Priklausomybė nuo technologijų keičia žmones

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

kafkasque 2010-06-10 15:18
dėl atminties pritariu, bet dėl kitų dalykų tai tik labai iš dalies... Pvž.: nesinaudoju aš jokiai socialiniais tinklais ir e-mailą tikrinu labai retai ir nemigos jis tikrai nesukelia man, nors laiko praleidžiu nemažai. Tikrai jaučiu, kad kenkia atminčiai... Socialiniai santykiai? Kenkia, bet reikia nepamiršti, kad yra vienišių, kurie jau darželio laikais mėgsta būti vieni ir taip jiems gerai , aišku nekalbu apie kraštitunumus
blizzard 2010-06-10 15:31
nesamonė čia tie tyrimai.. dėl atminties gal ir taip bet, jeigu mane ta informacija domintų aš ją ir atsiminčiau, savo mobilaus neatsimenu nes nematau prasmės jį mokintis atmintinai jeigu turiu užsirašęs telefone, pin kodą atsimenu, slaptažodžius atsimenu, gyvenamą vietą atsimenu.. Kaip jau buvo minėta yra vienišių kurie tikrai nekenčia nuo interneto priklausomybės, jie greičiau kenčia nuo didelio žmonių kiekio aplink juos.. Kodėl niekas tokių tyrimų neatlieka? ir tie klausimai pradžioje straipsnio: "Ar socialiniame tinkle „Facebook“ į draugų sąrašus įtraukti žmonės jums įdomesni nei tie, su kuriais tenka bendrauti realybėje? Ar pripratę prie didelės spartos interneto, pradedame nemėgti lėtesnio mąstymo vaikų? Ar kartais pagalvojate, kad nuobodžias valandas ir dienas norėtumėte tiesiog „prasukti“ – kaip varginančią ir pabodusią filmo atkarpą? Bėda ta, jog tokio valdymo pultelio mūsų gyvenimai dar neturi." Aš asmeniškai tiek realiai tiek per facebook susirašinėju ir bendrauju su tokias žmonėmis kurie man yra įdomūs, jeigu taip nebūtų tai aš su jais ir nebendraučiau.. o dėl ko psichologai su savo draugais bendrauja? turbūt dėl to kad jie jiems neįdomūs.. arba: "ar vengiate namų ruošos darbų dėl to, jog norite daugiau laiko praleisti tinkle?" AR DAŽNAI VENGIATE NAMŲ RUOŠOS DARBŲ NES NORITE SUSITIKTI SU DRAUGAIS? Darykit dėl šito tyrimą.. bet ne dėl šito tyrimo daryt negalima, nes patys mokslininkai taip elgiasi ir priklausomybių sau tikrai nepripažįsta.. Per daug subjektyvus straipsnis.. Lengviausia yra palaužt mažiausias žmonių grupes.. Eilinį kartą tas įrodoma tokiais straipsniais. Bandykit visumą keist, bet jie tam per silpni todėl reikia laužt tuos kurių yra mažiau.. p.s. paveikslėliai irgi dviprasmiški, urkis gauna neblogas pajamas kad leidžia sau įsygyti naujos įrangos, išvažiuoti atostogų ir t.t. ir kas tame blogo? čia tik pašaipa..
Kupse123 2010-06-10 18:25
Ne viskas cia yra tiesa , ir kiek perdetai viskas aprasoma kaip didelis blogis tas pc ziurint i nuotraukas prisimeniau viena http://www.demotyvacija.lt/gyvenimo-rutina-1242233.html
rwc 2010-06-10 19:20
Varge... Kas kam galvoj. Kada paskutinį kartą buvai koncerte, muziejuj? Yra kur pinigų išleisti geriau nei naujai vaizdo plokštei.
Sarunas 2010-06-10 20:24
Na iš tų paveiksliukų tai vienam save matau kur Urkis bando užmigti.. paskutiniu metu, rašant bakalaurinį darbą, nebegaliu užmigt jei nepabaigiau kažko, ką planavau užbaigt rašyt.. tada atsikeliu užbaigiu rašyt potemę ir galiu ramia galva eit miegot.
Azaruto 2010-06-10 20:54
kai sedziu vakarais prie kompo as vistiek noriu miegot (ir dabar noriu) Ir jeigu as tikrinu savo e-mail'a daznai nes noriu sekti sito puslapio komentarus ir beveik negaunu kitokiu laisku tai as jau priklausomas ?
Nerealiai 2010-06-10 22:32
As tai nematau nieko blogo, kad esi priklausomas nuo kazko, zmogus negali buti nuo nieko nepriklausomas.
Karak 2010-06-11 08:59
Teisiniesi tik pats sau
blizzard 2010-06-11 11:00
įrodyk kad tai man kenkia . Kodėl kiti žmonės sprendžia kad aš sergu? kas čia per logika. Jeigu elgiuosi kitaip negu jie reiškiasi jau esu ligonis? Yra visokių žmonių, jeigu aš nenoriu bendraut su aplinkiniais, kodėl turėčiau gerti vaistus dėl to ar save varžyt per prievartą su jais bendraudamas? Nesu tokioj stadijoj, kad per internetą nesugebu nė nusiprausti nė lovos pasikloti. Bet manes taipogi netenkina kažkokie koncertai, parodos ar šeip sėdėjimas kavinėje ir kalbėjimas apie nieką su draugais. Nežinau ar kiti tai supras, bet man nėra įdomūs pokalbiai, nes jie ma nesuteikia pakankamai išliekamosios vertės. Aš geriau renkuosi kokių nors straipsnių skaitymą internete, knygos skaitymą, gero filmo peržiūrą ir t.t.. Kaip jau sakiau nevisi supras tai ką parašiau, čia vyrauja ir introversijos ir ekstroversijos faktoriai, vieni mėgsta daugiau kalbėti negu galvoti kiti atvirkščiai.. Beje pagal tokius straipsnius galima sakyti kad vienuoliai irgi yra ligoniai, jie juk priklausomi nuo vienatvės.. Kuo blogai priklausomybė, jeigu ji man nedaro žalos, tuo labiau nedaro žalos ir aplinkiniams?
Nerealiai 2010-06-11 11:55
Kodel? Technologijos man palengvina gyvenima, as tuo ir dziaugiuosi, is kitos puses ar gyvendamas mieste gali labai rinktis, tiesiog pvz mano tevas, labai nemego mob. telefonu, nenorejo but nuo nieko priklausomas, taip gavos, kad reikejo keist darba, ko pasekoje, reikejo naudot ir mobilu ir kompa ir interneta. Nepriklausomas gali is dalies but gyvendamas kaime, ar toliau nuo civilizacijos, kad ir kaip ten bebutu, zmones priklausomi vieni nuo kitu. As tiesiog neiziuriu nk tame blogo, jei tai neuzgozia tavo gyvenimo, cia kalbet apie kazkokius pasiteisinimus ir panasias pievas paprasciausiai juokinga, idomu ka man reiketu daryti, prikaisioti sau, kad as gyvenu 21 amziui ir naudojuos technologijom, as tiesa sakant nesu is tu, kuriems technologijos varo siauba, man jos kaiptik patinka.
rwc 2010-06-11 13:27
Nano 2010-06-11 14:23
Visiškai pritariu tavo nuomonei, mano situacija labai panaši. Nesuprantu kodėl žmonės bando visus įspraut į tam tikrus rėmus, kitus paversti panašiais į save (maždaug man patinka eit į klubus - ir tau turi patikt, man patinka kalbėt apie mašinas - ir tau turi patikt, kitaip tu kažkoks "nenormalus", "keistas", "moksliukas", etc.). Tikrai nėra taip, kad nesugebėčiau palaikyt "gyvo" pokalbio, priešingai - jei randama įdomi tema, galiu diskutuoti valandų valandas. Tačiau daugumai žmonių to nereikia. Jie mieliau pašnekės apie "orą". O dalyvaut tokiuose pokalbiuose ir gaišt savo laiką nematau prasmės. Ir man to visai netrūksta. Būna dienų, kai per visą dieną neištariu nė žodžio (nebent kaimynui "labas" ) ir nematau tame problemos. Užtat internete beveik visada galima rasti tave dominantį forumą, žiūrėti patinkantį filmą, etc. Žodžiu, atrasi ką veikt ir negaiši laiko veltui. P.S. Nesu geek'as - turiu nemažai draugų, merginą, mėgstu keliauti, man nėra jokia problema per atostogas keliom savaitėm likt be kompo, o telefone kiečiausia funkcija yra žadintuvas ;D Bet abejoju ar kas nors sugebės man įrodyt, kad sėdėjimas prie kompo yra blogiau tuščią laiko praleidimą realybėje (mano atžvilgiu). Ir taip, man dažniausiai būna tikrai neįdomu eit į koncertą ir muziejų. Kodėl aš turiu daryti tai, kas man neįdomu, vien tam, kad pritapčiau prie daugumos?
qzar 2010-06-11 14:34
Kai zmogus prie pc sedi ir tik zaidzia zaidimus ir jo laikas praleidziamas prie jo nera pora valandu yra daugiau tai tokie zmones man atrodo kaip ir prarasti nes kai kurie net pyksta kad nori y lauka pakviesti ir pan o jai jus deramai praleidziat laika prie kompiuterio tai saunu
sz520qm 2010-06-11 15:05
Rūšis: Standartinė publikacija Aut. teisės: bernardinai.lt Parengė: Redakcija
rwc 2010-06-11 15:17
Alchi 2010-06-11 17:21
Ir kas čia baisaus, kad esi technoholikas? Vienintelis dalykas, kuris kenčia tai tavo akys ir bendravimas su kitais žmonėm. Bet čia kai kas gali ginčytis, kad dauguma žmonių yra nervinantys, nuobodūs ir kvaili, taigi net neverta pradėti su jais bendrauti. Jeigu nesėdi soc. tinkluose rinkdamas beverčius draugus, tai tada dar čia visai normalus atvėjis. Tokie specializuoti forumai, kaip šis, iš interneto į vieną vietą padeda sutraukti tuo dalyku, kaip ir tu besidominčius žmones. Be abejo, gali kasdien kalbėti su "vietiniais" draugais, kurie turi panašių pomėgių, kaip ir tu. Ir sveikinu, jeigu taip yra. Bet ką daryti, jeigu tavo draugai mieliau penktadienio vakare prisigers ir ieškos kortų, kad galėtų girti pažaisti pokerį? Ką man daryti, jeigu tai manęs nedomina? Šiaip chebra faina, pasilinksminti smagu, bet ne per nelyg dažnai. O dabar tarkime forumiuke, kas nors užveda įdomią diskusiją apie elektros tinklų plėtrą ir žalą paukščių migracijai. Aš su mielu noru apie tai diskutuočiau "live", bet dėl to į Klaipėdą važiuoti, kad susitikti su temos užvedėju, kažkaip nesinori. Tame ir visa interneto esmė, kad panaikina atstumą ir gali bendrauti su kuo tik nori. Nematau tame nieko blogo. Jeigu nesugebi išnaudoti tau suteiktų galimybių produktyviai - čia jau visai kita kalba.
Nano 2010-06-12 09:06
rwc, iš esmės pritariu tam, ką sakai. Be jokios abejonės žmogui reikia tobulėt visapusiškai. Labai neįdomu bendraut su žmogumi, kuris, kad ir būdamas pvz geras inžinierius, visiškai neturi bendro išprusimo. Gaunasi toks ribotas bendravimas. Beje, teko domėtis Aspergerio sindromu (jei įdomu plačiau - http://www.aspergeris.lt/ ). Bent mano pažįstamų tarpe, kelių tokių vienos srities talentų elgesį šis sindromas puikiai paaiškina. Vėlgi peršasi išvada, kad iš esmės esame tokie, kokius mus sukūrė gamta (tiksliau genetika ;D ) ir prieš vėją nepapūsi. Tad reikia stengtis tuos žmonių skirtumus priimti ir negalima bandyt visų suvienodinti, aiškinant, kad "normalu" elgtis vienaip ar kitaip. Praeitam post'e turbūt netiksliai išsireiškiau - tie "techiniai" forumai ar pokalbiai manęs būtent ir nedomina (nes nieko nenusimanau apie techniką ;D ). Man įdomiausios tos socialinės temos - puikiai tinka minėti pavyzdžiai, kaip politika, žmogaus teisės, evoliucija, etc. Taip yra turbūt dėl to, kad šitomis temomis galima rast daugiausia pašnekovų.. Mane tik nervina neargumentuotos nuomonės (maždaug kai tesugeba pasakyt "Kubilius - asilas") arba tos temos jau tikrai apie "orą", pvz apie žvaigždių gyvenimą. Tikra tiesa, kad verta bendraut su įvairių tipų žmonėmis. Jie vieni kitus papildo, gali susidaryt įspūdį kaip kiti žmonės žiūri į gyvenimą (ir svarbiausia mato jį visiškai kitaip nei tu!). Mano vienas iš hobių yra tranzavimas. Įdomu, kad visiškai nežinai pas kokį žmogų pateksi į mašiną - pas paprastą darbininką, profesorių ar kaimietį, tiesiogine to žodžio prasme geriantį už vairo ;D Dar įdomiau, kad su tokiu žmogum reikia palaikyt pokalbį ir dažniausiai tokie pokalbiai pasisuka labai įdomia linkme
Sloth 2010-06-12 11:04
Skirtumas tarp realaus ir virtualaus gyvenimo, aka technoholinio yra tas, kad realiai gyvendamas žmogus tobulėja, jis tobulėja nuolatos, padedamas įvairių smulkmenų ir netikėtai susiklosčiusių aplinkybių. Deja, bet gyvenimas internete žmogaus tikrai netobulina, jis tobulėja virtualia prasme - žaidimuose, typing speed'e, didėja sukauptų žinių kiekis. Bet visa tai abejoju ar atneša žmogui realios naudos, kai vėliau nulipęs nuo pc nieko padaryt nebesugeba . Liūdniausia tai, kad iš prie pc praleistų dienų vėliau nebeturi atsiminimų. Pabandykit prisimint gražiausias savo gyvenimo akimirkas. Ar nors vienoje iš jų jūs esat vieni prie pc? Aš pritarčiau rwc ir nano. Technologijos gerai iki tam tikros ribos. Ir nesakykit, kad va, aš esu intravertas, tai man nereikia draugų, man jie neįdomūs, aš galiu puikiausiai būt vienas. Taip tikrai nėra, paprasčiausias bandymas meluot pačiam sau, galbūt to nesuprantant. Yra paprasta taisyklė - vienas žmogus laimingas nebūna. Taip, žmogus gali gyventi vienas, jis gali dirbti vienas, gali tobulėti vienas, bet laimingas vienatvėje tikrai nebus. O būtent vienatvę technologijos ir skatina, taigi, atima laimę. Aišku, kartais vienam pabūti tikrai sveika ir gerai, bet tikrai ne visą laiką. Ypač gerai toks dalykas pasijaučia, kai tarkim neturi draugų gyvenančių šalia, o visi internetiniai per žiemos atostogas išvažiuoja į kaimus etc. Ir kiurksok sau vienas namuose
blizzard 2010-06-12 11:31
Pirma reikia būtii intravertu kad tą suprastum. Sutinku kad technologijos gerai iki tam tikros ribos (kažkieno citata ), nereikai sakyti kad žmogus naudodamasis technologijomis netobulėja. Visu pirma jos tam ir buvo sukurtos kad žmogus jomis naudodamasis tobulėtų. Antra tai priklauso ką jūs veiketia su tomis technologijomis, jeigu jūs skaitot knygas per pc, arba kuriate kokius nors meno darbus - taip jūs tobulėjate. Jeigu jūs žaidžiate žaidimus - ne jūs ne tobulėjate, bet jūs tobulėjate pačiame žaidime.. Aš realiai nematau skirtumo tarp šaudyklės ir gėrimo iki žemės nukritimo.. Taipogi neteko susitikti realiai su žmogumi kuris norėtų diskutuoti apie klonavimą, o kaip argumentų pritrūktume mes išsiskirtume ir eitume namo. Deje realiai taip nebūna, o forume taip būna, o ir savo nuomonę argumentuoti gali labai greitai, nereikia įrodinėti netikinčiam žmogui ir t.t. Kitas dalykas kiekvieno žmogaus pasirinkimas kur jis nori tobulėti. Čia vėl prieinam prie pasirinkimo laisvės.. kas liečia Aspergerio sindromą tai teko jau diskutuoti kitame forume apie šį sindromą. Realiai gaunasi taip kad pagal MBTI visi INTJ ir daugiau ar mažiau intravertiški žmonės serga tuo sindromu.. Nemanau kad realiai taip gali būti vien tik dėl tokių žmonių kiekio..
Sloth 2010-06-12 12:57
Blizzard, aš esu intravertas. MBTI tipas INFP. Aš su tavim šita tema prieš metus su virš ginčijausi AZ forume, jei pameni ;D . Vienas dalykas, tu imi labai kraštutinius pavyzdžius. Gėrimo niekas neminėjo. Pagalvok taip, kas labiau tobulėja, ar žmogus, diena vaikštantis į univerą, pavakarę praleidžiantis parke su draugais, arba kokiose nors treniruotėse, o vakare skaitantis knygą. Ar žmogus, kuris dieną prabūna univere, o visą likusią dienos dalį prasėdi prie pc? Beto, nepaneigei mano pagrindinės minties : " Ar būdamas vienas tu iš tiesų jautiesi laimingas? " . Aš pavyzdžiui galiu būti savaitę visiškai vienas, piešti, skaityti, žiūrėti filmus ir pan. Bet jei taip mėnesį - prasideda depresijos, psichavimai, galiausiai viskas suvienodėja, prasideda rutina. Man tikrai panašu, kad tu meluoji sau, arba bandai pats save išteisinti, dėl to, kad kai buvau priklausomas nuo mmo, labai panašiai elgiausi, panašiais argumentais gyniau savo priklausomybę. Didžiausias skirtumas yra pačioje gyvenimo kokybėje, žinoma, nepriimdamas kitos pusės, jos nesuprasdamas, tu nesuprasi ir skirtumo . Esmė tame, kad viską reikia derinti ir gyvenimas bus pilnavertiškesnis. P.S pačiam atšoko noras gyventi "pc gyvenimą" tada, kai pamačiau kraštutinius atvejus - tikrus noliferius, kurie nuo pc nenulipa parom. Vienišių taipogi pažįstu nemažai, bet dažniausiai tokie žmonės iš šalies atrodo tikrai nelaimingi...