„1 iš 10-ies.“ Kodėl lietuviai bijo dirbti startuoliuose  ()

Dirbti startuoliuose vilioja didelės galimybės, o stabdo rizika, rodo asociacijos „Unicorns Lithuania“ inicijuotas visuomenės nuomonės tyrimas. Ketvirtadalis apklaustų Lietuvos gyventojų dirbti startuolyje rekomenduotų dėl potencialo, naujų ir didelių galimybių, tačiau net 1 iš 10-ies baiminasi nestabilumo bei nepastovumo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Startuoliai, visų pirma, yra aukštos pridėtinės vertės sektoriuje veikiančios įmonės, kuriančios inovatyvius technologinius produktus ir turinčios itin didelį augimo potencialą. Nors globalios tendencijos sparčiai keičiasi, Lietuvoje veikiantys startuoliai išsiskiria tuo, kad didelė dalis jų auga iš pelno, o ne iš investicijų. Tai lėtesnis, tačiau tvaresnis augimo modelis, leidžiantis lanksčiau reaguoti į pokyčius“, – sako „Unicorns Lithuania“ vadovė Inga Langaitė.

Maždaug 7 iš 10 apklaustųjų startuolius apibūdina kaip įmonę, turinčią originalią ar drąsią verslo idėją ir potencialą greitai augti užsienio rinkose. Greito augimo asociaciją dažniau įvardija jaunesni tyrimo dalyviai, nestandartines ar drąsias idėjas – moterys. Nors startuoliai repondentų daugiausiai sieti su nauja veikla bei naujovėmis, trečius metus iš eilės šis apibūdinimas tyrime įvardijamas vis rečiau, auga startuolių kaip verslo suvokimas.

„Pastaruosius trejus metus Lietuvoje veikiančių startuolių indėlis į šalies ekonomiką augo daugiau nei 2 kartus, sektorius papildomai įdarbino beveik 7 tūkst. talentų, atlyginimai kilo iki 3,8 tūkst. eurų. Tačiau tolesnis spartus augimas neįmanomas be aukščiausios kvalifikacijos talentų – vos 3 proc. apklaustųjų startuolius sieja su IT, panašiai tiek pat – su inovacijomis ar pažanga. Tinkamos kompetencijos specialistų sektoriuje labai trūksta“, – sako I. Langaitė.

Šiandien Lietuvoje iš viso aktyviai veikia per 870 startuolių, kuriuose dirba 17,5 tūkst. šalies gyventojų. 25 proc. startuolių veiklą vykdo verslui skirtos programinės įrangos (Business Software), 14 proc. – finansų technologijų (FinTech), 10 proc. – sveikatingumo (HealthTech, Life sciences & Wellness) srityse. Ieškoma IT, kibernetinio saugumo, produktų valdymo, finansų, rinkodaros, skaitmeninio marketingo specialistų, duomenų mokslininkų ir analitikų.

 

„Darbas startuolyje šiandien vertinamas su atsargiu optimizmu ir tai galima suprasti – nerimą kelia ekonominė situacija, yra iššūkių pritraukti investicijas ir kapitalą. Tačiau Lietuvos startuoliai ir nepratę prie lengvos aplinkos, todėl susiklosčiusi situacija iš vėžių neišmuša. Kartu su ekonominiu pakilimu resursai grįš pas tuos, kurie geba kurti tikrą ir aktualią vertę. Suprasdami tai, startuoliai dirba dar daugiau, dar stipriau inovuoja ir ieško ilgalaikių sprendimų, kaip stiprinti aukštos pridėtinės vertės sektorių Lietuvoje“, – pastebi I. Langaitė.

 

78 proc. apklaustųjų studijas baigiančiam savo vaikui ar kitam giminaičiui rekomenduotų arba greičiau rekomenduotų dirbti startuolyje. 7 iš 10 Lietuvos gyventojų rekomenduotų pasirinkti IT studijas ir tai sieja su sėkminga bei materialiai užtikrinta karjera.

Lietuvos gyventojų apklausą birželio 19 –28 dienomis „Unicorns Lithuania“ užsakymu atliko „Spinter“ rinkos tyrimai. Iš viso apklausta 1012 gyventojų nuo 18 iki 75 m. amžiaus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(2)
(-2)

Komentarai ()

Susijusios žymos: