Rusijoje rekordinė griūtis. To nebuvo daugybę metų  ()

Rusijoje to nebuvo jau 14 metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos demografai užfiksavo rekordinį Rusijos gimstamumo nuosmukį karo su Ukraina, socialinės destabilizacijos ir prastėjančios ekonomikos sąlygomis.

Balandžio mėnesį gimstamumas Rusijoje smuko iki rekordiškai žemo per pastaruosius 14 metų lygio, rodo civilinės metrikacijos registrų statistika. Rusijos demografai anksčiau teigė, kad 2023 m. greičiausiai bus blogiausi gimstamumo metai per visą Rusijos posovietinę istoriją.

Tai blogiausi skaičiai per 14 metų, mažiau vaikų gimė tik 1999 m. paskutinius tris mėnesius ir 1997 m. lapkritį, sakė demografas Aleksejus Rakša. Jis 2023 m. sumažėjimą pirmiausia sieja su 3 proc. sumažėjusiu vaisingo amžiaus moterų skaičiumi.

Be moterų skaičiaus mažėjimo, A. Rakša situaciją aiškino mobilizacija ir su ja susijusiu masiniu rusų išvykimu į užsienį, taip pat sumažėjusiomis gyventojų pajamomis.

Gimimų skaičiaus mažėjimas 2022 m. vasarą „atrodo logiškas ir racionalus ekonominių sankcijų sukelto neapibrėžtumo, vakarietiškų įmonių ir prekių ženklų išvykimo, taip pat kai kurių vyrų ar ištisų šeimų išvykimo į kitas šalis fone“, - agentūrai sakė Aukštosios ekonomikos mokyklos Tarptautinės gyventojų ir sveikatos tyrimų laboratorijos mokslininkė Jelena Čurilova. Kitas veiksnys, jos nuomone, yra stresas „tai Rusijos gyventojų daliai, kuri neigiamai žiūrėjo į „specialiosios karinės operacijos“ pradžią, o tai daugiausia jauni aktyvaus reprodukcinio amžiaus žmonės.“

 

2022 m. Rusijoje užfiksuoti du emigracijos šuoliai. Pirmasis buvo iš karto prasidėjus invazijai į Ukrainą, o antrasis – rugsėjo 21 d. paskelbus mobilizaciją. Apskritai, demografų vertinimu, 2022 m. iš Rusijos galėjo išvykti net 600-800 tūkst. žmonių.

Tai prilygsta kasmetinio išvykimo iš Rusijos per pilietinį karą mastui, migracijai iš SSRS po Antrojo pasaulinio karo ir viršija per visą Šaltąjį karą išvykusiųjų skaičių. Petersono tarptautinės ekonomikos instituto ekonomistė Elina Rybakova apskaičiavo, kad galėjo išvykti iki 1,5 mln. žmonių.

Demografinį nuosmukį V. Putinas nuolat įvardija kaip vieną pagrindinių šalies iššūkių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(57)
(2)
(55)

Komentarai ()

Susijusios žymos: