D. Praspaliauskas verslams dar neatsisakiusiems kiaušinių, pažymėtų nr. 3: „Išsiplaukite galvą“ (Video)  ()

Šiuo metu tik mažoji dalis Lietuvos įmonių jau yra atsisakiusios arba yra įsipareigojusios per artimiausius metus atsisakyti narvuose laikomų vištų kiaušinių, rodo gyvūnų teisių apsaugos organizacijos „Tušti narvai“ skaičiavimai. Žinomas kulinaras, „Amandus“ restorano virtuvės šefas ir vadovas Deivydas Praspaliauskas mano, kad narvuose laikomų vištų kiaušinių atsisakyti yra būtina. O pasiteisinimais, jog rinkoje nėra tiekėjų, švaistosi tik tie, kurie to padaryti nė neketina.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Išsiplaukite galvą ir nebesiteisinkite, kad nėra tiekėjų – rinkoje jų tikrai yra“, – drąsiai rėžia kiaušinių, pažymėtų nr. 3, dar neatsisakiusiems ir tiekėjų trūkumu tokį pasirinkimą teisinantiems verslams D. Praspaliauskas.

Jam antrina ir didžiausi restoranų tinklų, kurie sėkmingai atsisakė narvuose laikomų vištų kiaušinių, pažymėtų nr. 3, atstovai. 

„Narvuose laikomų vištų kiaušinių nebenaudojame nuo 2022 m. liepos, – dalinasi  restoranų tinklo „Delano“ komercijos vadovė Auksė Mikelaitienė. – Pradžioje buvo sudėtinga, kadangi nebuvo tokių tiekėjų, kurie galėjo užtikrinti mūsų poreikį. Tačiau nepasidavėme – reguliariai tikrindavome rinką, kol galiausiai radome pajėgusius atliepti mūsų poreikius. Šiuo metu rinkoje tikrai yra pakankamai pajėgių tiekėjų, kurie adekvačiomis kainomis gali pasiūlyti laisvai auginamų vištų kiaušinių. Todėl narvuose laikomų vištų kiaušinių pakeitimas į ant kraiko ar laisvėje laikomų vištų kiaušinius net neturi ypač didelės įtakos savikainos išaugimui“.

Anot jos, atsisakyti narvuose laikomų vištų kiaušinių paskatino noras prisidėti prie tvarios ateities kūrimo ir savo veikloje priimti sprendimus, kurie sumažintų neigiamą poveikį aplinkai. Todėl restoranų tinklas  rūpinasi ir produktų, kuriuos naudoja savo kasdienėje gamyboje, kilme. 

Kokybiškesni, maistingesni ir skanesni

„Garsūs restoranai ir jų virtuvių šefai yra puikus pavyzdys kitiems verslams, nes jų asortimente dažniausiai naudojami tik aukščiausios kokybės, natūralūs ir teisingai išgauti produktai“, – sako restorano „Amandus“ virtuvės šefas ir vadovas.

Pasak jo, juk atvykę pietų į prabangų restoraną tikimės ne tik skanių patiekalų, bet ir kokybiškų ir natūralių produktų. Todėl aukščiausio lygio restoranai rūpinasi, jog jų klientų staliukus pasiektų tik iš geriausių produktų paruošti patiekalai. 

 

„Tikiu, kad daugelis iš mūsų maisto produktus mieliau pirktų iš ekologiško ūkio ar atsivežtų juos iš mamos arba močiutės kaimo. Todėl ir „Amandus“ restorane stengiamės daryti tą patį. Mes žinome, kaip yra svarbu, jog ne tik daržovės, mėsa ar žuvis, o ir kiaušiniai būtų teisingai užauginti, prižiūrėti ir atgabenti“, – sako D. Praspaliauskas.

Pasak virtuvės šefo, skirtumus tarp narvuose ir laisvai auginamų dedeklių kiaušinių galime pamatyti ir plika akimi. 

„Laisvėje ir narvuose vištų padėti kiaušiniai skiriasi savo kokybe, maistingumu, skoniu bei spalva. O jei pabandytumėte padaryti šviežią maskarponės kremą klasikiniam tiramisu desertui ir naudotume narvuose, o po to laisvai auginamų vištų kiaušinius – tikrai pamatytumėte skirtumą. Kiaušinio kilmė daro įtaką tiek deserto spalvai, tiek jo skoniui“, – teigia garsus kulinaras D. Praspaliauskas. 

Ar norisi kruvinos, dvokiančios ir pilnos parazitų „virtuvės“?

 

„Vis daugiau lietuvių atsisako kiaušinių iš narvų. Tačiau to dar nepadarė dalis Lietuvos verslų. Kai kurios įmonės savo gaminiuose naudoja žiauriomis sąlygomis gaunamus kiaušinius arba jais dar vis prekiauja“, – esamą situaciją komentuoja organizacijos „Tušti narvai“ įkūrėja Gabrielė Vaitkevičiūtė.  

Kampanijos „Įkalintos narvuose“ metu nevyriausybinė organizacija „Tušti narvai“ skatina visuomenę rašyti Lietuvos įmonėms, kad šios atsisakytų narvuose laikomų dedeklių kiaušinių. „Kai į verslą kreipiasi jo klientas – reaguojama visai kitaip“, – sako G. Vaitkevičiūtė.

Daugiausia visuomenės kritikos sulaukia dar vis sprendimo atsisakyti narvuose laikomų kiaušinių nepriėmę didelę rinkos dalį užimantys restoranai „Talutti“, „Senoji kibininė“, „Ganbei“, prekybos įmonių aljansas „Aibė“, maisto parduotuvės „Koops“ ir didmeninės prekybos, distribucijos bei logistikos įmonė „Sanitex“. 

 

„Narvuose laikomos vištos yra auginamos žiauriomis sąlygomis. Jos visą gyvenimą praleidžia smarvėje, apkibusios parazitais, kurių atsikratyti neturi galimybės, o jų kojas visą gyvenimą aižo narvų grotos. Taip atrodo „virtuvė“, iš kurios verslai dar vis tiekia kiaušinius savo klientams“, – pasakoja „Tušti narvai“ vadovė bei skatina visuomenę apsilankyti www.kiausiniukaina.lt ir parašyti Lietuvos įmonėms, jog šios atsisakytų žiauriausiomis sąlygomis gaunamų kiaušinių. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(9)
(6)
(3)

Komentarai ()