ECOWAS šalys rengiasi karui. Skelbiamas ultimatumas  ()

Prorusiška chunta Nigeryje paskelbė sustabdysianti urano ir aukso eksportą į Prancūziją – ECOWAS į tai atsakė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

ECOWAS šalys pateikė Nigerio sukilėliams ultimatumą, reikalaudamos, kad nuverstas prezidentas būtų grąžintas į pareigas per 7 dienas, kitaip jos atsiųs karius.

Įtampa Vakarų Afrikoje esančioje Nigerio šalyje didėja po praėjusią savaitę įvykusio karinio perversmo. Prorusiška chunta nuvertė prezidentą M. Bazumą.

Po ECOWAS šalių (Vakarų Afrikos valstybių ekonominė bendrija) ultimatumo sugrąžinti valstybės vadovą į jo kėdę, chunta per savaitę apkaltino buvusį kolonijinę lyderę Prancūziją ruošiant karinę intervenciją ir paskelbė nutraukianti urano ir aukso eksportą šalies reikmėms. Apie tai praneša BBC.

Nigeryje yra vienos didžiausių urano atsargos pasaulyje. Ji patenkina apie trečdalį Prancūzijos branduolinės energijos poreikių, taip pat apie ketvirtadalį visos Europos Sąjungos poreikių.

Tuo tarpu Prancūzija teigia, kad ji nepriklauso nuo vienos konkrečios valstybės ar srities, kai kalbama apie branduolinio kuro gamybą šalies atominėms elektrinėms, o toks sukilėlių spaudimas yra nepriimtinas. Branduolinės energetikos operatorė EDF pranešė, kad net su pandemija ir karu Ukrainoje susiję krizės laikotarpiai neturėjo įtakos urano tiekimui ir atominių elektrinių darbui. Čado lyderis Mahamatas Deby atvyko į Nigerio sostinę kaip derybininkas.

 

Jis paskelbė pirmąją nuotrauką su prezidentu Mohamedu Bazumu po nuvertimo, kuris yra įkalintas savo rūmuose. Čado prezidentas taip pat susitiko su kariniais sukilėliais. Derybų rezultatai dar nepranešti.

Atsižvelgdamas į tai, Nigerio ministras pirmininkas Uhumudu Mahamadu, kurį taip pat nušalino chunta, antiprancūziškų protestų antplūdį šalyje pavadino nepaaiškinamu ir išreiškė įsitikinimą, kad praėjusį savaitgalį po protestu prie Prancūzijos ambasados slypi išorės jėgos.

Ten protestuotojai mojavo Rusijos vėliavomis, bandė jas iškelti ant diplomatinės atstovybės pastato. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(15)
(22)
(-7)

Komentarai ()

Susijusios žymos: