti pinigų. Turtingas žmogus - blogas žmogus, su retom išimtim... 4. Neremti valstybių kur didelis gyventojų prieauglis, taikyti embargo ir kitas priemones. 5. Kuo greičiau žmonija taps kosmine civilizacija, tuo greičiau spręsis Žemės problemos. Trumpai tiek. Nesiplėsdamas pasakysiu, kad dabartinė civilizacija kol kas gyvena instinktų pasaulyje, mus visus valdo trys banginiai instinktai - BAIMĖ, DOMINAVIMAS-PIRMAVIMAS, DAUGINIMASIS. Laikas pradėt mąstyt, o ne pataikaut instinktams. Vartotojiška visuomenė ir remiasi DOMINAVIMO PIRMAVIMO instiktu.
Thorn 2010-01-28 10:44
Tuscia visa tai. Jei norit kazko pasiekti - keiskites patys, savo pavyzdziu atitinkamai auklekit savo vaikus, o sie turi aukleti savo ir t.t. Tada galbut po keliolikos kartu sito straipsnio mintys nebus utopines.
mykolas 2010-01-28 12:08
Aš tai per daug nesuku galvos. Jei nesikeis žmogus, rinka viską sureguliuos. Kai susirinks kritinė masė alkanų ir piktų runkelių, tada ateis naujas leninas ar hitleras ir visi darniai ir neutopiškai žygiuosim į skerdyklą pykšt pokšt tratata Viežo liūdna nebus...
bahuriux 2010-01-28 12:28
EEE pavarei respekts
Donceponse 2010-01-28 12:50
Nusivyliau žmonėmis. Dauguma iš jūsų esat apgailėtini, kitus vadinate runkeliais nors patiems iki tų runkelių dar ilgas kelias. Esate niekas, tik visiškai nereikšmingas varžtelis sistemoje. Ir kas labiausiai stebina jūs susitaikę su tuo. Instinktu vergai. Savo tuštybę kompensuojate pinigais, bet pinigai tai tik išorė, drabužis po kuriais nepasislėpsite. Linkiu jums atrasti ką nors neįprasto, ką nors tikro, jūsų šabloniniuose gyvenimuose.
Doncas 2010-01-28 20:34
http://www.homosanitus.lt/lt/Animizmas/ ... isto_ratas jei su tokiu, kaip dabar, mąstymu tapsime kosmine civilizacija bijau, kad ir kitą planetą, jei tokią ir rastume, nugyventume
rwc 2010-01-28 20:36
Vaikiškai zeitgeistiškas straipsnis, dešimt kartų pakartojantis vieną hipišką idėją: tuoj tuoj krachas, o vienintelė išeitis - visiems susikibti rankutėmis ir apkabinti medį. "Paskutinė krizė", "100 mėnesių iki kracho", "neišvengiamas Vakarų bankrotas" - iš kur tokios prognozės? Kuo jos iš esmės skiriasi nuo Nibiru evangelijos? Ką autoriai savo apokalipsėje pamiršta - kad iš tikrųjų yra visai kitas kelias, kurį ignoruodami nieko nepasieksime. Švietimas ir investicijos į augančias naujas ekonomikas - vienintelis kelias. Dar pridėkime demokratizaciją ir kelkime vyriausybių atsakomybės klausimus. VISKAS. To pakanka. Apsišvietę žmonės atsakingiau dauginasi ir vartoja. Pramonė yra.
Marine3D 2010-01-28 20:47
Nesvarbu kiek ir kokios formos ar lygio (moksliniai, nuomones destymas, statistika, grafikai) straipsniu pateikiama, vistiek atsiranda kritikuotoju kurie prikisa utopijas, zaitgeistus, samokslo teorijas ir visa kita ko negali suprasti arba turi issankstini nusistatyma kuris netgi ne ju paciu nustatytas. Zmoniu abuojumui nera ribu.. Tai tik dar karta irodo kad musu visuomenei reikia gydytis.
rwc 2010-01-28 23:47
Hipiška, ir žeidžianti ("Tai tik dar karta irodo...") idėja. Man giliai dzin, kol negaliu vietoj kilo šlapiankės nusipirkti kokio Priuso. Kai Priusas ar kitos "žalios" technologijos taps prieinamos visiems, tuomet rodysiu juodašikniams subinę "you can't even afford that". Ir jiems tuomet būtų gėda. Ir jie pirktų hibridus, nes tai būtų "cool". O likusiems - "get a life, so you could afford some Prius". Viskas, "problem solved"?
DJ_LFS 2010-01-29 01:57
Pirmiausia reiketu uzdrausti gaminti nekokybiskus produktus, kuriuos tik nusipirkus norisi ismest
Doncas 2010-01-29 10:33
o gal imtis proto ir jų nepirk t? nebus paklausos, niekas ir negamins...
Edmundas 2010-01-29 15:16
Nors mintys nėra naujos, bet teisingos. Aš tikiuosi, kad su laiku rasis vis daugiau žmonių, kurie supras, jog kapitalizmas - toli gražu ne ideali santvarka, tokia dezinformacija mums buvo brukama tuoj po nepriklausomybės atgavimo: "laisva rinka viską pati idealiai sureguliuos".
mykolas 2010-01-29 15:48
Laisvos rinkos jokioje pasaulio valstybėje nėra nebuvo ir nebus
Skaitytojas 2010-02-01 23:57
Nebus jums naujos ekonomikos nes zmogaus gobsumas uzprogramuotas genuose ir kol tas genas nebus isjungtas, smegenys nesugebes kaip kitaip mastyti, kaip tik apie savo kisene. Kad bankai dirbs be palukanu ir gyvens tik is administracinio mokescio- cia jokio skirtumo nuo palukanu. Kitas pavadinimas ir tiek. Tai kiek ir koks turi buti tas mokestis kad bankai islaikytu pastatus, darbuotojus, sukauptu pinigu skolinimams ar investavimui??? Nemanau kad kapitalistine ekonomika galima pakeisti i "zodinio susitarimo ir geros valios" atsiskaitymo sistema. Turbut nebedaug laiko liko kol politikai nuo "Klimato Atsilimo" persoks ant kito atpirkimo ozio, ir as beveik isitikines kad tai bus Zmoniu Skaiciaus Problema Zemej. Ir vel i cirko arena ispuls koks Alas Goras klykdamas jog pasulio pabaiga arti ir reikia drastiskai mazinti gyventoju skaiciu, todel valstybes, kaip ir klimato atveju bus verciamos moketi dar, ir dar, ir dar..... Taip ir uzkalines pinigelius. Ir tesis tai iki begalybes.... Na gal ne iki begalybes, bet bent kol patys save susinaikinsime vienu ar kitu budu. Va cia gal but busima ateitis
Cunami 2010-02-02 03:02
Straipsnis iš esmės teisingas. Reikia keisti kriterijus - BVP augimą kaip ekonominės sėkmės rodiklį- pirmiausia. Tada atpuls poreikis kvailam "stabiliam augimui". Suvartojom daugiau benzino - augimas. Suvalgėm daugiau chemikalų - augimas. O ką jei vietoj džipo nusiperki taupią mašinėlę? O kar baisiau - dviratį? Nebėra augimo - krizė. Padidini kainas už šildymą - puiku, augimas. Įdiegi taupančias technologijas - mažėja vartojimas, krizė !!! Argi ne nesamonė? Technologijų negalima diegti - nes visi liks be darbo. Bet galima skolintis, nors pasaulio skolos su visais išvestiniais finanasinias instrumentais 10 kartų viršija pasaulio turtą. Koks nors Bufetas turi daugiau pinigų nei milijonas Enšteinų, nors nieko nei sukūrė, nei planuoja sukurti. Milijonai kūrybingų žmonių užuot dirbę, turi pildyti mokesčių inspekcijų formas ir tabelius, neduok dieve neužpildys - kalejimas. Visuose kampuose veisiasi parazitinės struktūros, nes darbu gali uždirbti tik kuprą, jei ne baudą. Prie ko čia kapitalizmas? Jo seniai nėra, kaip ir laisvos rinkos ar žodžio laisvės. Laimei dar yra Internetas. Man toks įspūdis kad visame pasaulyje apačios jau nenori, viršūnės jau nebegali...
rwc 2010-02-02 06:33
Pateik pavyzdį, kur buvo. Kur čia taip - žmonės dirba, bet negauna atlygio, jei kuria "nepačiupinėjamą" produktą - tiesiog iš oro, kaip muzikantai? Ir kaip įsivaizduoji, kokia represinė struktūra apsaugotų teisę į žodžio laisvę - ir dar taip tobulai, kad jos niekas (net ir turėdamas žodžio laisvę) neapkaltintų cenzūra?