Danijos viešbutis siūlo sandėrį: minant dviratį gaminti elektrą už vakarienę (Video)  (16)

Danijoje veikiantis "Crowne Plaza Copenhagen Towers" viešbutis yra pirmoji tokio tipo įstaiga, kuri visą reikalingą energiją gauna iš atsinaujinančių energijos šaltinių. Negana to, dalis energijos gaunama pakankamai linksmu būdu - minantys specialų dviratį-elektros generatorių, gali užsidirbti nemokamą vakarienę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Crowne Plaza Copenhagen Towers“ viešbutis atidarytas 2009 metais. Jis yra už 15 minučių kelio nuo Danijos sostinės centro. 25 aukštų pastate yra 366 kambariai. Ši įstaiga yra pirmoji pasaulyje, kurioje visa energija gaunama iš atsinaujinančių energijos šaltinių. Viešbučio savininkai tikisi, kad jų pavyzdžiu paseks ir daugiau jų kolegų iš viso pasaulio. Šių metų balandžio 19 dieną viešbučio fojė buvo įrengti du sportiniai dviračiai, prijungti prie elektros generatorių. Čia apsigyvenę svečiai yra kviečiami minti šiuos dviračius - jei jų pagamintos energijos kiekis siekia 10 vatvalandžių (Wh), jiems pasiūloma nemokama vakarienė. "Crowne Plaza Copenhagen Towers" personalas šią akciją vykdys ištisus metus. Vakarienė yra gaminama vietoje ir jos vertė vietos kainomis siekia apie 240 Danijos kronų (apie 115Lt).

Viešbučio administracijos vertinimu, maždaug 30km/h vidutiniu greičiu važiuojantis svečias per 60 minučių gali pagaminti apytiksliai 100 valtavalndžių elektros energijos. Tokiu būdu sugeneruota energija kaupiama baterijose ir perduodama į pagrindinę įstaigos jėgainę. Ant dviračių rankenų sumontuoti išmanieji telefonai "iPhone" juos minantiems rodo, kiek elektros jie jau pagamino. Nuo šio birželio svečiams taip pat bus suteikiama galimybė konkuruoti su viešbučio saulės elementų sistema, siekiant išsiaiškinti, kad gi gali pagaminti daugiau energijos per tą patį laiko tarpą.

Žinoma, viešbutis nepraturtės, gavęs kelis šimtus papildomų vatvalandžių elektros. Įstaigai priklausanti fotogalvaninių elementų sistema per metus sugeneruoja 170000 kWh energijos (kas prilygsta 55 vidutinių danų šeimų poreikiams) ir sutaupo 90% vėsinimui ir šildymui reikalingų sąnaudų, naudodami 100 metrų gylį po žeme siekiančią cirkuliacinę požeminio vandens sistemą. Pasiūlymas minti dviračius sugalvotas daugiau reklamos tikslais, taip pat siekiant sudominti žmones energijos taupymo koncepcijomis. Jei metus truksiantis eksperimentas pateisins lūkesčius, analogiškos sistemos bus įrengtos ir kituose "Crowne Plaza" tinklo viešbučiuose.



(0)
(0)
(0)

Komentarai (16)