Pitagoro pokštas. Kaip senovės graikų filosofo išdaigos neleido prisigerti per daug vyno (Video)  ()

Pitagoro taurė – senovinis humoristinis išradimas, priskiriamas garsiam senovės graikų filosofui Pitagorui. Tai buvo priminimas apie didelio alkoholio kiekio žalą: vos įpylus per daug vyno, visas turinys išsilieja ant žemės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nepaisant rimto filosofo reputacijos, Pitagoras buvo išdykęs. Be savo ypatingų teorijų apie pupeles, muzikos žvaigždes ir planetas, jis taip pat mėgo išdaigas, rašo „IFLScience“.

Vienas iš tokių pokštų buvo Pitagoro taurės sukūrimas – legendinio objekto, kurį, pasak istorijos, sukonstravo pats Pitagoras. Šios taurės tikslas buvo išmokyti tuos, kurie godžiai įsipylė per daug vyno.

Nors nėra įtikinamų įrodymų, kad išradimas būtų tiesiogiai susijęs su Pitagoru, ankstyviausi puodelių pavyzdžiai datuojami ketvirtajame mūsų eros amžiuje, praėjus maždaug tūkstantmečiui po filosofo mirties.

Iš pirmo žvilgsnio Pitagoro puodelis atrodo kaip įprastas geriamasis indas, tačiau su savitu centriniu išsikišimu, primenančiu mažesnę bandelių skardos versiją. Tiesą sakant, tol, kol jo neperpildysite, puodelis tarnaus kaip bet kuris kitas, nors ir turi unikalią išvaizdą.

 

Tikrasis pitagoriškojo indo ypatumas atsiskleidžia bandant į jį įpilti per daug skysčio. Kai skystis viršija tam tikrą lygį, jis pradeda tekėti pro puodelio kotą, todėl vynu gali aplaistyti gėrovo drabužius.

Paslaptis slypi savotiškame iškilime viduryje, kuris tarnauja kaip paslėptas sifonas, sujungtas su atviru kanalu, leidžiančiu skysčiui ištekėti per apačią. Tačiau pitagoriškasis puodelis yra apgaulingai gudrus, jis veikia tik tada, kai į jį pilamas per didelis skysčio kiekis.

 

Bet kaip tai veikia?

Nors jis buvo išrastas prieš tūkstančius metų, šio senovinio žaidimo principas yra stebėtinai sudėtingas. Jis pagrįstas Paskalio susietųjų indų teorema, teigiančia, kad pilant skystį į sujungtus indus, jis pasieks juose tokį patį aukštį ir bus pusiausvyros būsenos.

Šį principą galima intuityviai suprasti naudojant paprastą pavyzdį: įsivaizduokite du konteinerius, sujungtus vamzdeliu; įpylus vandens į vieną iš jų, galiausiai jis per jungtį nuteka į kitą. Kai tik perpylimas nutrūksta, skysčio lygis abiejose talpyklose tampa vienodas.

Tuo pačiu principu veikia ir Pitagoro taurė. Užpildžius pagrindinę ertmę, pradinė kanalo dalis kojos viduje užpildoma iki tokio pat lygio, kaip ir iki šiol pilamas skystis. Tačiau jei pilamas skystis viršija šį lygį, skysčio perteklius pilamas į stiebą. Šis perpildymas sukuria ryšį su „antruoju indu“, kuris, tiesą sakant, yra visas pasaulis. Todėl vynas ar midaus teka toliau, kol puodelis visiškai ištuštėja.

Jei pageidaujate lengvesnio varianto, Pitagoro dubenį galite rasti ir savo vonios kambaryje: šiame dubenyje veikia tie patys principai, kurie neleidžia tualeto bakeliui persipildyti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(27)
(2)
(25)

Komentarai ()