To nesitikėjo niekas. BBC skelbia, kas nutiko Suomiją šturmavusiems emigrantams  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis BBC pranešimu, užsieniečių areštų padaugėjo po to, kai Suomija paskelbė uždarysianti savo rytinę sieną.

Prieglobsčio prašytojams, kurie siekė vykti į Suomiją, buvo suteikta galimybė prisijungti prie Rusijos armijos arba būti deportuotiems. 

Rusija sulaikė asmenis, kurie bandė kirsti sieną į Suomiją, ir bandė juos užverbuoti į armiją, pranešė BBC Rusijos skyrius.

Kalbėdamas su žurnalistais, Somalio pilietis Awadas sako, kad jis ir keli kiti užsieniečiai buvo areštuoti, nes baigėsi jų vizų galiojimas. Anot Awado, jie buvo spaudžiami stoti į Rusijos kariuomenę, gresiant deportacijai.

Awadas nenurodomas BBC istorijoje savo vardu dėl savo saugumo. BBC teigia patikrinusi jo tapatybę.

Awadas BBC pasakoja, jog pirmą kartą į Rusiją iš Somalio atvyko 2023 m. liepą. Iš pradžių jis bandė patekti į Lenkiją per Baltarusiją, bet nesėkmingai, po to nusprendė nuvykti į Sankt Peterburgą ir iš ten pabandyti patekti į Suomiją.

Awadas sako, kad nuvykęs prie Suomijos sienos iš Rusijos valdžios nesulaukė pagalbos.

„Ten mūsų niekas nepasitiko ir nepadėjo“, – sako jis.

Awadas sako, kad buvo pakeliui prie Suomijos sienos, kai Rusijos valdžia jį suėmė. Jis gavo deportavimo sprendimą ir buvo patalpintas į Petroskojaus areštinę. Jis pasakoja, kad ten buvę „uniformuoti vyrai“ jam ir dar 11 užsieniečių siūlė „valstybinius darbus“, kurie padėtų išvengti deportacijos. Anot Awado, dauguma sutiko su pasiūlymu.

 

„Klausėme, koks tai bus darbas, jie sakė, kad bus paprastas ir lengvas.“

Po to visi, kurie priėmė pasiūlymą, buvo pervežti į karinę stovyklą prie Ukrainos sienos. Supratę, kur buvo nuvežti, pareikalavo nutraukti jų sutartis.

„Mums buvo pasakyta, kad pasirašysime vienerių metų sutartį, į kurią įeina mokymai, geras atlyginimas ir sveikatos apsauga. Bet apie Ukrainos sieną ar karą jie nepasakė nė žodžio. Viskas, kas mums buvo pasakyta, buvo melas“, - sako Awadas.

Anot Awado, Rusijos pareigūnai juos gąsdino, liepė pasilikti ir pasakė, kad jei nesutiks likti armijoje, jie bus grąžinti į sulaikymo centrą ir deportuoti.

 

„Sakė, jei neįvykdysime savo susitarimo, sėsim į kalėjimą 10 metų.“

Kaip rašoma BBC pranešime, Rusijos policija pradėjo būriais areštuoti užsieniečius, kurie šalyje apsistoja be galiojančios vizos. Anot pranešimo, Suomijai uždarius rytinę sieną, areštų skaičius pradėjo didėti.

BBC peržiūrėjo teismo sprendimus nuo lapkričio iki gruodžio. Anot pranešimo, visi su vizomis susiję arešto orderiai buvo išduoti po lapkričio vidurio, kai Suomija paskelbė uždarysianti sienos kirtimo punktus. Remiantis statistika, per pirmąsias dvi lapkričio savaites vizų turėtojai nebuvo suimti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(223)
(9)
(214)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: