JK antiteroristinė policija atskleidė planą nužudyti Putiną. Kas nutiko?  ()

Remiantis archyviniais dokumentais, planas nužudyti Vladimirą Putiną per valstybinį vizitą buvo sužlugdytas po to, kai Skotland Jardo detektyvai sučiupo galimus žudikus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per du jo valdymo dešimtmečius buvo daug pasikėsinimų nužudyti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną. Vienam iš jų užkirto kelią britų antiteroristinė policija, rašo „Express“.

Pasak leidinio, policija sužlugdė mažai tikėtiną sąmokslą 2003 m. spalį, kai V. Putinas turėjo atvykti į JK su valstybiniu vizitu. Tada santykiai tarp Vakarų ir Rusijos buvo stipresni nei bet kada.

Du įtariami buvę KGB pareigūnai buvo suimti, kai paaiškėjo, kad jie ketino snaiperio pagalba nužudyti Rusijos lyderį. Visą šį laiką vyrai liko nežinomi ir, suėmus buvo paleisti su sąlyga, kad grįš į Maskvą.

Sąmokslininkai buvo suimti penkias dienas, o Scotland Jardas paskelbė pareiškimą, kuriame sakoma: „Galime patvirtinti, kad SO13 (Antiteroristinio skyriaus) pareigūnai sulaikė du 40 ir 36 metų vyrus spalio 12 d., sekmadienio rytą Londono centre dėl nusikaltimo pagal 2000 m. Terorizmo įstatymą“.

Sąmokslas buvo atskleistas padedant kitam buvusiam KGB agentui, kuris pabėgo iš Rusijos į JK. Apie nusikalstamą planą teisėsaugos pareigūnams pasakojo rusas Aleksandras Litvinenka, kuris po trejų metų mirė nuo apnuodijimo. Pasak žurnalistų, daugelis mano, kad V. Putinas „užsakė“ jo mirtį. A. Litvinenka pareigūnams teigė, kad telefonu kalbėjosi su vienu iš sąmokslininkų, kuris jam pasakė, jog V. Putiną reikia „nuversti“.

 

Informatorius pridūrė, kad susitiko su išpuolį planavusiu vyru ir sužinojo apie jo pažintį su V. Putinui apsaugą teikusiu žmogumi kelionių į užsienį metu. Pasinaudojęs pažintimi, sąmokslininkas vizito Didžiojoje Britanijoje metu norėjo gauti informacijos apie iš anksto suplanuotą prezidento maršrutą, kuri padėtų įvykdyti pasikėsinimą.

Manoma, kad kaip kovotojai buvo pasamdyti čečėnų separatistai. Viešai neatskleistas informatorius „Sunday Times“ sakė, kad jie „pasirodytų kažkur V. Putino kelyje su snaiperiniais šautuvais“. Jis pridūrė: „Majoras P. (kodinis šnipo vardas) pasakė, kad (V. Putiną – red.) reikia nuversti, nes jis griauna šalį ir ketina visus pasodinti į kalėjimą“.

 

A. Litvinenka Skotland Jardo detektyvams taip pat sakė, kad įtariami žudikai paprašė jo suorganizuoti susitikimą su Borisu Berezovskiu, ištremtu Rusijos magnatu, kuris 2013 metais buvo rastas negyvas savo namuose Berkšyre, ir paprašyti jo finansuoti sąmokslą.

A. Litvinenko ir B. Berezovskio draugai teigia, jog pora baiminosi, kad toks sąmokslas gali būti bandymas juos įtraukti, todėl nedelsdami pranešė policijai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(3)
(9)

Komentarai ()

Susijusios žymos: